blog-logo-fi.jpg
KULTURA · knjige

Izdavačka kuća Laguna osmislila je nesvakidašnji projekat. U sredu, 8. decembra, održaće se jedinstveni događaj, koji se prvi put u tom obimu sprovodi na ovim prostorima. Na Laguninom sajtu www.laguna.rs više od dvadeset domaćih pisaca učestvovaće na Blog danu.

Izdavačka kuća Laguna osmislila je nesvakidašnji projekat. U sredu, 8. decembra, održaće se jedinstveni događaj, koji se prvi put u tom obimu sprovodi na ovim prostorima. Na Laguninom sajtu www.laguna.rs više od dvadeset domaćih pisaca učestvovaće na Blog danu.

Ovaj događaj održavaće se četiri puta godišnje i predstavlja jedinstven primer veb aktivizma u Srbiji. U želji da skene pažnju javnosti na bitne probleme IP Laguna organizovaće Blog dan. Svaki Blog dan imaće drugu temu koja će uvek biti aktuelna i društveno angažovana.

Tema prvog Blog dana biće ekologija. Specijalno za ovu priliku svi učesnici napisaće po jedan tekst koji će 8. decembra biti objavljen na Laguninoj blog stranici www.laguna.rs/blog.

Nakon završetka prvog Blog dana svi tekstovi biće objavljeni u elektonskoj knjizi, koja će besplatno moći da se preuzima sa Laguninog sajta. Takođe, svaki sledeći Blog dan biće dostupan u elektronskom formatu.

Projekat Blog dan nastao je iz želje IP Laguna da svojim dvanaestogodišnjim iskustvom i poverenjem koje je stekla u zajednici utiče na preuzimanje vlastite i kolektivne odgovornosti u rešavanju aktuelnih problema.

Ljubica Arsić, Goran Skrobonja, Dejan Stojiljković, Vesna Dedić, Igor Marojević, Miomir Petrović, Nikola Malović, Maša Rebić, Aleksandar Ilić samo su neki od autora koji će se angažovati na ovom projektu.

Projekat je podržalo Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja Republike Srbije.

BLOG DAN - PISCI ZA EKOLOGIJUimg-blog-logo-fi.jpg

harukimurakami1.jpg NOVI ROMAN HARUKIJA MURAKAMIJA erlendloe.jpg INTERVJU: ERLEND LU trilicaknjige.jpg TRI LICA KNJIGE: PISCI UŽIVO grad.jpg LAMIJA BEGAGIĆ U GRADU
Grčka
KULTURA · knjige

“Gori Grčka, Srbija se krčka!” – osim te istinski zgodne rime, ova krilatica već nekoliko godina unazad nosi i mračno znamenje mogućeg skorog sunovrata za ove dve, kažu, bratske države (sunovrata posle kog, doduše, može i svanuti novi i vedriji dan). U ovom trenutku Grčka i Srbija nalaze se, reklo bi se, na dijametrano suprotnim kotama – Grčka upadljivo beži iz smrtonosnog zagrljaja krvožednih kreditora i birokrata, dok Srbija sve bezumnije hrli u nova zaduživanja, slepo odana potrebi za bilo kakvom pohvalom iz Brisela. Čini se se da je sada baš pravi tren da skrenemo pažnju na dva sveža izdanja, dela značajnijih aktera grčke drame – Duzinasa i Varufakisa.

Ju Nesbe Mračna strana Sneška Belića – Norveški majstor trilera Ju Nesbe Nordic noir Pet hladnih krimića za vruće leto
Ju Nesbe
24. jun
KULTURA · knjige

U sredu 24. juna u 19 časova u UK Parobrod (Kapetan Mišina 6a) Skandinavski kutak, mlada organizacija koja nastoji da postane prvi skandinavski kulturni centar u regionu, i izdavačka kuća Laguna priređuju književno veče posvećeno najpopularnijem norveškom piscu krimi-romana, Juu Nesbeu.
U razgovoru o autoru uzbudljivih dela kao što su Crvendać, Spasitelj i Sneško učestvovaće Mina Kebin, urednik iz izdavačke kuće Laguna, Jelena Loma, koja ove romane od 2009. prevodi na srpski, i Đorđe Bajić, filmski i književni kritičar, inače i sam autor krimi-romana. Moderator će biti konsultant Skandinavskog kutka za norvešku kulturu, Sofija Vuković.

