Filharmonija
KULTURA · muzika

Početkom ove sezone Beogradska filharmonija je pokrenula Metronom ( blog.bgf.rs ), blog na kom se objavljuju tekstovi o svim koncertima redovnog repertoara i na kom se jedan koncert predstavlja iz dva različita ugla. Autori tekstova su muzički stručnjaci, pisci, ljubitelji muzike, a čitaoci na stranicama Metronoma imaju priliku da klasiku sagledaju drugačije, da požele da urone u ovaj svet, dožive ga i istraže.

“Beogradska filharmonija je poznata po specifičnom imidžu za koji su zaslužne autentične i često provokativne kampanje i akcije pomoću kojih smo skretali pažnju na različite društvene probleme. Ali suština su, naravno, koncerti petkom i oaza koju smo stvorili na Kolarcu, u terminu kada se slušaju filharmonijski koncerti. Svakog petka se dešava jedna posebna magija koja čini da se nakon koncerta osećate potpuno drugačije jer vas ta dva sata muzika štiti. Ovu “misteriju” koncerta želimo da preispitamo i istražimo kroz lične utiske onih koji su njegov deo, i da je prenesemo dalje kroz “zaraznu” formu bloga“, kaže Jelena Milašinović, PR Beogradske filharmonije.

Metronom je nastao sa namerom da se predstavi sve ono što čini život jednog koncerta Beogradske filharmonije.

“Tekstove ispisuju naši pretplatnici, filharmoničari, muzikolozi i fenomenolozi. O istom koncertu pišu pretplatnici i filharmoničari, naizmenično sa fenomenolozima i muzikolozima. Šta su doživeli, čega su se bojali, šta su primetili i naučili, može se pročitati sa desnog i levog otkucaja Metronoma ( tekstovi se nalaze jedan pored drugog). Raspored pisanja se često određuje po afinitetima, pa je tako Malerova Sedma simfonija sama zvala Ivana Tokina da piše o njoj, a Geršvinov “Amerikanac u Parizu” je bio idealan za Branka Rosića. U ekipi pisaca koje smo nazvali fenomenolozima su još i Igor Karanov i  Luna Lu. Ovi  iskusni pisci su pozvani  u Metronom da svojim autentičnim i prepoznatljivim stilom otkriju “misteriju” koncerta široj čitalačkoj publici. A prve blogove iz ugla pretplatnika ispisali su najveći zaljubljenici Beogradske filharmonije”, navodi Jelena Milašinović.

Ona  dodaje i da su poziv da pišu na blogu dobili i mladi muzički stručnjaci.

“Sastavni deo svakog koncerta bi trebalo da bude i muzička kritika, koja, osim u pojedinačnim slučajevima, često izostaje. Umetnička kritika je već duže vreme u krizi. Iz tog razloga smo pozvali mlade muzikologe koji su na početku svojih naučnih karijera da se oprobaju u formi bloga, i da na taj način popularišu svoju struku “

U tekstovima na blogu Beogradske filharmonije  možete pročitati i kako na kašljanje na jednom koncertu reaguje publika, a kako muzičari na sceni,  koje sve asocijacije na dela pop kulture mogu da se jave dok slušate Geršvinovog “Amerikanca u Parizu”, na primer, ili u kojim segmentima jedan koncert klasične muzike zaliči na koncerte drugih muzičkih žanrova ( i obrnuto)… U tekstovima se može otkriti (ili podsetiti) koje melodije se uvek pevuše nakon koncerta, ili kroz koja slavna klasična dela se provlače sanjiva melanholija, besciljna radost, delirična strast, impulsi besa i ljubomore, momenti nežnosti i spokoja… I kako klasika otvara maštu, donosi inspiraciju, pruža katarzu ili ispunjenje… Posebno su zanimljivi blogovi samih muzičara i priče o tremi, osećaju na sceni, ličnim muzičkim afinitetima i fazama jednog koncerta…

Metronom je, navode u Beogradskoj filharmoniji,  doneo očekivano-  širok spektar doživljaja, različita zapažanja, zanimljiva poređenja, potpuno nova saznanja.

A nove tekstove sa radoznalošću iščekuju i prate i muzičari Beogradske filharmonije.

