zuck books_cover
KULTURA · knjige

Direktor Fejsbuka Mark Zakerberg ima jednu misiju u svom života: da povezuje ljude širom svega. Zbog toga je poslednjih godina preko svoje socijalne mreže lansirao svojevrsni klub čitalaca u kojem ljudima preporučuje najrazličitije knjige u kojima je uživao, sa fokusom na one koje bave istorijom, tehnologijom, popularnom naukom i različitim kulturama i verovanjima. Predstavićemo vam 5 najzanimljivijih naslova sa te liste, od kojih je većina prevedena i na naš jezik.

1. Daron Asemoglu i Džejms A. Robinson Zašto narodi propadaju

Ova popularna ekonomska knjiga od pre par godina se bavi najvećim pitanjem u istoriji ove društvene discipline: zašto su neke zemlje bogate, a druge siromašne? Po njenim autorima najveći razlog tih razlika leži u političkim, ekonomskim i pravnim institucijama zemalja. Zakerberga je ova knjiga zainteresovala jer se u poslednje vreme preko svoje fondacije bavi rešavanjem problema siromaštva u svetu.

2. Henri Kisindžer Svetski poredak

Poslednja knjiga bivšeg amerčkog državnog sekretara Henrija Kisindžera proučava kako su različiti delovi sveta razumeli koncept imperije i političke moći kroz istoriju. Zakerberga je privukla svojom detaljnom analizom diplomatskih odnosa u svetu i najvećih izazova pred kojima ćemo se naći u budućnosti.

3. Met Ridli Genom: Autobiografija vrste u 23 poglavlja

Povodom ove knjige Mark Zakerberg je izjavio: „Cilj Genoma je da se istorija ljudskog roda ispriča kroz evoluciju gena. Ova knjiga je komplementarna sa standardnim istorijskim knjigama, koje sadrže teorije i znanja koja potiču pre svega iz društvenih nauka.“

4. Tomas Kun Struktura naučnih revolucija

Struktura naučnih revolucija se bavi filozofijom nauke i spada u jednu od od najcitiranijih modernih knjiga. Budući da su Zakerberga uvek zanimali nauka i tehnologija i njihov uticaj na ljudsko društvo, nije teško razumeti zašto je ova knjiga ostavila veliki utisak na njega.

5. Džon Gertner Fabrika ideja

Fabrika ideja se bavi istorijom poznate američke istraživačke ustanove Bell Labs od 20-ih do 80-ih godina prošlog veka. Mark Zakerberg je u njoj pronašao odgovore na pitanja koja su ga oduvek zanimala, kao što su: šta podstiče inovacije, u kakvim sredinama i sa kakvim ljudima one nastaju?

Bill-Gates Bill Gates preporučuje 5 knjiga za leto DSC_1066 16. Noć knjige: Noć koju ste čekali OLYMPUS DIGITAL CAMERA 6. Beogradski festival evropske književnosti Frederik Begbede Otvaranje „Salona frankofone knjige“ · ·