4. Beogradski festival evropske književnosti 23. jun 2015. 4. Beogradski festival evropske književnosti Dragan Velikić 18. jun 2015. "Islednik" Dragana Velikića u UK Parobrod
Nordic noir
KULTURA · knjige

Nordijski kriminalistički romani su već godinama u samom vrhu popularnosti. Švedska, Danska, Norveška i Island su izrodili izuzetno zanimljive autore koji stvaraju u okvirima žanra – oni su mračni i zavodljivi, neretko realistični i angažovani. Podsetimo se ključnih krimi romana nastalih u ovim zemljama snega i leda.

why-yanis-varoufakis-wants-to-save-european-capitalism.w_l Knjiga „Ovaj svet može da bude bolji“ grčkog ministra finansija Janisa Varufakisa objavljena je u Srbiji Dragan Velikić "Islednik" Dragana Velikića u UK Parobrod
why-yanis-varoufakis-wants-to-save-european-capitalism.w_l
KULTURA · knjige

U izdanju Kreativnog centra, nedugo posle grčkog izdanja, objavljena je knjiga „Ovaj svet može da bude bolji: Moji razgovori s ćerkom o ekonomiji“ Janisa Varufakisa, aktuelnog ministra finansija u Grčkoj.

Dragan Velikić "Islednik" Dragana Velikića u UK Parobrod Norveški romani Savremena norveška književnost: Karl Uve Knausgor „Moja borba“ & Nikolaj Frobenijus „Kroz tamne krošnje“
Dragan Velikić
18. jun
KULTURA · knjige

Dragan Velikić, titan nacionalne književnosti u ediciji gostovanja nakon Filipa Davida, Bore Ćosića i Koraksa, NIN-ovac i jedan od najčitanijih domaćih pisaca, predstaviće svoj novi roman „Islednik“ (Laguna, 2015) u UK Parobrod, uz gosta Žarka Trebješanina, psihologa i moderatorku Katarinu Lazić, urednicu u Parobrodu. Dragan Velikić od svojih prvih romana „Via Pula“ (1988) i „Astragan“ (1991) do „Ruskog prozora“ (2007) i „Bonavie“ (2012) ostaje popularan pisac, ali i dobitnik mnogih književnih priznanja, kao i Nagrade grada Budimpešte za 2013. godinu.

Treći festiva Čitam Čitaš 13. jun 2015. Treći festival knjige - ČitamЧиташ 02-fb-cover-A 12. jun 2015. Festival Krokodil na temu “Središta periferije”
Norveški romani
KULTURA · knjige

Sve bismo želeli da pomnije promišljamo, da spoznajemo finese, ali prija i kada stvari funkcionišu u svetlu čistih oprečnosti. A one ponekad i nisu toliko drastične. U to ime, stiže dvojni prikaz srpskih prevoda dvojice vrsnih savremenih norveških literata – Karla Uvea Knausgora i Nikolaja Frobenijusa, predstavnika tamošnje umetničke, odnosno, žanrovske proze.

Marko Tomaš, Dragana Mladenović U susret festivalu Krokodil: Marko Tomaš & Dragana Mladenović Treći festiva Čitam Čitaš Treći festival knjige - ČitamЧиташ
Treći festiva Čitam Čitaš
13. jun
KULTURA · knjige

Treći festival knjige ČitamЧиташ biće održan ovog vikenda na lokalitetu stare Narodne biblioteke Srbije u Beogradu. Kao i svake godine ulaz na festival je besplatan, a centralna aktivnost je razmena polovnih, pročitanih knjiga. Pored toga, posetioce očekuju aktivnosti, paneli i radionice koje u fokusu imaju knjigu i bogat kulturni i muzički program. Mesto stare Narodne biblioteke tokom ova dva dana biće ponovo pretvoreno u mesto na kome se slavi knjiga i čitanje, razgovara o knjizi, razmenjuju preporuke, ali i pročitana dela. U okviru radionice „Čitaš mi, čitam ti“, koja se održava i u subotu i u nedelju, javne ličnosti iz oblasti kulture i medija posetiocima će čitati odlomke svojih omiljenih knjiga i diskutovati o njima. Neki od njih su Ivan Jevtović, Olja Bećković, Tihomir Stanić, Zijah Sokolović, Dušanka Stojanović Glid, Ivana Rašić – Sajsi, Stefan Bundalo i Bane Trifunović.

Poklon ProAkcija 6. jun 2015. Budite deo ProAkcije 10365356_1629639003918275_2434032123507857321_o 22. maj 2015. Beogradski Manifest - praznik festivala u srcu Beograda!