cover
PULS GRADA · gastro

Nadam se da ćete iz 2017. godine izaći srećni i siti pomodarskih trendova kojih je bilo na pretek. Sve je pucalo od šarenila i zdravlja, pa se možda neki od gastro hitovi prebaci i u 2018. godinu, što će zavisiti isključivo od vas. Evo, dakle, petnaest trendova koji su obeležili ovu nam ukusnu godinu. Prijatno i uživajte!

Suši-burito

Trend koji se već neko vreme razvlači kulinarskom scenom jeste hibridna kombinacije dva popularna tipa hrane. Tako se verovatno sećate sparivanja kroasana (croissant) i krofne (doughnut), koji je rezultovao fenomenom pod nazivom cronut. Ove godine je to bio suši-burito, ali to je zaista prevelika doza sirove ribe čak i za najokerelije fanove omega 3 masnih kiselina.

Hrana u duginim bojama

Sve, ama baš sve je bilo šareno ove godine. Od pene u kapućinu, preko običnog sendviča sa sirom, do sladoleda i torti. Ali lepo i simpatično za oko ne garantuje uvek kvalitet i vrhunski ukus, zbog čega je ovaj trend više folirantska fora nego istinsko zadovoljstvo za nepce.

Špageti od tikvica

U potpunoj pomami oko izbegavanja glutena, ugljenih hidrata, uz fanatizam oko paleo dijete, pojavile su se „zdrave špagete“. Reč je o običnim tikvicama koje su isečene tako da po obliku podsećaju na svima omiljenu testeninu. One se jedu sirove ili kratko blanširane sa omiljenim sosom, koji biste inače jeli sa starim dobrim potcenjenim špagetama.

Pizza od karfiola

Imajući u vidu sličan pristup kao kod testenine od tikvica, tako je i pizza dobila svoju pomodniju varijantu. Reč je o kori koja se ne pravi od testa već od karfiola. Recepte imate svuda po internetu, ako ste voljni da isprobate, ali niko vam ne može garantovati da se posle toga nećete uputiti u najbližu pekaru po masno parče standardne pizze.

Boginja mača

Za one koji eventualno nisu upoznati sa jednim od najprisutnijih gastro reči ove godine, neka znaju da je matcha tip zelenog čaja u prahu. Međutim, njegovo korišćenje se nije zaustavilo na ispijanju raznih napitaka čiji je on sastavni deo, već se proširilo i na hranu. Tako ste mogli da vidite sve varijante poslastica na svetu napravljene sa ovim magičnim zelenim prahom.

Fensi tost

Zaboravite na lenji jutarnji sendvič sa sirom i šunkom, jer su 2017. na tanjirima služeni primamljivi „skoro da mi je žao da pojedem“ tostevi. Reč je o ultra zdravim komadima hleba koji na sebi imaju avokado, skupe sireve, dimljeni losos, začinsko bilje, poširana jaja.., i druge delikatese.

Mikro pivnice

U pitanju su lokalne i male pivnice koje proizvode ograničenu količinu piva, često u neobičnim citrusnim kombinacijama, i originalnim pakovanjima. Svedoci smo da se i kod nas ovaj biznis razvija, što je svakako pozitivan aspekt kulturne i gastronomske ponude zemlje, pa nek se pivo toči u sve većim količinama i naredne godine.

Domaći kiseli krastavci

Šta bi hipsterizam bio bez malo domaće radinosti i retro vajba?! Te tako ako vas je bilo sramota što baka ostavlja zimnicu, sada možete i treba da budete ponosni. Zavrnite i vi rukave pa se pozabavite turšijom, a ako imate kisele krastavce koje ste sami pravili prošle godine, eto idealnog i originalnog poklona. Samo, molim vas, ne zaboravite da stavite kul etiketu.

Činija zdravlja

Smutiji (smoothie) su ove godine doživeli svoj gastro vrhunac. Dovoljno je da pogledate blogove i Instagram naloge, gde ćete se susresti sa ovim fenomenom u jednoj činiji. Politika je glasila “što zdravije i šarenije, to bolje!”. Razne kombinacije egzotičnog voća, mleka od badema, jogurta od kokosa, jestivog cveća, akai i godži bobica, polenovog praha i matičnog mleča, semenki od konoplje i mača praha, kao i drugih svakojakih „živećete večno“ sastojaka bili su apsolutni hit ove godine.

Ceđeni sokovi

Ako ste mislili da je ceđena pomorandža ili limunada dovoljna, grdno se varate. Odavno već kulinarskom scenom vladaju sokovi od najrazličitijih kombinacija voća i povrća. Prednost imaju oni intenzivno zeleni, koji u sebi sadrže sastojke poput svežeg kelja, spanaća, krastavca, peršuna, zelene jabuke, đumbira i limuna. Koja god da je bila vaša omiljena kombinacija ove godine, sigurno ćete imati prilike da isprobate neke nove ukuse sledeće.

Skupe čokolade

Čovek treba s vremena na vreme da časti sebe i druge, a u tom slučaju šta može da bude bolje od čokolade? Eventualno samo skupa i neobična čokolada. Zbog toga se u 2017. bilo u potrazi za onim originalnog pakovanja, izgleda i, narvno, ukusa. A pošto se praznici bliže, eto i ideje za poklon – crna čokolada sa krupnom morskom solju, ili bela sa kandiranom limetom, samo su neki od predloga.

Dekonstruisana kafa

Hipsteri, molim vas ostavite kafu na miru. Hvala! Kao da nije dovoljno što su nas preplavile kafe iz svih delova sveta, različiti načini pripreme i služenja, razne kombinacije sa alkoholom, topinzima i šlagovima, još nam je samo ove godine falila i dekonstruisana kafa. To znači da se svaki njen segment (kafa, voda, mleko, šećer…) služi odvojeno, pa onda vi to kombinujete i degustirate. Čovek prosto poželi jednu domaću, i da mu neko nakon ispijanja malo gvirne u šolju po mogućstvu.

Preterani deserti

Nekom pametnom su se smučili testenina bez testa, pizza bez brašna i zdravi sokovi, pa je kao opozit tome vladao i trend preteranih i “dobiću srčani udar ovog momenta” slatkiša. I sam đavo bi se postideo pri nabrajanju šta se sve nalazi u ovim kipućim desertima, gde se kalorijama ne zna broja. Sve što vam padne na pamet mogli ste da nađete u njima, a verovatno i više od toga.

Svemoćna tegla

Od kafa i sokova, preko salata, testenina i deserata – skoro sve se služilo u tegli. Uostalom, kome je potrebno pranje prekomernog suđa ako to može da izbegne. Osim što ovako posluženo piće ili hrana lepo izgleda, lako je za nošenje na posao, u školu, na piknike i druga okupljanja, pa ćemo se sigurno nagledati tegli i u 2018.

Hrana koja se služi na dasci

Još jedan zgodan način da sebi smanjite količinu pranja sudova jeste da hranu koju seckate na dasci, na istoj i poslužite. Sve što treba da uradite jeste da veličinu daske prilagodite broju gostiju, i naravno potrudite se da lepo aranžirate hranu. Kako godina polako izmiče, iskoristite ovaj trend za proslave i zabave, jer ko zna šta nam to novo donosi narednih 365 dana.

Pizzagram Pizzagram: Pica u plehu na rimski način Made in Italy Nedelja italijanske kuhinje u Beogradu Magična napoletana pizza Restoran Campania: Magični pizza show pagecover Brendirani macaronsi Home Made: Sjajan korporativni poklon! · · · · · · · · · · ·