Filharmonija
KULTURA · muzika

Početkom ove sezone Beogradska filharmonija je pokrenula Metronom ( blog.bgf.rs ), blog na kom se objavljuju tekstovi o svim koncertima redovnog repertoara i na kom se jedan koncert predstavlja iz dva različita ugla. Autori tekstova su muzički stručnjaci, pisci, ljubitelji muzike, a čitaoci na stranicama Metronoma imaju priliku da klasiku sagledaju drugačije, da požele da urone u ovaj svet, dožive ga i istraže.

“Beogradska filharmonija je poznata po specifičnom imidžu za koji su zaslužne autentične i često provokativne kampanje i akcije pomoću kojih smo skretali pažnju na različite društvene probleme. Ali suština su, naravno, koncerti petkom i oaza koju smo stvorili na Kolarcu, u terminu kada se slušaju filharmonijski koncerti. Svakog petka se dešava jedna posebna magija koja čini da se nakon koncerta osećate potpuno drugačije jer vas ta dva sata muzika štiti. Ovu “misteriju” koncerta želimo da preispitamo i istražimo kroz lične utiske onih koji su njegov deo, i da je prenesemo dalje kroz “zaraznu” formu bloga“, kaže Jelena Milašinović, PR Beogradske filharmonije.

Metronom je nastao sa namerom da se predstavi sve ono što čini život jednog koncerta Beogradske filharmonije.

“Tekstove ispisuju naši pretplatnici, filharmoničari, muzikolozi i fenomenolozi. O istom koncertu pišu pretplatnici i filharmoničari, naizmenično sa fenomenolozima i muzikolozima. Šta su doživeli, čega su se bojali, šta su primetili i naučili, može se pročitati sa desnog i levog otkucaja Metronoma ( tekstovi se nalaze jedan pored drugog). Raspored pisanja se često određuje po afinitetima, pa je tako Malerova Sedma simfonija sama zvala Ivana Tokina da piše o njoj, a Geršvinov “Amerikanac u Parizu” je bio idealan za Branka Rosića. U ekipi pisaca koje smo nazvali fenomenolozima su još i Igor Karanov i  Luna Lu. Ovi  iskusni pisci su pozvani  u Metronom da svojim autentičnim i prepoznatljivim stilom otkriju “misteriju” koncerta široj čitalačkoj publici. A prve blogove iz ugla pretplatnika ispisali su najveći zaljubljenici Beogradske filharmonije”, navodi Jelena Milašinović.

Ona  dodaje i da su poziv da pišu na blogu dobili i mladi muzički stručnjaci.

“Sastavni deo svakog koncerta bi trebalo da bude i muzička kritika, koja, osim u pojedinačnim slučajevima, često izostaje. Umetnička kritika je već duže vreme u krizi. Iz tog razloga smo pozvali mlade muzikologe koji su na početku svojih naučnih karijera da se oprobaju u formi bloga, i da na taj način popularišu svoju struku “

U tekstovima na blogu Beogradske filharmonije  možete pročitati i kako na kašljanje na jednom koncertu reaguje publika, a kako muzičari na sceni,  koje sve asocijacije na dela pop kulture mogu da se jave dok slušate Geršvinovog “Amerikanca u Parizu”, na primer, ili u kojim segmentima jedan koncert klasične muzike zaliči na koncerte drugih muzičkih žanrova ( i obrnuto)… U tekstovima se može otkriti (ili podsetiti) koje melodije se uvek pevuše nakon koncerta, ili kroz koja slavna klasična dela se provlače sanjiva melanholija, besciljna radost, delirična strast, impulsi besa i ljubomore, momenti nežnosti i spokoja… I kako klasika otvara maštu, donosi inspiraciju, pruža katarzu ili ispunjenje… Posebno su zanimljivi blogovi samih muzičara i priče o tremi, osećaju na sceni, ličnim muzičkim afinitetima i fazama jednog koncerta…

Metronom je, navode u Beogradskoj filharmoniji,  doneo očekivano-  širok spektar doživljaja, različita zapažanja, zanimljiva poređenja, potpuno nova saznanja.

A nove tekstove sa radoznalošću iščekuju i prate i muzičari Beogradske filharmonije.

Jelena Milašinović navodi da će filharmonijski Metronom  otkucavati nakon svakog koncerta do kraja sezone.

“Namera je da predstavimo ljude iz publike i članove orkestra u što većem broju. Grupa muzikologa i ‘fenomenologa’ ostaje nepromenjena. Takođe bi bilo interesantno čitati utiske gostujućih umetnika – solista i dirigenata jer mogu biti veoma neposredni kad su saopšteni u formi bloga.”

