MK-3_cover
PULS GRADA · gastro

Kopaonik pored vrhunski sređenih skijaških staza zaokružuje svoju ponudu i novim gastro doživljajem. Predstavljamo koncept Bistronomy šefa Filipa Ćirića .

Ekstremni napori vode ka ekstremnom uživanju. To znaju svi skijaši koji posle napornog skijaškog dana i te kako cene opuštanje – toplotu, udobnost, lepo piće i ukusnu hranu. Upravo takvo iskustvo možete doživeti ove zime na Kopaoniku u šta smo se uverili tokom boravka u hotelu Grand. Kopaonik je destinacija koja iz godine u godinu beleži sve veću popularnost, u koju je mnogo uloženo, pre svega u skijašku infrastrukturu, staze i žičare. Samo podatak da je ove godine na Ski openingu boravilo 18.000 ljudi govori da je Kopaonik ozbiljan skijaški i turistički centar.

MK Resort kao vodeća hotelska kompanija na Kopaoniku ove godine odlučila je da svojim gostima ponudi priliku za ekstremno uživanje. S obzirom na to da su prošlih godina ulagali u što uspešniju potrošnju kalorija skijaša na stazama, ove godine su se pobrinuli da ih vrlo uspešno i kvalitetno nadoknadite. O čemu je zapravo reč?

Novi koncept kulinarstva

Poznati i cenjeni beogradski šef Filip Ćirić napravio je veliki pomak na našoj gastro sceni s restoranom Homa nudeći svetsku kuhinju i fine dining koncept gostima naviklim na pun tanjir mesišta i krompira. Nudeći sve suprotno od toga, objasnio je šta su slasna i kompleksna jela, nesvakidašnje kombinacije ukusa, male ali umetnički sklopljene porcije. Čuda su bila u njegovim tanjirima, ne u skupom enterijeru. Sve što ste hteli da probate, a nije bilo teorije da napravite sami, mogli ste da probate u Homi. To je ideja ovog i danas uspešnog restorana.

Nekoliko godina kasnije, Filip Ćirić je Beograđanima doneo i novi koncept bistroa – vrhunska hrana (to se valjda podrazumeva) kombinovana i spremljena na manje komplikovan i pristupačniji način. Reč je o tome da se jede vrhunska hrana na brži i opušteniji način, da se uz nju dobije čaša lepog, odgovarajućeg pića, u opuštenoj i manje formalnoj atmosferi francuskih malih restorana – bistroa. Ukratko – vrhunska hrana i piće, brže i opuštenije, gde je akcenat na atmosferi. Iskustvo u gastronomiji preporučilo ga je i da postane partner kompanije MK Resort i posetiocima Kopaonika od ove godine ponudi novi koncept pod imenom Bistronomy.

Uživanje svim čulima

Bistronomy je prilično mlad koncept u svetskoj gastronomiji koji spaja reči Bistro i Gastronomy. I dalje smo na polju vrhunske gastronomije, ali uz nekoliko modifikacija. Pre svega, reč je o autentičnim ukusima koji se znalački kombinuju u jedinstveno jelo. I u tome se prepoznaje šefova virtuoznost. U igri zvanoj Bistronomy pobedio je onaj ko na najbolji mogući način upari ukuse lokalnih namirnica u jelo koje će po svemu biti jednostavno izuzev po reakciji koju će probuditi kod gosta. Reč je o tome da se od namirnica lokalnog porekla (koliko god je to moguće, naravno) izazove sinergija ukusa i dobije jelo koje ni po sastojcima, ni po načinu pripreme nije isuviše komplikovano, a ipak ga možemo svrstati u vrhunska kulinarska dostignuća. Sve jednostavno na kraju ispadne i najteže, ali zato uživaju sva čula, od vida do ukusa i mirisa.

Bistronomy je koncept koji će nekad tražiti i malo eksperimenta – pa zato smo na Kopaoniku imali priliku da probamo jela koja su uključivala i šumske jagode, šumske pečurke, povrće s našeg podneblja, specijalno spremljenu turšiju, sve kombinovano s rižom, pastom, mesom… I tradicija i moderno spojeno u bistronomy konceptu. Hotel Grand od sada u svojoj redovnoj ponudi ima jela spremljena na ovaj način i svojim gostima nudi još jedan vid uživanja, ovog puta u gastro segmentu. Predlažemo da mu se u potpunosti prepustite.

asortiman_1 Ispeci pa reci: Poslastičarnica koja će vas ostaviti bez teksta sladoled Sladoled u obliku cveća je trenutno hit piće Topli napici za hladnu zimu afro Hrana kojom možete da začinite svoju romansu ·