cover www.eater.com
PULS GRADA · gastro

Svaka zemlja na svetu poseduje specifičnosti po kojima se izdvaja od drugih. Hrana tu uskače kao jedan od glavnih faktora, jer govori o istoriji, tradiciji i mentalitetu svakog naroda. Ali koje su to zemlje čija je hrana najbolja? Da li ste spremni da saznate? Počinje gastronomsko odbrojavanje! 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4…

10. Amerika

Većina hrane koja je popularna u Americi, zapravo originalno potiče iz drugih delova sveta. Ali upravo je taj miks raznih kultura i uticaja ono što ovu zemlju čini gastronomski interesantnom. Pomislite samo na čorbu od školjki, kremastu pitu od limete, Cobb salatu, i čitav soul food pokret. I dok zaista postoji dosta masne i nezdrave hrane u Americi, klasici poput čokoladnih kolačića i hamburger sa razlogom su svuda cenjeni i popularni.

9. Meksiko

Meksička kuhinja je smela, osvežavajuća, zdrava i odvažna. Ona se ne plaši jakih ukusa i kombinacija. Zato se često može naleteti na sastojke kao što su beli luk, čili, limeta, paradajz, avokado, pasulj, i naravno čokolada. Uostalom, ko može odoleti slasnim takosima, enčiladama, kesadiljama, tamalesu i moleu!

8. Tajland

Svaki tajlandski recept obiluje gomilom sastojaka, ali upravo su te kombinacije začina i aromatičnog bilja ono što na kraju stvara harmoniju specifičnih ukusa. Hrana iz Tajlanda nudi odličan balans slatkog, slanog i kiselog, pa su jela poput masaman karija i som tama svetski poznata.

7. Grčka

Ono po čemu je Grčka kuhinja najprepoznatljivija, jeste naravno po upotrebi vrhunskog maslinovog ulja. A kada pomislite na izvrsnu morsku hranu, čorbu od sočiva, i sarmice od vinovog lišća, postaje jasno zbog čega se mediteranska dijeta smatra jednom od najzdravijih načina ishrane na planeti. Kada se govori o Grčkoj, teško je zaobići svima dobro poznatu grčku salatu, pitu sa feta sirom i spanaćem, kalamata masline i giros.

6. Indija

Glavni sastojak indijske kuhinje svakako čine začini, i to mnogo njih. Oni su toliko značajni da se mogu konzumirati i samostalno, kao na primer semenke komorača koje se grickaju nakon jela. Svakako najbolja vegetarijanska kuhinja na svetu zasluženo jeste upravo indijska, jer obiluje pirinčem i raznim povrćem. Setite se supe od sočiva koja se zove dal, zatim ukusnih palačinki imena dosa, i naravno obožavanog napitka od čaja i začinachai.

5. Japan

Preciznost i osećaj za estetiku, po čemu je Japan prepoznatljiv, savršeno se oslikavaju i u njegovoj hrani. Pomislite samo na komade sušija i sašimija koji izgledaju kao mini jestiva umetnička dela. Isto tako estetski impresivna i ukusna jeste ramen supa, koja obiluje raznim i dobro uklopljenim sastojcima. Hrskava tempura, zdrava miso supa, i šoljica toplog sakea, čine samo jedan mali deo poezije neverovatnih mirisa i ukusa koje Japan nudi.

4. Španija

U Španiji se stalno nešto gricka, od jutra do mraka, pa je najprepoznatljivija po tapasima. To su mini jela, neka vrsta zakuske i predjela koja se serviraju na tanjirićima. Od chorizo kobasice, preko maslina, sireva, iberico šunke, dagnji, omleta, pečenih krompira.., sve ćete naći među tapasima. Ako vam to nije dosta, podsetićemo vas na bogatu paelju, gaspaćo supu, i slatke pržene ćurose.

3. Francuska

Francuzi se smatraju gastronomskim snobovima, pravim zaljubljenicima u hranu, koji su opsednuti da se domognu vrhunskog zalogaja. Moglo bi se pisati samo o raznovrsnim vrstama sira i vina, po kojima je Francuska poznata. Ali ipak vredi pomenuti tradicionalna jela poput foie gras, bœuf bourguignon i coq au vin, kao i sočne puževe, hrskavi baget, i slatke makarunse.

2. Kina

Svakako jedna od najtraženijih svetskih kuhinja, koja se može naći u svakoj zemlji, jeste kineska. Ipak, trebalo bi otići direktno u Kinu kako bi se zaista probali pravi i autentični ukusi, kojima ova zemlja obiluje. Veština pripreme kineske hrane je umetnost za sebe, jer podrazumeva određenu brzinu i tajming. Pekinška patka, prženi pirinač, prolećne rolnice, slatko-kisela svinjetina i dim sum, neki su od nezaobilaznih kineskih specijaliteta.

1. Italija

I, na prvom mestu, očekivano i opravdano nalazi se Italija. To je zemlja u kojoj apsolutno svaki stanovnik nepretenciozno uživa u hrani, jer je ljubav prema kvalitetnim namirnicama i jednostavnoj pripremi najvažnija. Najbolje pizze, paste, soseve, sireve, salame, morske plodove, vina, slatkiše i kafe, naćićete u Italiji. Zažmurite i zamislite dinju sa pršutom za predjelo, ručno pravljenu testeninu sa sveže rendanim tarufima kao prvo jelo, ukusan biftek kao drugo jelo, i kapreze salatu sa bivoljom mocarelom za kraj obroka. Zatim gricnite malo parmezana i otpijte gultljaj pinot grigioa. Onda sve to zasladite tiramisuom, čašicom limunćela, i šoljicom najboljeg kapućina. Buonissimo!

halloween-food22981 Najbolja jela za Noć veštica naslovna Ono kad voće i povrće oživi naslovna Da li je ovo najgore poslužena hrana u restoranu? BFS Beograd Belgrade Food Show: Stižu i evropski stručnjaci · · · · · · · · · · · · ·