Jelena Milašinović navodi da će filharmonijski Metronom  otkucavati nakon svakog koncerta do kraja sezone.

“Namera je da predstavimo ljude iz publike i članove orkestra u što većem broju. Grupa muzikologa i ‘fenomenologa’ ostaje nepromenjena. Takođe bi bilo interesantno čitati utiske gostujućih umetnika – solista i dirigenata jer mogu biti veoma neposredni kad su saopšteni u formi bloga.”

VIS Limunada Limunada Revija: Gala koncert VIS Limunade u Beogradu Najgore pesme u 2015. Najgore pesme u 2015. godini Najbolje pesme u 2015. Top 10: Najbolje pesme u 2015. Kontrola Bend Lollobrigida ima novi singl – pogledajte spot za pesmu “Kontrola” · ·
arsenal-fest civer
23. jun
KULTURA · muzika

Ovogodišnji Arsenal Fest u Kragujevcu otvara na Main Stage-u hor Viva Vox, a slede Bajaga i Instruktori i britanski alternativci Skunk Anansie i holandski di-džej David Lesse.

Na Garden Stage-u prve večeri sviraće muziku Smaka njegov bubnjar Slobodan Stojanović-Kepa s bendom mladih snaga Free Spirits, zatim Igor Vince i njegov „Drum, Brass & Keys“ orkestar, Stereo banana, 16 osam 23, Obojeni program, i Nikola Vranjković.

Na Gardenu će 24. juna svirati Mašinko, KBO!, Eyesburn, Zoster, nekadašnji vođa Đavola Neno Belan i E Play. Beogradski sindikat dolazi prvi put na Arsenal, 25. juna, kada će nastupiti i Siddharta, Partibrejkers, Asian Dub Foundation i Irish Stew, kao i Zigot, DuŠan’s Flying Blues Band koji predvode Vasil Hadžimanov i Dušan Jeftović, Gužva u 16ercu, Dža ili bu, čuveni Goran Bare i Majke i Mortal kombat.

Partibrejkers 18. jun 2016. Koncert benda Partibrejkers: "Taš je naš" Forest Fest 18. jun 2016. Forest Fest - muzički festival koji spaja ekologiju, turizam i umetnost
cover1
23. jun
KULTURA · muzika

Jedan od najvećih bendova na svetu − Simply Red, nastupiće na renoviranom stadionu Tašmajdan u Beogradu. Ponovo oformljen bend, koji je prodao 55 miliona ploča, slavi 30 godina karijere promovišući novi album „Big Love” na turneji koja ruši sve rekorde u prodaji.

Kao specijalni gosti nastupiće harizmatična Natali Dizdar i spektakularni JINX-i, koji će se pobrinuti za dobru atmosferu na Tašmajdanskom stadionu.

„Stars“, „If You Don’t Know Me By Now“, „Something Got Me Started“, „Money’s Too Tight To Mention“, „The Right Thing“, „It’s Only Love“ i „Fairground“ samo su neki od hitova koje će Simply Red izvesti pred publikom u Srbiji.

Partibrejkers 18. jun 2016. Koncert benda Partibrejkers: "Taš je naš" Forest Fest 18. jun 2016. Forest Fest - muzički festival koji spaja ekologiju, turizam i umetnost
12496355_923367414413803_7500293590719848695_o cover1
22. jun
KULTURA · muzika

Engleska soul zvezda i jedan od najtraženijih pevača današnjice Džon Njuman nastupiće na Tašmajdanskom stadionu kao headliner prvog dana Belgrade Calling festivala.

Singlovi „Love Me Again“, „Losing Sleep“, „Out Of My Head“ i „Cheating“, kao i rad sa sastavom Rudimental na hitovima „Not Giving In“ i „Feel The Love“ ili „Blame‟ s Kalvinom Harisom s kojim je osvojio svetske top-liste, svi zajedno imaju više od milijardu pregleda na YouTube-u.

Džon Njuman će u Beogradu premijerno predstaviti svoj novi album „Revolve‟, koji je objavljen krajem prošle godine i nasledio je njegovo debi izdanje „Tribute‟, prodato u platinastom tiražu.

