Loženje na inteligenciju (foto: Eni Hol)
U VAZDUHU · urban flash

Zanimljivo je koliko je nauka uspela do sada da odgonetne složene fiziološke procese koji nastaju prilikom zaljubljivanja, da precizno prikaže mehanizme delovanja hormona i neurotransmitera, a još uvek se jako malo zna, ili gotovo ništa pouzdano, o mehanizmima seksualnog privlačenja.

Često u svakodnevnom razgovoru možemo da čujemo koje su to stvari koje su nas prve oduševile i kako nas je neka osoba osvojila na prvi pogled – da li je to bio osmeh, pogled, besprekorno i fit telo ili razgovor i smisao za humor. Poslednjih godina se na društvenim mrežama i na sajtovima za upoznavanje pojavio nov termin – sapioseksualac. Iako zvuči kao nova seksualna orijentacija, neki čak pokušavaju i da je predstave kao novu seksualnu orijentaciju, sapioseksualnost je samo vrsta seksualne preferencije. Sapioseksualci su osobe koje najpre privuče inteligencija druge osobe. Za njih je najjači afrodizijak način promišljanja života i sveta koji nas okružuje, a poželjne osobine partnera su obrazovanje, elokventnost i smisao za humor.

Znamo gotovo sve o dopaminskoj sreći i zadovoljstvu u trenucima dok traje euforija zaljubljenosti, a samo nagađamo zbog čega smo izabrali baš tu osobu a ne neku drugu, ili zašto nam se određena osoba u kratkom trenutku dopala. Postoje brojni faktori koji mogu oblikovati seksualne preferencije – vaspitni modeli, uticaj kulture, dotadašnje iskustvo, uticaj ranog detinjstva. Isto tako postoje brojne fiziološke i biološke teorije koje govore da su feromoni presudni u igri zavođenja ili da partnera biramo genetski uslovljeni stvaranjem zdravog potomstva.

Tako ni vrednovanje partnerove inteligencije nije ništa novo i neobično. Evoluciona psihologija smatra da je ova preferencija poželjna i biološki opravdana jer se u osnovi inteligencije nalazi veća sposobnost adaptacije na novonastale promene, što je glavni preduslov za opstanak vrste, a isto tako je naučno dokazano da se inteligencija nasleđuje. Izbor inteligentnijih partnera istovremeno omogućava bolju adaptiranost i obezbeđuje kvalitetnije gene. Međutim, kod sapioseksualaca je razlika u tome što je inteligencija druge osobe ono što je presudno što će ih prvo privući. Postojali su pokušaji da se objasni potreba stvaranja novog termina. Pošto je najpre nastao na društvenim mrežama i sajtovima namenjenim za upoznavanje ljudi, smatra se da je izdvojenost u posebnu grupu čisto praktične prirode. Verovatno je u osnovi i priča o identitetu i pripadnosti, čovekova istovremena potreba da se kao individua nečim posebnim izdvoji iz mase, ali i da pripada grupi istomišljenika, što bi mu dalo osećaj sigurnosti i zadovoljstvo zbog nesukobljavanja.

Ono što je bitno u vezi s ovim relativno novim pojmom je da on nije omasovljena moda, niti histerični trend, već terminološki izdvojeno nešto što smo oduvek mogli da vidimo u svom okruženju. Isto tako nije i ne bi smeo da bude izgovor za fizičku zapuštenost. Demografski posmatrano, među sapioseksualcima ima više žena nego muškaraca, a postoje i neke crte ličnosti koje mogu da budu zajedničke ovoj seksualnoj preferenciji. To su uglavnom osobe otvorene za nova iskustva, koje najviše stimulišu inteligentni razgovori i aktivnosti. Generalno su zainteresovani za teme koje se bave dubljim promišljanjem života i sveta, a užasava ih ljudska površnost, ispraznost, jednoličnost života i robovanje navikama.

karijera Pet načina da unapredite svoju karijeru u 2017. godini rad Ne sviđa vam se posao? Pogledajte kako drugi zarađuju za život sneško Vreme je za Sneška Belića zvezde Zvezde pokazuju svoje pravo lice · ·