blog-logo-fi.jpg
KULTURA · knjige

Izdavačka kuća Laguna osmislila je nesvakidašnji projekat. U sredu, 8. decembra, održaće se jedinstveni događaj, koji se prvi put u tom obimu sprovodi na ovim prostorima. Na Laguninom sajtu www.laguna.rs više od dvadeset domaćih pisaca učestvovaće na Blog danu.

Izdavačka kuća Laguna osmislila je nesvakidašnji projekat. U sredu, 8. decembra, održaće se jedinstveni događaj, koji se prvi put u tom obimu sprovodi na ovim prostorima. Na Laguninom sajtu www.laguna.rs više od dvadeset domaćih pisaca učestvovaće na Blog danu.

Ovaj događaj održavaće se četiri puta godišnje i predstavlja jedinstven primer veb aktivizma u Srbiji. U želji da skene pažnju javnosti na bitne probleme IP Laguna organizovaće Blog dan. Svaki Blog dan imaće drugu temu koja će uvek biti aktuelna i društveno angažovana.

Tema prvog Blog dana biće ekologija. Specijalno za ovu priliku svi učesnici napisaće po jedan tekst koji će 8. decembra biti objavljen na Laguninoj blog stranici www.laguna.rs/blog.

Nakon završetka prvog Blog dana svi tekstovi biće objavljeni u elektonskoj knjizi, koja će besplatno moći da se preuzima sa Laguninog sajta. Takođe, svaki sledeći Blog dan biće dostupan u elektronskom formatu.

Projekat Blog dan nastao je iz želje IP Laguna da svojim dvanaestogodišnjim iskustvom i poverenjem koje je stekla u zajednici utiče na preuzimanje vlastite i kolektivne odgovornosti u rešavanju aktuelnih problema.

Ljubica Arsić, Goran Skrobonja, Dejan Stojiljković, Vesna Dedić, Igor Marojević, Miomir Petrović, Nikola Malović, Maša Rebić, Aleksandar Ilić samo su neki od autora koji će se angažovati na ovom projektu.

Projekat je podržalo Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja Republike Srbije.

BLOG DAN - PISCI ZA EKOLOGIJUimg-blog-logo-fi.jpg


harukimurakami1.jpg NOVI ROMAN HARUKIJA MURAKAMIJA erlendloe.jpg INTERVJU: ERLEND LU
"A tako je dobro počelo"
KULTURA · knjige

Roman prvenac poznatog publiciste i kolumniste Branka Rosića „A tako je dobro počelo“ čitaoci mogu da potraže od srede, 25. marta u svim knjižarama Delfi. Prema mišljenju Biljane Srbljanović, roman Branka Rosića „govori tačno ono što osećamo o životu u savremenom svetu koji diktiraju uspešni tranzicijski advertajzeri: životna praznina i lutanja, osećaj pustoši i prezasićenosti u sopstvenom postojanju – bez cinizma, ali sa dozom inteligentnog humora, saundtrekom koji odjekuje tokom čitanja – i utisak da čitalac nije jedini koji ne pripada ovom svetu“.

Savamala Book Fest Savamala Book Fest: Preporuke za kupovinu Filip David, foto: Luka Trajković Filip David otvorio prvi Savamala Book Fest
Savamala Book Fest
KULTURA · knjige

Od 22. do 28. marta, u Mikser House-u (Karađorđeva 46), održaće se prvi Savamala Book Fest, u organizaciji Mikser House-a, City Magazina i MakArt Distribucije, a podržan od strane Erste Banke. Tokom sedam dana trajanja festivala publika će imati priliku da na drugačiji i nov način iskusi kulturu čitanja i knjige, a prvi savamalski festival knjige, svečano će otvoriti ovogodišnji dobitnik NIN-ove nagrade, Filip David.

Automatski nacrt Filip David otvara prvi savamalski festival knjige Ju Nesbe Ju Nesbe: Fenomen i (nepriznata) sabraća
Automatski nacrt
KULTURA · knjige

Od 22. do 28. marta, u Mikser House-u (Karađorđeva 46), održaće se prvi Savamala Book fest, u organizaciji Mikser House-a, City Magazina i MakArt Distribucije, a podržan od strane Erste Banke. Tokom sedam dana trajanja festivala publika će imati priliku da na drugačiji i nov način iskusi kulturu čitanja i knjige, a prvi savamalski festival knjige, svečano će otvoriti ovogodišnji dobitnik NIN-ove nagrade, Filip David.

Ju Nesbe Ju Nesbe: Fenomen i (nepriznata) sabraća Milan Vlajčić Sa Milanom Vlajčićem o pogledima iz ogledala naše stvarnosti
Ju Nesbe
KULTURA · knjige

Stoji da se raspisala čitava Skandinavija, stotine ondašnjih pera okušavaju se u okviru tog nordic noir talasa, neki su (recimo, Hening Menkel, „tata“ inspektora Valandera) u stilskom smislu vidno napredovali, ali ipak je upravo Nesbe kralj trilera i kriminalističke proze iz tog dela Evrope. Otkud baš on? Ako se manemo teorija o ljubimcima, biće da Nesbe nudi nešto osobeno i dodatno privlačno u odnosu na tu sve brojniju i prodorniju konkurenciju.

Milan Vlajčić Sa Milanom Vlajčićem o pogledima iz ogledala naše stvarnosti Čitateljke Čitateljke i 8. mart
Milan Vlajčić
12. mar
KULTURA · knjige

Usled ogromnog interesovanja sada mlađe publike, po drugi put nakon izlaska iz štampe, ali po prvi put kritički, Milan Vlajčić autor knjige ’’Pogled iz ogledala – dnevnik o nebeskom narodu, zoni sumraka i smrtonosnoj motoristici“ ( Gradac, Čačak, 2015) predstaviće svoje eseje u Parobrodu. Bez namerne simbolike, ali kao solidna metafora protočnosti vremena, na 12. godišnjicu atentata na Zorana Đinđića, polemisaće se gde smo danas u prizmi ogledala u kulturi od umetnosti do življenja.
Osim Vlajčića, o ova 52 teksta, iz perioda protekle dve godine, pisana za e-portal kritičara Zdravka Zime i Draga Pilsela, govoriće dr Aleksandar Ilić i Antonela Riha, uz moderiranje Katarine Lazić.

Srđan Sandić, Raphaelle Oskar Nova poezija, razgovori - Raphaëlle Oskar + Srđan Sandić/Srđan Sandić + Raphaëlle Oskar Danilo Kiš Danilo Kiš, 80 godina
Čitateljke
KULTURA · knjige

Ženska književnost (oličena u prilično besmislenoj sintagmi žensko pero), baš kao i književnost namenjena ženama porozan su konstrukt na koji možemo ali i ne moramo da pristajemo. I Osmi mart je konstrukt koji možemo ali i ne moramo da poštujemo. Uprkos upravo navedenom, hajde da nam baš Osmi mart bude povod da skrenemo pažnju na, recimo, pet novijih izdanja i istovremeno pet kvalitetnih proza raznorodnih autorki. A ima i poklona!

Srđan Sandić, Raphaelle Oskar Nova poezija, razgovori - Raphaëlle Oskar + Srđan Sandić/Srđan Sandić + Raphaëlle Oskar Devojka iz voza Prikaz knjige: Pola Hokins "Devojka iz voza"