Dobitnici Oskara
KULTURA · film/TV

Tokom proteklih 88 godina dodeljivanja Oskara za najbolji film, prošli smo takoreći sito i rešeto. Bilo je tu svega. Nekim filmovima smo se radovali kao rođenoj deci, a nekada nam odluke žirija nisu bile baš najjasnije. Večeras, tačnije noćas, ponovo ćemo biti u prilici da se radujemo ili negodujemo zbog novih odluka Akademije, a kom će se carstvu ona prikloniti ostaje nam samo da čekamo i vidimo.

Za to vreme, nije loše da se prisetimo onih dobrih filmova, koji su ostali zapamćeni kao genijalni a koji ni Akademiji nisu promakli, te ih je nagradila. Tek da se ne kaže da oni uvek promaše najbolje, evo ostvarenja gde su se složila mišljenja publike i kritike.

1. THE ARTIST (2012)

Čikamo vas da odgledate ovaj sjajan francuski film, ukoliko već niste, a posebno ako za ostvarenje La La Land tvrdite kako je do sada nikad snimljeno ili potpuno autentično. Imate vi još mnogo toga da naučite, posebno uz ovakvo ostvarenje koje kombinuje muziku, pevanje, crno-belu nostalgiju i zvezdane glumačke trenutke.

2. SLUMDOG MILLIONAIRE (2008)

Ova drama je uhvatila pravi trenutak, upravo onaj kada je Bollywood postao trend broj 1 u Sjedinjenim Američkim Državama, i gle čuda, ne samo da je film dobio Oskara, već je ovo ostvarenje stvarno dobro! Dakle, nema nezasluženih odlikovanja, a potom tu je i sjajan saundtrek za film koji je inficirao klubove širom sveta, kao i vrtoglavi svetski uspeh glavnog glumca i glumice!

3. SHAKESPEARE IN LOVE (1998)

Romantična komedija sa glumačkom ekipom u kojoj se samo smenjuju poznata lica. Možda će neki od vas reći da je ovde Oskar bio previše, jer je slatkoća ostvarenja bila na ivici sa kičom, hm, možda, mada ako pitate dobar deo žena ovog sveta, koje takođe sačinjavaju bioskopsku publiku, onda ćete shvatiti da je Zaljubljeni Šekspir pun pogodak!

4. FORREST GUMP (1994)

Jedan od najcitiranijih filmova, i nakon 20 i više godina koliko postoji, Forrest Gump je poput suza radosnica, prepun segmenata smeha i dirljivih momenata koji se smenjuju takvom brzinom, da vas ostavljaju do kraja filma sasvim bez reči. Kako da ne zavolite Forresta, i kako da se ne divite šarmantnom Tomu Hanksu, koji ga je savršeno „oživeo“.

5. RAIN MAN (1988)

Tom Cruise i Dustin Hoffman, igraju dvojicu sasvim različitih karaktera, ako vam je do dobrog scenarija, evo ga, ako vam je do pokazne vežbe kako se radi dobar kasting ili šta znači savršena gluma, ovo je taj film. Ovo je pravo remek-delo, da se razumemo. Dinamičan duo, drama koja leži na komedijantskim osnovama, a povrh svega ovo je i road movie.

6. ANNIE HALL (1977)

Možete da se složite, ali i ne morate, tek mi mislimo da je ovo jedan od najboljih filmova Woodya Allena. U ovom ostvarenju njegov je filmski pristup i ideje još svež, a ne treba zaboraviti da je taj čovek snimio preko 40 filmova, i verovatno će ih biti još. Diane Keaton je pravo otkrovenje kao glavna glumica u naslovnoj ulozi, uz napomenu da joj je ova rola svakako otvorila vrata za mnoge koje su potom došle!

7. THE SOUND OF MUSIC (1965)

Film napravljen prema originalnom brodvejskom hitu je sjajan mjuzikl u kojem dominira božanstvena i ranjiva Julie Andrews i njen anđeoski glas. U pitanju je adaptacija komada sa pevanjem koji na filmskom platnu obara one gledaoce koji nisu znali šta mogu da očekuju. Nedeljom uveče, idealna filmska lektira!

film Film „Dalida“ na 45. FEST-u fest_gledaj_03_horizontalni 45. FEST Fest preporuke FESTovske preporuke POVRATAK Premijera domaćeg filma „Povratak“ u Sava Centru · · · ·