Filharmonija
KULTURA · muzika

Početkom ove sezone Beogradska filharmonija je pokrenula Metronom ( blog.bgf.rs ), blog na kom se objavljuju tekstovi o svim koncertima redovnog repertoara i na kom se jedan koncert predstavlja iz dva različita ugla. Autori tekstova su muzički stručnjaci, pisci, ljubitelji muzike, a čitaoci na stranicama Metronoma imaju priliku da klasiku sagledaju drugačije, da požele da urone u ovaj svet, dožive ga i istraže.

“Beogradska filharmonija je poznata po specifičnom imidžu za koji su zaslužne autentične i često provokativne kampanje i akcije pomoću kojih smo skretali pažnju na različite društvene probleme. Ali suština su, naravno, koncerti petkom i oaza koju smo stvorili na Kolarcu, u terminu kada se slušaju filharmonijski koncerti. Svakog petka se dešava jedna posebna magija koja čini da se nakon koncerta osećate potpuno drugačije jer vas ta dva sata muzika štiti. Ovu “misteriju” koncerta želimo da preispitamo i istražimo kroz lične utiske onih koji su njegov deo, i da je prenesemo dalje kroz “zaraznu” formu bloga“, kaže Jelena Milašinović, PR Beogradske filharmonije.

Metronom je nastao sa namerom da se predstavi sve ono što čini život jednog koncerta Beogradske filharmonije.

“Tekstove ispisuju naši pretplatnici, filharmoničari, muzikolozi i fenomenolozi. O istom koncertu pišu pretplatnici i filharmoničari, naizmenično sa fenomenolozima i muzikolozima. Šta su doživeli, čega su se bojali, šta su primetili i naučili, može se pročitati sa desnog i levog otkucaja Metronoma ( tekstovi se nalaze jedan pored drugog). Raspored pisanja se često određuje po afinitetima, pa je tako Malerova Sedma simfonija sama zvala Ivana Tokina da piše o njoj, a Geršvinov “Amerikanac u Parizu” je bio idealan za Branka Rosića. U ekipi pisaca koje smo nazvali fenomenolozima su još i Igor Karanov i  Luna Lu. Ovi  iskusni pisci su pozvani  u Metronom da svojim autentičnim i prepoznatljivim stilom otkriju “misteriju” koncerta široj čitalačkoj publici. A prve blogove iz ugla pretplatnika ispisali su najveći zaljubljenici Beogradske filharmonije”, navodi Jelena Milašinović.

Ona  dodaje i da su poziv da pišu na blogu dobili i mladi muzički stručnjaci.

“Sastavni deo svakog koncerta bi trebalo da bude i muzička kritika, koja, osim u pojedinačnim slučajevima, često izostaje. Umetnička kritika je već duže vreme u krizi. Iz tog razloga smo pozvali mlade muzikologe koji su na početku svojih naučnih karijera da se oprobaju u formi bloga, i da na taj način popularišu svoju struku “

U tekstovima na blogu Beogradske filharmonije  možete pročitati i kako na kašljanje na jednom koncertu reaguje publika, a kako muzičari na sceni,  koje sve asocijacije na dela pop kulture mogu da se jave dok slušate Geršvinovog “Amerikanca u Parizu”, na primer, ili u kojim segmentima jedan koncert klasične muzike zaliči na koncerte drugih muzičkih žanrova ( i obrnuto)… U tekstovima se može otkriti (ili podsetiti) koje melodije se uvek pevuše nakon koncerta, ili kroz koja slavna klasična dela se provlače sanjiva melanholija, besciljna radost, delirična strast, impulsi besa i ljubomore, momenti nežnosti i spokoja… I kako klasika otvara maštu, donosi inspiraciju, pruža katarzu ili ispunjenje… Posebno su zanimljivi blogovi samih muzičara i priče o tremi, osećaju na sceni, ličnim muzičkim afinitetima i fazama jednog koncerta…

Metronom je, navode u Beogradskoj filharmoniji,  doneo očekivano-  širok spektar doživljaja, različita zapažanja, zanimljiva poređenja, potpuno nova saznanja.

A nove tekstove sa radoznalošću iščekuju i prate i muzičari Beogradske filharmonije.

Jelena Milašinović navodi da će filharmonijski Metronom  otkucavati nakon svakog koncerta do kraja sezone.

“Namera je da predstavimo ljude iz publike i članove orkestra u što većem broju. Grupa muzikologa i ‘fenomenologa’ ostaje nepromenjena. Takođe bi bilo interesantno čitati utiske gostujućih umetnika – solista i dirigenata jer mogu biti veoma neposredni kad su saopšteni u formi bloga.”

VIS Limunada Limunada Revija: Gala koncert VIS Limunade u Beogradu Najgore pesme u 2015. Najgore pesme u 2015. godini Najbolje pesme u 2015. Top 10: Najbolje pesme u 2015. Kontrola Bend Lollobrigida ima novi singl – pogledajte spot za pesmu “Kontrola” · ·
PJ Harvey
KULTURA · muzika

Može se reći da je prethodnim albumom „Let England Shake“, koji je bio inspirisan Prvim svetskim ratom, PJ Harvey otpočela svoj ratni ciklus. Predstojeći album „The Hope Six Demolition Project“ nastavlja u istom smeru, jer je za potrebe istraživanja zajedno sa fotografom/rediteljem Seamusom Murphyjem posetila sadašnja i pređašnja ratna područja, Avganistan i Kosovo, kao i američku prestonicu Vašington.

cover1đ Koncert Braće Teofilović u Sava Centru david-bowie-blackstar-video-still-2015 Muzičke preporuke za februar
cover1đ
6. feb
KULTURA · muzika

Koncert Braće Teofilović, jedinstvenih i autentičnih „umetničkih ikona“ drevne srpske i balkanske vokalne muzike biće održan na sceni Velike dvorane Sava Centra.

