blog-logo-fi.jpg
KULTURA · knjige

Izdavačka kuća Laguna osmislila je nesvakidašnji projekat. U sredu, 8. decembra, održaće se jedinstveni događaj, koji se prvi put u tom obimu sprovodi na ovim prostorima. Na Laguninom sajtu www.laguna.rs više od dvadeset domaćih pisaca učestvovaće na Blog danu.

Izdavačka kuća Laguna osmislila je nesvakidašnji projekat. U sredu, 8. decembra, održaće se jedinstveni događaj, koji se prvi put u tom obimu sprovodi na ovim prostorima. Na Laguninom sajtu www.laguna.rs više od dvadeset domaćih pisaca učestvovaće na Blog danu.

Ovaj događaj održavaće se četiri puta godišnje i predstavlja jedinstven primer veb aktivizma u Srbiji. U želji da skene pažnju javnosti na bitne probleme IP Laguna organizovaće Blog dan. Svaki Blog dan imaće drugu temu koja će uvek biti aktuelna i društveno angažovana.

Tema prvog Blog dana biće ekologija. Specijalno za ovu priliku svi učesnici napisaće po jedan tekst koji će 8. decembra biti objavljen na Laguninoj blog stranici www.laguna.rs/blog.

Nakon završetka prvog Blog dana svi tekstovi biće objavljeni u elektonskoj knjizi, koja će besplatno moći da se preuzima sa Laguninog sajta. Takođe, svaki sledeći Blog dan biće dostupan u elektronskom formatu.

Projekat Blog dan nastao je iz želje IP Laguna da svojim dvanaestogodišnjim iskustvom i poverenjem koje je stekla u zajednici utiče na preuzimanje vlastite i kolektivne odgovornosti u rešavanju aktuelnih problema.

Ljubica Arsić, Goran Skrobonja, Dejan Stojiljković, Vesna Dedić, Igor Marojević, Miomir Petrović, Nikola Malović, Maša Rebić, Aleksandar Ilić samo su neki od autora koji će se angažovati na ovom projektu.

Projekat je podržalo Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja Republike Srbije.

BLOG DAN - PISCI ZA EKOLOGIJUimg-blog-logo-fi.jpg

harukimurakami1.jpg NOVI ROMAN HARUKIJA MURAKAMIJA erlendloe.jpg INTERVJU: ERLEND LU trilicaknjige.jpg TRI LICA KNJIGE: PISCI UŽIVO grad.jpg LAMIJA BEGAGIĆ U GRADU
orhan pamuk
KULTURA · knjige

Orhan Pamuk je već desetak godina dobro poznat ovdašnjim ljubiteljima ambicioznije i jasno lirski intonirane i kontemplativne umetničke proze. Taj sud vredi i u slučaju romana „Čudan osećaj u meni”, koji zahvaljujući prevodu Mirjane Marinković i izdavačkoj preduzetnosti Geopoetike, imamo priliku da čitamo prvi nakon originalnog turskog izdanja.

Goran Marković Tri priče o samoubicama Knjiga priča Gorana Markovića u izdanju Arhipelaga ŠUŠUR SAMO LJUBAV ZA ŠUŠUR!: Delić korčulanskog festivala u KC Grad
ŠUŠUR
KULTURA · knjige

Na dalmatinskom narečju „šušur“ znači ćakulati, opušteno čavrljati. Šušur – Festival od riči okuplja već nekoliko godina u korčulanskom Starom gradu, značajne pisce regiona koji govore o raznim književnim temama. Opušteni i kvalitetni književni razgovori, vrela, ležerna i uzbudljiva atmosfera odlike su festivala koji se ove godine održava četvrti put, 9. i 10. avgusta.

Autobiografija Biografsko-autobiografska štiva: Čaplin, Depardje, Osim Svetionik Svetioničarski trolist: Neuman, Hakl, Šveblin
Autobiografija
KULTURA · knjige

Potpuno je bio u pravu legendarni pisac Roberto Bolanjo kada je, prestravljen naletom autobiografskih štiva u knjižarskoj ponudi, opazio da će se književnost uskoro svesti na kanalizaciju uglavnom ničim izazvanih svakakvih ličnih ispovesti. S druge strane, valja pozdraviti pojavu svakog uspelog dela u tom žanru. Otud u fokusu ovog teksta osvrt na tri noviteta u knjižarama upravo iz tog domena.

Svetionik Svetioničarski trolist: Neuman, Hakl, Šveblin Grčka Knjiški osvrt na grčku krizu – Kostas Duzinas i Janis Varufakis
Svetionik
KULTURA · knjige

“Pitam se da li nehotice tragamo za knjigama koje bismo morali da pročitamo. Ili same knjige, kao inteligentna bića, pronalaze svoje čitaoce i privlače im pažnju. U suštini, svaka je knjiga Ji Đing. Uzmeš, otvoriš i eto ga, eto te.” – zapitala se i opazila je Elena, junakinja odličnog romana Andresa Neumana. A evo šta smo mi opazili sa našeg svetionika i na koje to prve prevode na srpski jezik vaših i naših budućih književnih favorita vam skrećemo pažnju.

