pexels-photo-434213
PULS GRADA · gastro

Kafa je prvi put skuvana u 15. veku i do dana današnjeg ima status jednog od najpopularnijih napitaka na svetu. Pravi se od zrelih semenki biljke kafe, koje se prvo suše, prže, hlade i na kraju samelju. Tek kada se taj proces završi možemo da ih iskoristimo za kuvanje napitka koji svi znamo i volimo.

Danas je kafa deo našeg načina života i malo ko neće započeti svoje jutro s jednom šoljicom ovog toplog napitka. U tekstu koji sledi ćemo vam otkriti neke činjenice o kafi sa kojima možda niste bili upoznati do sada:

  • I pored činjenice da je kafa blagi diuretik, nećete izgubiti više tečnosti nego što unesete njenim konzumiranjem pa vas ona ne može dehidrirati
  • Veruje se da je kafa otkrivena od strane jednog pastira koji je primetio da su njegove koze postale znatno energičnije nakon što su probale plod ove biljke
  • Kapućino je dobio ime po katoličkom monaškom redu Kapucinera, čije su odore slične boje kao ovaj napitak
  • U Brazilu se proizvodi 40% svetske kafe
  • Postoje dve vrste kafe: robusta i arabika. Robusta ima veću koncentraciju kofeina i gorči ukus
  • Pre nego što su ljudi naučili da kuvaju kafu, plemena u istočnoj Africi su od plodova ove biljke u kombinaciji sa životinjskom masnoćom pravila obroke
  • Kafa se najviše pije u nordijskim zemljama. Finska se nalazi na prvom mestu po konzumaciji kafe po stanovniku, Norveška je druga, dok je Island treći
  • Naučne studije su pokazale da kafa ima najveći efekat ako se konzumira između 9:30 i 11:30 časova
  • Vrlo je moguće da redovno pijenje kafe pozitivno utiče na vaše zdravlje i smanjuje rizik pojave raka, srčanih bolesti i Alchajmerove bolesti
  • Naučnici su uspeli da od kafe naprave biogorivo pa nemojte se začuditi ako je uskoro budete koristili za pokretanje vašeg automobila
page-obroci Zaposleni su počeli da dele slike svojih jadnih obroka Truffles Tartuf – grumen zlata među pečurkama festival-piva-990x649 Novosadski festival zanatskog piva Barcaffè u Rovinju Prva turska kafa u kapsuli · · ·