VIS Limunada Limunada Revija: Gala koncert VIS Limunade u Beogradu Najgore pesme u 2015. Najgore pesme u 2015. godini Najbolje pesme u 2015. Top 10: Najbolje pesme u 2015. Kontrola Bend Lollobrigida ima novi singl – pogledajte spot za pesmu “Kontrola” · ·
Americana Night
4. jun
KULTURA · muzika

Četvrti po redu Americana Night festival održaće se četvrtog i petog juna u Cetinjskoj 15 (u prostorima Zaokret i Elektropionir), na mestu nekadašnje pivare Đorđa Vajferta i Ignjata Bajlonija. Americana Night je festival koji okuplja bendove čiji muzički izraz spada u sferu indi rocka i američkog folka, a, kao i prethodne dve godine, regionalnog je karaktera. Izvođači koji će nastupiti ovoga puta su My Buddy Moose, NLV, Vladimir Kuzman i Ilija Ludvig.

Disciplina Kičme 28. maj 2016. Disciplin A Kitschme nastupom ispred tržnog centra pozvala publiku na koncert Belgrade to Bowie 27. maj 2016. Belgrade to Bowie
Zoran-Predin-i-Matija-Dedic-Tragovi-u-sjeti-2-Album-Cover1
KULTURA · muzika

Pet godina posle prvih tragova u sjeti na kojem su ova dva vanredna umetnika pružila smireno džez tumačenje histeričnim SFRJ hitovima od Dugmeta i Valjka preko TV serija „Pozorište u kući‟ i „Vruć vetar‟ sve do Balaševića i Kovača, dolazi svojevrstan nastavak po istoj metodologiji.

cover3 Svetski dan džeza: Lia Pale & Miona Deler Babić Koncert Irie FM Prvi solistički koncert grupe Irie FM u Božidarcu
Prti Bee Gee
27. maj
KULTURA · muzika

Centar za kulturu „Božidarac“ zatvoriće sezonu u petak 27. maja 2016. promocijom albuma beogradske hip-hop grupe PRTI BEE GEE. Pet godina se čekalo na peti album Prti Bee Gee-a, i ,,Petarda“ je konačno pukla! Kad se već toliko čekalo na novo izdanje, Mikri i Euffrat su odlučili da ,,Petarda“ puca i od rima – album donosi čak 18 novih pesama! Spremite se za pravu promociju dugoočekivanog albuma, nema sumnje da su momci spremni da „rasture“ Božidarac i publiku.

Belgrade to Bowie 27. maj 2016. Belgrade to Bowie Straight Mickey and the Boyz u Domu omladine Beograda 21. maj 2016. Koncert Straight Mickey And The Boyz
Veliki prezir
27. maj
KULTURA · muzika

U petak, 27. maja, Veliki Prezir će posle godinu i po dana prekinuti pauzu i predstaviti se beogradskoj publici u Elektropioniru. Rokenrolerski tim u sastavu Kolarić, Telčer, Radić, Mladenović odvešće nas na putovanje u središte promena, sumnje i pitanja bez odgovora. Biće to u svakom slučaju 300 čuda!

Ulaznice za koncert se prodaju u Zaokretu (Cetinjska 15) i kafeu Sikarica (Skadarska 22) po pretprodajnoj ceni od 700 dinara. Na dan koncerta karta će koštati 900 dinara.

Belgrade to Bowie 27. maj 2016. Belgrade to Bowie Straight Mickey and the Boyz u Domu omladine Beograda 21. maj 2016. Koncert Straight Mickey And The Boyz
Aleksandar Sedlar
1. jun
KULTURA · muzika

Kornelije Kovač, Saša Lokner, Ivan Aleksijević Pančevac i napokon Saša Sedlar za kraj prolećne edicije RnR klasika i pop i jazz pijanista u klavir holu Arsena Dedića. Saša Sedlar je multi-instrumentalista, jednaki virtouz na gitari i klaviru, a zapravo je najpoznatiji kao muzički producent. Saradnik Zdravka Ćolića, Željka Joksimovića, Aleksandre Radović, Nemanje Radulovića, aranžer, kompozitor i dirigent, od Kolarca do RTS-a.

Program koncerta u Parobrodu sastavljen je od Sedlarovih autorskih pesama koje su pisane u periodu od 2010. do 2014. godine. Pesme nikada nisu objavljivane niti izvođene uživo i samo ih je određen broj prijatelja čuo. U Parobrodu će prvi put ikada biti izvedeni Sedlarovi stari “KRETENIZMI” u novom aranžmanu. Sa Sašom nastupaju: Bas – Milan Sarić, bubanj – Peđa Milutinović. gitara – Branko Trijić (TBC), gudački trio Habanera (TBC)

Disciplina Kičme 28. maj 2016. Disciplin A Kitschme nastupom ispred tržnog centra pozvala publiku na koncert Belgrade to Bowie 27. maj 2016. Belgrade to Bowie
Disciplina Kičme
28. maj
KULTURA · muzika

Čudesna Disciplin A Kitschme u nedelju popodne je (očekivano) žestoko i moćno grunula ispred Ušće shopping center-a u Beogradu, na radost brojnih fanova i još veće iznenađenje kupaca, posetilaca, šetača i ostalih uživalaca u čarima potrošačkog društva!