Partibrejkers 18. jun 2016. Koncert benda Partibrejkers: "Taš je naš" Forest Fest 18. jun 2016. Forest Fest - muzički festival koji spaja ekologiju, turizam i umetnost
Grupa Time
16. sep
KULTURA · muzika

Originalna postava TIME-a, koju čine Dado Topić, Tihomir Pop Asanović, Vedran Božić, Mario Mavrin i Ratko Divjak, okupiće se 16. septembra u Mikser House-u i zasvirati dobre stare hitove: “Za koji život treba da se rodim”, “Makedonija”, “Da li znaš da te volim” i “Pjesma no.3”.

Poslednji put su zajedno zasvirali davne 1973. godine, a danas, četiri decenije kasnije, legende se konačno ponovo okupljaju! U Mikser House-u zasviraće kultni sastav TIME, koji će publiku trijumfalno podsetiti da je rock’n’roll i dalje živ.

TIME, koji je nosilac nagrade “Porin” za životno delo i brojnih drugih muzičkih priznanja, osnovan je 1971. godine, da bi već godinu dana kasnije izdali i prvi LP, za kojim su usledili albumi “Time II” i “Život u čizmama sa visokom petom”.

Skrillex 14. jul 2016. Skrillex na otvaranju Sea Dance festivala The Vaccines Tinariwen 9. jul 2016. The Vaccines i gitarski pobunjenici na Exitu
Amy
KULTURA · muzika

U godinama pre njene prerane smrti 2011. godine, fotografije na kojima je Amy Winehouse vukle su se po tabloidima svakodnevno. Njen talenat je stavljen u zapećak a u prvi plan je izbačen njen ljubavni život, noćni provod i to što je hodala bosa po ulicama Londona. Razvlačena je i uništavana od strane žute štampe, mada joj ni ova bez boje nije bila naklonjena.

Southern Soul Festival Southern Soul Festival Montenegro 2016 Najbolji albumi u 2016. Najbolji albumi u 2016. (do sada)
Southern Soul Festival
30. jun
KULTURA · muzika

Southern Soul Festival svojim četvrtim izdanjem potvrđuje reputaciju najboljeg boutique festivala u Evropi, a za prostor Dolcinium Kite Club-a na Velikoj plaži možemo sa sigurnošću reći da će biti najbolji spot koji možete naći na festivalskoj mapi Evrope ovog leta. Programski zaokret ka jazzy sceni, i velikom broju live nastupa čine ovaj festival zaista unikatnim dešavanjem u ovom delu Evrope. Southern Soul Festival sa velikim zadovoljstvom predstavlja imena ovogodišnjeg programa.

Uz predvodnika druge generacije Braziliane, i jednog od najvećih imena istorije brazilske muzike Marcosa Vallea, i Eda Mottae trenutno najvažnijeg predstavnika brazilske jazz/funk/soul scene koji će svojim live nastupima doneti Brazil na main stage, Southern Soul Festival ugostiće i londonskog jazz/funk/soul fussion kolektiv Yussef Kamal Trio, sa vrlo nadarenim producentom i muzičarem Henry Wooom, i bristolskog muzičara Peta Josefa koji dolazi sa svojim sastavom.

Simply Red 23. jun 2016. Simply Red na Tašmajdanskom stadionu Partibrejkers 18. jun 2016. Koncert benda Partibrejkers: "Taš je naš"
Dečja filharmonija
KULTURA · muzika

Dečja filharmonija obeležiće jun, mesec muzike, svojom turnejom po gradovima Srbije. Kao deo projekta fondacije „Deca deci“ članovi ove interesantne filharmonije nastupaće na trgovima sa svojim vršnjacima iz gradova-domaćina. Svi koncerti biće besplatni a umesto ulaznice biće dovoljno poneti limenku – pet ambalažu.

Promocija muzičkog obrazovanja je jedan od glavnih ciljeva filharmonije, ali su svake godine osmišljene i dodatne teme, a ove godine posebna misija jeste podizanje ekološke svesti kod dece i roditelja o očuvanje životne sredine.

Forest Fest Forest Fest - muzički festival koji spaja ekologiju, turizam i umetnost Lithium-SHEFITA-Nirvana-cover-hqdefault.jpg Nirvana sreće Orijent: "Lithium" na izraelski način