shutterstock205654120_cover
PULS GRADA · gastro

Pasta je jedan od najjednostavnijih obroka koji možete da napravite. Ipak, i pored toga mnogi ljudi i dalje prave neke početničke greške kada je spremaju, posebno kada je u pitanju kuvanje testenine.

Izgleda da nije dovoljno samo staviti testeninu u šerpu sa vrućom vodom i nadati se najboljem.

Otkrićemo vam koje su najčešće greške koje ljudi prave kada pripremaju testeninu za pastu.

1. Korišćenje jeftine i nekvalitetne testenine

Većina ljudi misle da je testenina manje bitan deo paste i da ukusan sos može da sakrije sve njene nedostatke. Iz toga razloga se odlučuju da kupe jeftinije i nekvalitetnije brendove. Svi profesionalni kuvari italijanske hrane će vam reći da ako negde ne treba da štedite, to je pri kupovini testenine.

2. Stavljanje testenine u neključalu vodu

Voda mora dobro da proključa pre nego što pomislite da stavite testeninu u nju!

3. Nedovoljno soljenje vode

Za ukus paste je ključno da bude dovoljno slana. Kako bi se to postiglo bitno je da adekvatno posolite vodu u kojoj će se kuvati testenina. Eksperti preporučuju da se stavi 10 grama soli na 1 litar vode.

4. Kuvanje testenine sa malo vode

Testenini je potreban prostor da pliva. Ili sipajte u sud više vode ili izaberite veću šerpu.

5. Ispiranje testenine nakon kuvanja

Nažalost, ovo je greška koju amateri u kuhinji često prave. Neke zablude očigledno teško umiru.

6. Prosipanje vode iz šerpe u kojoj se kuvala testenina

Kuvari od odavno savetuju da ne prosipate svu vodu iz suda u kojem se kuvala testenina po završetku njene pripreme. Nakon što sjedinite sos i testeninu, ova voda vam može koristiti da sos učinite tečinijim u slučaju da je previše gust.

7. Prekuvavanje testenine

Najgora stvar koju možete da uradite kvalitetnoj testenini je da je prekuvate. Ako na kutiji piše da treba da se kuva 8 minuta, navite sat na adekvatno vreme i istog časa kada vam zazvoni pomerite šerpu sa ringle.

8. Preskakanje zajedničkog kuvanja testenine sa sosom na kraju pripreme

Nakon što ste iscedili gotovu testeninu trebalo bi da je stavite u sud sa sosom, promešate i ostaviti još oko pola minuta da se na srednjoj ili laganoj vatri kuva zajedno sa njim. Ovim ćete postići njihovo sjedinjavanje na najbolji mogući način, što će se sigurno pozitivno odraziti na ukus obroka.

Macarons Home Made Company: Zanimljivi noviteti Amaretti Pasticceria Italiana Amaretti Pasticceria Italiana: Savršen jesenji kuglof Novo penušavo vino Biser Vinarija Aleksić predstavila novi penušavac Biser Credo Internacionalna kuhinja: Restoran Credo je jedinstveno gastro putovanje · · · · · · ·