Povodom velikog koncerta 28. maja u Bašti Studentskog kulturnog centra (SKC) Beograda, frontmen Koja (Dušan Kojić) i njegova Disciplina priredili su danas prigodnu besplatnu mini-svirku ispred Ušća, u duhu stihova „zaboravili rokenrol i otišli u šoping mol“.

Belgrade to Bowie 27. maj 2016. Belgrade to Bowie Straight Mickey and the Boyz u Domu omladine Beograda 21. maj 2016. Koncert Straight Mickey And The Boyz
glamurozno
KULTURA · muzika

Gitare uvek iziskuju dobru odevnu kombinaciju. Navikli smo da su rokeri opasni momci, obučeni u crno, zaljubljeni u tu gitaru koju ne ispuštaju ceo koncert. Međutim, rok je išao i uz šljokice, šminku, veselu odeću. Iskazivao je bunt i na ovaj način, ali sada je umesto kosturske glave oko vrata izvođač imao maskaru na očima. I niko nije smeo da se kači sa njim ni tada. Ovakav način prezentovanja rok muzike uglavnom se vezuje za 70. godine prošlog veka kada je razvoj disco muzike i disco kulture bio na potpunom vrhuncu. I uticaj šljokičavog disco pokreta odrazio se na opasne tipove sa gitarama. Te se stvorio tzv. glam – rock i moramo priznati, crno i šljokice idu super zajedno.

Straight Mickey and the Boyz u Domu omladine Beograda Koncert Straight Mickey And The Boyz RHCP u Božidarcu Beograd ima Red Hot Chili Peppers i Arctic Monkeys
Straight Mickey and the Boyz u Domu omladine Beograda
21. maj
KULTURA · muzika

Ovaj bend se poslednjih godina čvrsto pozicionirao na srpskoj alternativnoj sceni i pobrao puno simpatija publike. U pitanju je dinamičan trio sjajnih mladih muzičara iz Beograda, koji je već poznat javnosti kao izuzetna koncertna atrakcija.

Stilove i žanrove, poput hard roka, panka, hard kora, garažnog roka, fanka pa čak i avant džeza su Straight Mickey And The Boyz strasno i dobro prekuvali te stopili u jedinstvenu smesu koja ima opojan miris dobrog duha Beograda.

Na njihovim koncertima uvek sve bukti od progresivnih muzickih zamisli i žestoke energije, pa smo sigurni da će tako biti i ove subote na koncertu kojim će promovisati svoj prvi i nedavno objavljeni album.

Hor bečkih dečaka 21. maj 2016. Svetska muzička atrakcija: Hor bečkih dečaka u Beogradu cover4 20. maj 2016. Popečitelji i Tevarbulebra nastupaju u KC Grad
RHCP u Božidarcu
20. maj
KULTURA · muzika

Kako su svet „čačnuli“ novom pesmom „Dark Necessities“ i turnejom na koju kreću,a kojom će promovisati album ​“​The Gateway“, koji će objaviti u narednih mesec dana bend Red Hot Chili Peppers su ponovo došli u žižu svetske rokenrol javnosti.

Na našim prostorima pomama za ovim bendom nikada nije ni prestajala, a posebno otkako je aktivan bend RITAM SEX-I-JA – najbolji regionalni Red Hot Chili Peppers tribute band!

Nakon izuzetno posećenog spektakla koji su priredili u Mikser Hausu, RITAM SEX-I-JA će zajedno sa prijateljskim sastavom STEREO DEFICIT prvi put nastupiti u Božidarcu ovog petka!

Obojeni program 13. maj 2016. Obojeni program u Elektropioniru Koncert Irie FM 13. maj 2016. Prvi solistički koncert grupe Irie FM u Božidarcu
AquaSonic - bend koji svira pod vodom
KULTURA · muzika

AquaSonic je prvi bend na svetu koji svoje nastupe i probe održava isključivo pod vodom.

Svaki član benda u svom akvarijumu ima instrument posebno prilagođen sviranju pod vodom, što će reći da klasične električne gitare baš i ne dolaze u obzir, ali takođe je potrebno da se svaki od instrumenata koji se koriste ipak ozvuči na odgovarajuć način kako bi posetioci mogli da uživaju, baš kao što to čine na klasičnom koncertu.

very-best-of-miles-1985-1991 cover Muzička recenzija: Miles Davis „The Very Best Of Warner 1985–1991“ (Warner/Mascom) Obojeni program Obojeni program u Elektropioniru