Bioskopski filmovi za kraj 2016.
KULTURA · film/TV

Bliži se kraj 2016… Zato je vreme da se, u samom finišu godine, još jednom osvrnemo na aktuelnu bioskopsku ponudu. Na repertoaru se našlo nekoliko veoma zanimljivih naslova, uključujući novi film iz Star Wars univerzuma, crnogorsko-srpsku crnohumornu dramu „Igla ispod praga“ i najnoviju kostimiranu šećerlemu Zdravka Šotre.

Da počnemo osvrtom na jedan horor. Oličenje zla (Incarnate) je podnošljiv žanrovski film. Bolji je od tužnog bioskopskog horor proseka, mada se svakako ne radi o važnom ili preterano zapamtljivom naslovu. Glumačku podelu predvodi uvek pouzdani Aron Ekhart, dok mu društvo pravi Karis van Huten, Verhuvenova muza i čuvena čarobnica Melisandra iz Igre prestola. Što se dokumentarca Gimme Danger tiče, njega smo ovde u Srbiji imali priliku da premijerno pogledamo na Festivalu autorskog filma, a sada je i u bioskopskoj distribuciji. Za sve poklonike Igija Popa i grupe The Stooges, Džim Džarmuš je snimio film koji baca svetlo na ovu stranicu muzičke istorije. Imajući u vidu vremenski otklon, setno je to putovanje – ali istovremeno i jedno veoma uzbudljivo iskustvo. Ako je rok u vama snažan, ne bi trebalo da propustite ovaj dokumentarni vremeplov.

Već kada smo kog snage… i sile… Odmetnik-1: Star Wars priča (Rogue One) je začuđujuće zadovoljavajuć SF spektakl koji uspeva da parira prošlogodišnjoj epizodi VII, pa čak i da je, u pojedinim aspektima, prevaziđe. Zaokružena priča smeštena u vremenski interval između epizode III i epizode IV, Odmetnik-1 predstavlja Džin Erso (Felisiti Džouns), novu „zvezdanu heroinu“. Čelnici Diznija su i ovog puta „demonstrirali silu“ i pokazali da znaju šta rade. Mušće oni Lukasovo čedo do poslednje kapi mleka, to je jasno, a opet… Odmetnik-1 će pridobiti sve one koji vole Star Wars univerzum i epizode IV-VI. Angažman Gareta Edvardsa, reditelja odličnih Čudovišta i razočaravajućeg rimejka Godzile, pokazao se kao pogodak u centar mete. Edvards je na zadatu temu uradio šta se uraditi moglo i napravio film koji je šaren, uzbudljiv i mračan. Da, dobro ste pročitali: šaren i mračan istovremeno. I to, bogme, prilično mračan. Umesto da se Star Wars pod upravom Diznija pretvori u serijal za decu iz predškolskog, dogodilo se upravo suprotno. Sada, nakon vesti o preranoj smrti Keri Fišer, glumice koja je tako uspešno otelotvorila princezu Leju, završnica Odmetnika-1 dobija na težini i predstavlja epitaf izvornoj „zvezdanoj heroini“.

Reći za Iglu ispod praga da je najbolji crnogorski film u XXI veku zapravo i ne govori previše o dometima samog filma. Lestvica je toliko spuštena, da bi svaki iole pristojan film iz Crne Gore bio dočekan sa ovacijama. A debi Ivana Marinovića je i više od samo pristojnog. Igla ispod praga je premijerno prikazana ovog leta na Filmskom festivalu u Sarajevu, nako čega su sledila i gostovanja na drugim svetskim filmskim feštama, pa i nekoliko nagrada. Glumačku ekipu predvodi vrsni makedonski internacionalac Nikola Ristanovski, a tu su i, u važnim rolama, srpski glumci Jelisaveta Seka Sablić, Ljubomir Bandović, Dragana Dabović i Bogdan Diklić. U pitanju je drama sa primesama komedije mentaliteta, film koji krase odlična fotografija, usredsređena režija i nadahnuta gluma čitavog glumačkog ansambla. Ristanovski je odličan kao sveštenik Petar koji je spreman da istera svoje i da se suprostavi meštanima svog rodnog mesta. Igla ispod praga je mogla biti i dinamičnija, u priču se povremeno uvuku prazan hod i repetitivnost, ali kvaliteti ovog ostvarenja su neosporni i odnose prevagu nad eventualnim zamerkama. Imajući u vidu sve navedeno, naredni Marinovićev film se čeka sa nestrpljenjem. Do tada – pogledajte ovaj aktuelni.

Kad čovek krene na film Zdravka Šotre, zna šta da očekuje. Tu su plejada poznatih domaćih glumaca u kostimima, te saharinski prizori srpske prošlosti. Tako je i ovog puta. Početak filma Santa Maria della Salute nedvosmisleno ukazuje na televizijsko poreklo ovog projekta – montažna sekvenca od desetak minuta u koju je uguran život Laze Kostića pre sudbonosnog susreta sa zadevojčenom Lenkom Dunđerski više podseća na neki produženi foršpan nego na film – uostalom, ti početni minuti to i jesu – najava onog što ćemo moći da gledamo u seriji koja će biti emotovana na RTS-u tokom 2017. godine. Sama priča o Lazi i Lenki, poznata svima koji su završili srednju školu, ili bar dogurali do drugog razreda, ne donosi ništa posebno novo u odnosu na ono što ste mogli čuti od vašeg profesora/profesorke. Vojin Ćetković se baš potrudio oko uloge, vidi se njegov entuzijazam da dočara polet i zanesenost slavnog pesnika i to je dobro, dok je Lenkin lik toliko papirnat da je, praktično, jedini glumački zadatak Tamare Aleksić da trepće svojim lepim plavim očima. U vizuelnom smislu, ovaj film je sniman boljom kamerom u odnosu na prethodne, pa se vidi neki boljitak. Sve drugo je u domenu očekivanog, uključujući i skučeno oživljavanje epohe. Opet, okreni-obrni, Šotra srpskoj publici nudi pravu meru, baš ono što većina voli da gleda – nezahtevno i nepolemičko romantizovanje srpske prošlosti. Santa Maria će lako pronaći publiku – činjenica da je ovaj film za manje od sedam dana videlo oko 25.000 gledalaca jasan je pokazatelj toga.

bond Bond devojke u filmovima putniciSBgr3 cover Bioskopska zima Božićni filmovi Top 5: Najdepresivniji božićni filmovi filmovi Filmovi koje treba gledati tokom praznika · · ·