Heroji američkog filma
KULTURA · film/TV

Ako ste rasli tokom 70-tih, 80-tih i 90-tih, verovatno ste primetili da se “heroji” današnjeg filma malo drugačije bore protiv zla. Mnogi nemaju jasno definisan moralni kod što znači da nisu uvek spremni da urade “dobru stvar”. Nemilosrdna mašina visokobudžetnih filmova uspeva da reprodukuje uspeh usavršavanjem jednostavne formule o superherojima. Mudro skrojena filmska naracija herojima daje ono što publika najviše voli – realnost.

Piše: Uroš Pavlović

Publika razume unutrašnji konflikt i spoznaje slabosti tih likova. Super heroji imaju nadljudsku snagu, ali i emocije. Pored svojih moći oni pate od hronične depresije, imaju napade panike itd. Na primer: Iron Man je anksionzan i gubi samopouzdanje, Betmen i Supermen su tvrdoglavi, brzopleti i obojica preterano vezani za svoje majke.

Slabosti, greške, bol i patnja su sastavni deo života, a za Holivud su to niti, vešto upletene u niz licenciranih mitova koje dolaze iz mašte iskusnih strip autora ili pisaca naučne-fatanstike. Negde van DC univerzuma i Marvela postoje i drugi heroji. Izvor njihove moći je nešto što bih nazvao “old-school harizma”. U senci ovih svemoćnih, emotivno labilnih super-heroja koji dožive nervni slom, a onda soliterom gađaju vanzemaljce, postoji grupica malo diskretnijih heroja.

Furiosa (Pobesneli maks: Autoput besa)

Furiosa je junakinja na prvu loptu. Skoro savršeno je tumači Šarliz Teron i to uz minimalno dijaloga. Svaka ekspresija, emocija i pogled u očima oblikuju njen lik, dok gledaoci upijaju priču koje praktično nema. Zvuči balalno, ali to nimalo ne smeta. Režiser Džorž Miler se vratio korenima akcionog filma koji iznad svega daje prednost praktičnim vizuelnim efektima. Uz to ide harizma junaka od kojih svako ima jednostavnu ali zanimljivu pozadinsku priču. Zapamtite, eksplozije, praktični efekti i na momente očaravajuće obojeni kadrovi daju filmu identitet. Ali likovi kao što su Furiosa i Nuks daju nešto još važnije – duh.

Finn i Ray (Ratovi zvezda: Buđenje sile)

Ratovi zvezda za novu generaciju mališana i tinejdžera, ali naravno i za one malo starije fanove, koji su odrasli uz klasičnu trilogiju Džorža Lukasa. Film je ispričao već viđenu priču, ali nas je zato upoznao sa likovima Fin i Rej. Snažno prijateljstvo između ova dva lika nosi ceo film. Rej tek otkriva svoju moć i snagu, a Fin pokušava da nađe pravi put ostavljajući iza sebe karijeru vojnika ispranog mozga. Oboje su prehrabri i puni duha, ali su potpuno smotani u mnogim situacijama, što ih čini beskrajno šarmatnim. Sa takvim herojima se nije teštko poistovetiti.

Ben (Kapetan Fantastični)

Ben (Vigo Mortensen) je otac šestoro dece, što mnogim roditeljima deluje kao nemoguća misija, ali za Bena je to svakodnevna rutina. Disciplinovano vaspitava i uzgaja svoju decu tako što ih uči kako da prežive u divljini. Ben svojoj deci govori istinu o svetu i drži ih daleko od uticaja modernog društva, što podrazumeva odsustvo telefona, video igara, televizije, pa čak i konvencionalnog školovanja. Uz intenzivnu svakodnevnu fizičku obuku Ben je takođe preuzeo ulogu tutora svoje dece, insistirajući na podrobnom obrazovanju, koje podrazumeva puno, puno čitanja i naravno truda da se razume to što se čita. Kroz film upoznajemo Benove muke, ali i njegovu preveliku ljubav prema prirodi i pravim vrednostima. Heroj. Bar moj.

John Wick (Džon Vik)

Dok neki heroji edukuju i čuvaju šestoro dece, drugi ispaljuju more metaka. Džon Vik je bivši plaćeni ubica, primoran da se vrati u mračne vode svog nekadašnjeg posla. To je sve. Postavlja se pitanje: da li bi bilo koji drugi glumac mogao da iznese ovako površan scenario? Teško. Pogled koji Vik ima je dovoljan da shvatite da se iza njegovog brutalnog lika krije teška prošlost. Malo koji glumac bi bio u stanju da bolje tumači ovako nešto. Životna priča Kijanu Rivsa je puna tragičnih okolnosti. Može se reći da je kasting odradio pola posla. Iako ga ništa drugo ne motiviše osim gladi za osvetom, Vik je heroj mekog srca, koga je teško ne voleti. Željno očekujemo nastavak – John Wick: Chapter Two.

Adam i Eve (Samo ljubavnici opstaju)

Golicavo bizarni um Džima Darmuša nas ovaj put upoznaje sa dva vampira. Adam i Eva, žive tih i povučen život u polu-napuštenom Detroitu. Kao i svi vampiri, imaju večnu žeđ koju jedino ljudska krva može ugasiti. Njihove misteriozne i prebogate životne priče su oblikovane kroz vekove egzistencije u senci ljudskog društva. Zašto su dva vampira heroji? Sisanje krvi im nije preokupacija, nego nužno zlo. Čitave živote su sveli na renesasno bogaćenje duha, čitanjem, muzikom i upijanjem istorije i iskustava. Predivno. Inteligencija akumulirana kroz vekove im sija iz očiju. Tom Hidelston i Tilda Svinton ih predstavljaju bez imalo napora.

filmovi Novi filmovi koje ste možda propustili Bioskop u novembru Bioskopska ponuda: novembar 2016. The Young Pope TV preporuke: „Zapadni svet“ i „Mladi papa“ Inteligentna SF drama "Dolazak" stiže u bioskope Inteligentna SF drama „Dolazak“ stiže u bioskope ·