Amaretti poslastičarnica
PULS GRADA · gastro

Na uglu Vojvode Šupljikca i Niške ulice na Vračaru nalazi se jedinstvena italijanska poslastičarnica u gradu. Ovde imate osećaj da ste po svoju dozu hedonizma i predaha svratili u lokal u nekom italijanskom gradiću. Amareti poslastičarnica ima zanimljiv enterijer i posebnu, opuštenu atmosferu – tu su starinske tapete, uramljeni vezovi i mediteranski pejzaži, bakarno posiuđe i limene kutije za kolače, tiha italijanska muzika… Tu su i najraznolikije poslastice, nastale po izvornim italijanskim receptima.

Vlasnica Amareti poslastičarnice, Lana Apoloni, kaže da je oduvek gajila ljubav prema kolačima. U Italiji je studirala finansije i ekonomiju, zatim je u Švajcarskoj završila postdiplomske studije – menadžment u ugostiteljstvu. Nakon školovanja rodila se i želja da spoji hobi i profesionalna znanja.

„Supruga sam upoznala na studijama u Švajcarskoj, on je Italijan, a i njegova baka se bavila tim poslom, imala je poslastičarnicu. Kombinacija ljubavi, želje i volje dovela je do toga da po povratku iz Švajcarske odlučim da otvorim italijansku poslastičarnicu u Beogradu. Ovo je kuća mojih roditelja, tako da su ovde spojene i moja porodična tradicija i tradicija porodice mog supruga.“

Amareti poslastičarnica postoji pet godina, i u ponudi ima isključivo italijanske kolače.

„Ja sam se bazirala na to da poslastičarnica ima kolače poput onih koje možete da jedete u bilo kojoj italijanskoj kući. U Italiji se kolači jedu uglavnom za doručak. Jedu se uz kafu, to su razni tartovi i kuglofi. U ovoj poslastičarnici devedeset odsto recepata su od moje svekrve, i od njene mame“, kaže Lana Apoloni. I naglašava da se u svim receptima koriste osnovne namirnice.

„Nema veštačkih dodataka, aditiva, boja, nema poboljšivača ukusa, od vanila mi koristimo vanilin šećer, za ukus limuna koristimo rendanu koru limuna. Ja izuzetno pazim na ishranu, jako mi je važno da koristim kvalitetne namirnice. Ovo što ovde pravim je isto kao i što pravim kod kuće. Mušterije to prepoznaju, i vrlo su česti komentari da postoji razlika u odnosu na ostale kolače, da kod nas nema ništa veštačkog. Ja cenim kada mi ljudi to kažu, vidi se da se trud i kvalitet prepoznaju.“

Jedan od tipičnih italijanskih kolača koji ovde možete probati je torta della Nona (Bakin kolač) – tart od puterastog testa sa vanil kremom i pinjolama na vrhu. Tu su i tipični napuljski kolači sa rumom- natopljeni kolači koji se peku, a oblikom podsećaju na tulumbe. Zanimljiv je i pastira napolitana, poznati kolač iz napuljske regije koji ima mnogo sastojaka – žito, maskarpone, krušku, jabuku, liker limončelo.

Tu su i breskvice sa nutelom koje se prave sa italijanskim likerom alkemes koji im daje crvenkastu boju i specifičan ukus. U nekim slatkim receptima koristi se liker limončelo, ili drugi autentični italijanski proizvodi. U Amareti poslastičarnici ljudi se često odlučuju za neki od čokoladnih kolača – čokoladni tart ili čokoladni kuglof, na primer. U staklenoj tegli na vitrini nalaze se kantućini, hrskavi kolačići sa brusnicama i bademom, koji se jedu uz vino. Pažnju privlače i mnogi keksasti kolači, nalik onima iz bakine kuhinje – sastojci su bademi, lešnici, kokos…

Amareti ima svoju standardnu ponudu, ali i poslastice koje su tu povremeno – one od sezonskih namirnica ili posebni kolači koji se prave u vreme određenih praznika. U Italiji se tokom februara održavaju karnevali, a tokom ovih svetkovina prave se prženi kolači (crostolli ili frappe) slatki zalogaji sa cimetom koji se posipaju prah šećerom. Posebni kolači su uvek u ponudi u vreme Božića i Nove godine, Mladenaca, Uskrsa… A na pitanje šta je njen slatki favorit, Lana Apoloni kaže da su to jednostavni, keksasti kolači.

„Postoje kolačići koji se zovu sakotini (saccottini). Oni su kao mali jastučići punjeni džemom od šljiva, podsećaju na naše vanilice. Oni se peku, uvaljaju se u prah šećer. To mi je omiljeni kolač, veoma je jednostavan, bazičan recept.“

Lana Apoloni navodi da planira otvaranje još jednog ili dva mesta u gradu.
„Ovaj prostor je otvoren 2012. godine, mali je, nema mnogo mesta za sedenje. Meni je ovde bazirana proizvodnja koja je velika i dovoljna da potkrepi potrebe više lokala tako da planiramo proširenje posla.“

coverlaboratorijakafe Laboratorija kafe: Magija čarobnih ukusa coverzonaind Zona Industriale: Caffe-bar u kom ćete postati redovni gosti lego Lego burger: Šta je sad to? kašika Kašika Goûte: Prste da poližeš · ·