Ovaj koncert, na kome će biti predstavljen njihov novi album, istovremeno će biti prilika da posetioci prisustvuju jednom od najlepših muzičkih događaja, gde će im Braća Teofilović, produhovljeno, svojim načinom pojanja, dočarati jedan svet za koji nisu znali ni da postoji, a koji im je bio nadomak ruke, ali i udaljen u prohujalim vekovima.

„Njihovi živi nastupi, u kojima se najintenzivnije može osetiti snaga zanosa, nude jedinstveno muzičko iskustvo koje se ne zaboravlja“, poručuju organizatori.

Atheist Rap i Goblini 6. februar 2016. Pank-rok spektakl u Magacinu Depo Horkestar 6. februar 2016. Vodimo vas na koncert Horkestra
Horkestar
6. feb
KULTURA · muzika

Horkestar zaokružuje proslavu svoje petnaestogodišnjice koncertom u Domu omladine Beograda, a goste su pozvali drage ljude i horove koji su kroz različite periode obeležili njihovo delovanje. Ulaznice su prodaji preko EVENTIM mreže, po ceni od 300 dinara!
Horkestar, samoorganizovani hor i orkestar iz Beograda, oformljen je jeseni 2000. godine povodom projekta TGTO, umetničke grupe Škart. U početku nazvan Horkeškart, kao asocijacija na grupu koja ga je stvorila, kasnije postaje Horkestar i nastavlja svoj život i muzički put.

Atheist Rap i Goblini 6. februar 2016. Pank-rok spektakl u Magacinu Depo coer15 26. januar 2016. Tricky ponovo u Srbiji!
Double Date
14. feb
KULTURA · muzika

Nakon uspešnog Double Date-a #1 i krcatog Mikser Housea na Dan zaljubljenih prošle godine, priprema se i Double Date #2!

Ničim izazvan će ponovo 14. februara izaći pred svoju publiku, ali ovoga puta zajedno sa jednim od najpopularnijih hrvatskih bendova, grupom Silente, kojoj će ovo biti prvi nastup u Beogradu!

Night Beats 6. februar 2016. Night Beats: Psihodelični garažni rok u poseti Beogradu Atheist Rap i Goblini 6. februar 2016. Pank-rok spektakl u Magacinu Depo
enya-dark-sky-island-100_v-ARDFotogalerie
KULTURA · muzika

Trideset godina karijere nije malo, pogotovo ako se dešava u turbulentnom vremenu tektonskih kataklizmi kad je u pitanju način slušanja muzike a i ideja muzičkog narativa. Luksuz „ostati isti‟ u vremenu konstantnih prilagođavanja trendovima i novoj publici mogu da imaju samo probrani. Na žalost ili na sreću, publika se u tom slučaju slabo menja, međutim, Enja je institucija koja ima armiju svojih obožavalaca koji neretko pripadaju slojevima koji ne mare mnogo za popkulturni elitizam ili trendovska dodvoravanja širokim masama.

cover Golotinja rok zvezda: 10 momenata koji se pamte Wiz Khalifa Wiz Khalifa na Exitu
720x405-Run-the-Jewels
KULTURA · muzika

Rep više ne dominira popularnom muzikom kao u dekadi od 2000. do 2010, ali je i dalje je prisutan na top listama (neretko u kombinaciji sa žanrovima koji su sada u trendu) i redovno se sluša po klubovima. Svi se slažu da je 2015. bila godina Drakea i Kendricka Lamara, a od čija će da bude 2016. saznajte na našoj listi najiščekivanijih rep albuma ove godine.

Night Beats Night Beats: Psihodelični garažni rok u poseti Beogradu David Bowie Rani radovi Davida Bowiea
Psovke u muzici
KULTURA · muzika

Ne morate pogađati više od dva puta koja muzika sadrži najviše psovki. Najčešće se u popularnoj muzici objavljuju dva puta iste pesme, original sa svim sočnim psovkama, i ista ta pesma ali sa utišanim „nezgodnim rečima“, ako baš i ne verujete, pokušajte da na YouTube-u pronađete makar jedan par ovakvih primera. Nešto teže je pitanje – koji muzičar psuje najviše, ili koji album ima najviše psovki, ali sve to smo za vas mi sabrali i izračunali, pogledajte…

Night Beats Night Beats: Psihodelični garažni rok u poseti Beogradu David Bowie Rani radovi Davida Bowiea
Night Beats
6. feb
KULTURA · muzika

Psihodelični garažni rokenrol danas čini jedan ozbiljan deo nezavisne muzičke produkcije. Bendovi kao što su The Black Angels, The Growlers, Allah-Las praktično su se umuvali u mainstream, a postojanje velikog broja drugih koji još uvek nisu u značajnom komercijalnom usponu jasno govori da se radi o bitnoj undeground sceni koja se poslednjih godina izborila za svoje mesto u vrhu dobre ponude što kad su u pitanju albumi, što kad su u pitanju živi nastupi. Jedni od najvažnijih predstavnika nove psihodelije su Night Beats iz Sijetla.

Ove godine završili su snimanje nove ploče i ona će se pojaviti krajem januara pod nazivom „Who Sold My Generation“, a za renomiranu londonsku izdavačku kuću Heavenly Recordings. Odmah po objavljivanju novog albuma Night Beats kreću na veliku evropsku turneju u okviru koje će svirati i u Beogradu…

Atheist Rap i Goblini 6. februar 2016. Pank-rok spektakl u Magacinu Depo coer15 26. januar 2016. Tricky ponovo u Srbiji!