pinocchio-970x545GLGL
U VAZDUHU · urban flash

Sećate li se bajke „Pinokio“? Znate da je taj drveni lutak imao problema sa laganjem, i gle čuda, baš zbog toga svaki put kada bi slagao njegov bi se nos uvećao… Lako je rešiti probleme u bajkama, ali u stvarnom svetu lažovi obično ne budu kažnjeni. Pa sve i da im naraste nos, oni bi se zasigurno podvrgli plastičnoj operaciji samo da ne budu uhvaćeni u laži, međutim, psiholozi kažu da lako možete da otkrijete kada vas neko laže, čak i ukoliko njegov nos uvek ostaje iste veličine!

Ima onih koje je lako uhvatiti u laži jer naprosto to ne umeju da urade, pa je sa njima odmah lako, ali ako mislite da proverite nekoga ko je u ovoj ružnoj navici pravi ekspert, evo na šta da obratite pažnju. U nastavku se nalazi 5 ključnih fraza koje će svaki provereni lažov na ovaj ili onaj način pokušati da plasira.

Vaše je da samo pažljivo slušate i crvena alarm lampica će se već sama upaliti:

1. To ne može biti dokazano

Često će ovako reći neko, manje ili više eksplicitno, a to znači da su svesni napravljenog propusta ili greške, ali kako nema vidljivih dokaza neće priznati pogrešku.

2. Ne sećam se toga

Ovo ste zasigurno nekada već čuli, i nije nikakva tajna, mozak se dosta napreže kada mora da zapamti laž i putanju kojom je ona planirano vođena. Istina je jednostavna, laž je konstrukt i kao takva zahteva dobro pamćenje priče. Ovo je često prikazano u kriminalističkim serijama ili filmovima sa scenama suđenja. Zato će lažovi često reći da se ničega ne sećaju jer tako im je lakše da se ne upliću u sopstveni lavirint izmišljotina!

3. Ti me optužuješ!

Pogledajte njihovo lice dok ovo izgovaraju. Primetićete jednu malenu grimasu, kao iskrivljenje usne, pokušaj da prikriju smešak jer veruju da će vas nadmudriti ako okrenu priču tako da ste vi napadač a oni su žrtva, i to nevina. Ne nasedajte, ovo je jasan alarm da neko od vas pravi budalu!

4. Zašto bih ja uradio/la tako nešto?

Umesto da na vaše pitanje daju odgovor ili komentar, oni će početi da vas ispituju. Na taj način se pomeraju od toga da budu pitani išta dalje. Pokušavaju da se izmigolje, i ne daju odgovor niti bilo kakav komentar, zar vam to već nije jasno. Ako počnu vas da pitaju za razloge svojih postupaka, znajte da opasno lažu.

5. Zar zaista misliš da bih ja tako nešto mogao/la?

Ponovo se na vas sručila gomila nepotrebnih pitanja i zaključaka, a sve što ste želeli jeste da dobijete jedan skroman odgovor. Onaj ko laže pokušava kod vas da izazove grižu savesti, pokušava da učini da se osećate loše zato što ste nešto pitali. U pojedinim situacijama to može da urodi plodom, u smislu da onaj ko laže dobije ovu bitku prilično lako, ali možda ne i onda kada ste postali ekspert u otkrivanju toga kako se ponašaju oni koji žele da sakriju pravu istinu od vas!

Nepristojne reklame Najgore od oglašavanja u 20. veku: Politički nekorektne reklame 1506695204-0_cover Za šta stvarno koristimo sprave za vežbanje Naslovna Tost kao umetničko platno za simpatične kompozicije pagecover Anarhisti među nama: Oni ne poštuju pravila · ·