Grčka Knjiški osvrt na grčku krizu – Kostas Duzinas i Janis Varufakis Ju Nesbe Mračna strana Sneška Belića – Norveški majstor trilera Ju Nesbe
Grčka
KULTURA · knjige

“Gori Grčka, Srbija se krčka!” – osim te istinski zgodne rime, ova krilatica već nekoliko godina unazad nosi i mračno znamenje mogućeg skorog sunovrata za ove dve, kažu, bratske države (sunovrata posle kog, doduše, može i svanuti novi i vedriji dan). U ovom trenutku Grčka i Srbija nalaze se, reklo bi se, na dijametrano suprotnim kotama – Grčka upadljivo beži iz smrtonosnog zagrljaja krvožednih kreditora i birokrata, dok Srbija sve bezumnije hrli u nova zaduživanja, slepo odana potrebi za bilo kakvom pohvalom iz Brisela. Čini se se da je sada baš pravi tren da skrenemo pažnju na dva sveža izdanja, dela značajnijih aktera grčke drame – Duzinasa i Varufakisa.

Ju Nesbe Mračna strana Sneška Belića – Norveški majstor trilera Ju Nesbe Nordic noir Pet hladnih krimića za vruće leto
Ju Nesbe
24. jun
KULTURA · knjige

U sredu 24. juna u 19 časova u UK Parobrod (Kapetan Mišina 6a) Skandinavski kutak, mlada organizacija koja nastoji da postane prvi skandinavski kulturni centar u regionu, i izdavačka kuća Laguna priređuju književno veče posvećeno najpopularnijem norveškom piscu krimi-romana, Juu Nesbeu.
U razgovoru o autoru uzbudljivih dela kao što su Crvendać, Spasitelj i Sneško učestvovaće Mina Kebin, urednik iz izdavačke kuće Laguna, Jelena Loma, koja ove romane od 2009. prevodi na srpski, i Đorđe Bajić, filmski i književni kritičar, inače i sam autor krimi-romana. Moderator će biti konsultant Skandinavskog kutka za norvešku kulturu, Sofija Vuković.

4. Beogradski festival evropske književnosti 23. jun 2015. 4. Beogradski festival evropske književnosti Dragan Velikić 18. jun 2015. "Islednik" Dragana Velikića u UK Parobrod
Nordic noir
KULTURA · knjige

Nordijski kriminalistički romani su već godinama u samom vrhu popularnosti. Švedska, Danska, Norveška i Island su izrodili izuzetno zanimljive autore koji stvaraju u okvirima žanra – oni su mračni i zavodljivi, neretko realistični i angažovani. Podsetimo se ključnih krimi romana nastalih u ovim zemljama snega i leda.

why-yanis-varoufakis-wants-to-save-european-capitalism.w_l Knjiga „Ovaj svet može da bude bolji“ grčkog ministra finansija Janisa Varufakisa objavljena je u Srbiji Dragan Velikić "Islednik" Dragana Velikića u UK Parobrod
why-yanis-varoufakis-wants-to-save-european-capitalism.w_l
KULTURA · knjige

U izdanju Kreativnog centra, nedugo posle grčkog izdanja, objavljena je knjiga „Ovaj svet može da bude bolji: Moji razgovori s ćerkom o ekonomiji“ Janisa Varufakisa, aktuelnog ministra finansija u Grčkoj.

Dragan Velikić "Islednik" Dragana Velikića u UK Parobrod Norveški romani Savremena norveška književnost: Karl Uve Knausgor „Moja borba“ & Nikolaj Frobenijus „Kroz tamne krošnje“
Dragan Velikić
18. jun
KULTURA · knjige

Dragan Velikić, titan nacionalne književnosti u ediciji gostovanja nakon Filipa Davida, Bore Ćosića i Koraksa, NIN-ovac i jedan od najčitanijih domaćih pisaca, predstaviće svoj novi roman „Islednik“ (Laguna, 2015) u UK Parobrod, uz gosta Žarka Trebješanina, psihologa i moderatorku Katarinu Lazić, urednicu u Parobrodu. Dragan Velikić od svojih prvih romana „Via Pula“ (1988) i „Astragan“ (1991) do „Ruskog prozora“ (2007) i „Bonavie“ (2012) ostaje popularan pisac, ali i dobitnik mnogih književnih priznanja, kao i Nagrade grada Budimpešte za 2013. godinu.

Treći festiva Čitam Čitaš 13. jun 2015. Treći festival knjige - ČitamЧиташ 02-fb-cover-A 12. jun 2015. Festival Krokodil na temu “Središta periferije”