blog-logo-fi.jpg
KULTURA · knjige

Izdavačka kuća Laguna osmislila je nesvakidašnji projekat. U sredu, 8. decembra, održaće se jedinstveni događaj, koji se prvi put u tom obimu sprovodi na ovim prostorima. Na Laguninom sajtu www.laguna.rs više od dvadeset domaćih pisaca učestvovaće na Blog danu.

Izdavačka kuća Laguna osmislila je nesvakidašnji projekat. U sredu, 8. decembra, održaće se jedinstveni događaj, koji se prvi put u tom obimu sprovodi na ovim prostorima. Na Laguninom sajtu www.laguna.rs više od dvadeset domaćih pisaca učestvovaće na Blog danu.

Ovaj događaj održavaće se četiri puta godišnje i predstavlja jedinstven primer veb aktivizma u Srbiji. U želji da skene pažnju javnosti na bitne probleme IP Laguna organizovaće Blog dan. Svaki Blog dan imaće drugu temu koja će uvek biti aktuelna i društveno angažovana.

Tema prvog Blog dana biće ekologija. Specijalno za ovu priliku svi učesnici napisaće po jedan tekst koji će 8. decembra biti objavljen na Laguninoj blog stranici www.laguna.rs/blog.

Nakon završetka prvog Blog dana svi tekstovi biće objavljeni u elektonskoj knjizi, koja će besplatno moći da se preuzima sa Laguninog sajta. Takođe, svaki sledeći Blog dan biće dostupan u elektronskom formatu.

Projekat Blog dan nastao je iz želje IP Laguna da svojim dvanaestogodišnjim iskustvom i poverenjem koje je stekla u zajednici utiče na preuzimanje vlastite i kolektivne odgovornosti u rešavanju aktuelnih problema.

Ljubica Arsić, Goran Skrobonja, Dejan Stojiljković, Vesna Dedić, Igor Marojević, Miomir Petrović, Nikola Malović, Maša Rebić, Aleksandar Ilić samo su neki od autora koji će se angažovati na ovom projektu.

Projekat je podržalo Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja Republike Srbije.

BLOG DAN - PISCI ZA EKOLOGIJUimg-blog-logo-fi.jpg


harukimurakami1.jpg NOVI ROMAN HARUKIJA MURAKAMIJA erlendloe.jpg INTERVJU: ERLEND LU
Danilo Kiš
20. feb
KULTURA · knjige

Povodom 80 godina od rođenja Danila Kiša, izdavačka kuća Arhipelag organizuje multimedijalni program „Danilo Kiš, 80 godina“ u sali Amerikana Doma omladine Beograda. U godini u kojoj se navršava 80 godina od rođenja Danila Kiša Arhipelag je objavio dela ovog pisca u deset knjiga. U ovom izdanju, koje je priredila Mirjana Miočinović, objavljena je celokupna fikcijska književnost Danila Kiša, od priča i novela do romana, od pesama do pozorišnih i TV drama i filmskih scenarija. U ovom izdanju nalaze se rani romani „Mansarda“ i „Psalam 44″, potom knjige iz porodičnog ciklusa: „Rani jadi“, „Bašta, pepeo“ i „Peščanik“, tri knjige iz piščevog novelističkog ciklusa: „Grobnica za Borisa Davidoviča“, „Enciklopedija mrtvih“ i posthumno objavljena knjiga „Lauta i ožiljci“, „Pesme/Elektra“ i knjiga drama i filmskih scenarija „Noć i magla“.

Baushtelle Baushtelle Balkan Temple – tribina, performas i koncerti Alen Badju Alen Badju gostuje u Beogradu i Novom Sadu
Mišel Uelbek
KULTURA · knjige

Šta činiti kada se u životu literate u jednom trenutku zgodi remek-delo? To će se u jednom trenutku pri samom početku knjige zapitati i Fransoa, glavni junak najnovijeg romana Mišela Uelbeka – šta ako se ispostavi da je remek-delo, kako to i inače biva, ćorsokak? Sam Uelbek u „Pokoravanju“ ne pokušava da muti ionako nimalo bistru vodu, jer, ima života i posle remek-dela, a jedan od načina da se iz ćorsokaka utekne je prepravka (nazovimo ga i remiks) upravo tog mnogohvaljenog minulog rada.

Promocija priča Nevena Ušumovića Promocija priča Nevena Ušumovića knjiga City Awards 2014: Najbolja knjiga
Promocija priča Nevena Ušumovića
12. feb
KULTURA · knjige

Prva promocija zbirke priča „U stočnom vagonu“ Nevena Ušumovića, hrvatskog pripovedača koji živi i radi na relaciji Kopar-Umag (izdanje Književne radionice Rašić i Hrvatskog kulturnog udruženja Antun Gustav Matoš, 2014) biće održana ovog četvrtka. O ovom svojevrsnom ‘’bibliovagonu’’ iz Ušumovićevih ranije objavljenih proznih knjiga („7 mladih“ [1997], Antologija „Fak:YU“, [2001], „Makovo zrno“ [2009] i „Rajske ptice“ [2012]) govoriće Tamara Krstić, književna kritičarka i novinarka Radio Beogradа. Kritika je do sada uočila u njegovom stvaralaštvu veliki uticaj mađarskog pisca, takođe iz Subotice, Geze Čata (1887 – 1919). U izboru priča koje su objavljene u knjizi „U stočnom vagonu“ Ušumović potencira teme iz poslednjih godina prošlog veka, Suboticu u ratno i poratno vreme, progovara o rascepljenosti porodica, o ćutanju o zločinima, pasivnom otporu ugroženosti pojedinca, a motiv granica je sveprisutan kao politički, kulturni i emotivni izazov.

Promocija knjige Lasla Blaškovića Laslo Blašković u UK Parobrod Gradska knjižnica Gradska knjižnica „O poeziji i njenom prtljagu“
knjiga
KULTURA · knjige

Kao naglašeno urbani i kulturi i savremenim trendovima posvećen medij, City Magazine pokreće godišnje nagrade sa ciljem da se vrate kriterijumi vrednosti u savremenoj srpskoj kulturnoj i kreativnoj sferi. Žiri sastavljen od članova redakcije City Magazina predložio je 10 nominovanih za ovu nagradu. Svi posetioci sajta City Magazina mogu da glasaju za svoje favorite od 9. februara. Prvi krug glasanja traje do 15. februara u ponoć. Nakon toga pet najbolje plasiranih ulazi u drugi krug koji se završava 22. februara u ponoć.

licnost City Awards 2014: Digitalna ličnost godine umetnik City Awards 2014: Mladi umetnik godine
Savamala Book Fest
22. mar
KULTURA · knjige

Od 22. do 28. marta, u Mikser House-u, održaće se prvi Savamala Book fest, u organizaciji Mikser House-a, City Magazina i MakArt Distribucije. Tokom sedam dana trajanja festivala publika će imati priliku da na drugačiji i nov način iskusi kulturu čitanja i knjige, upozna se sa nesvakidašnjim naslovima domaćih i stranih pisaca, otkrije mlade, neafirmisane autore i učestvuje u bogatom i brižljivo kreiranom pratećem programu.

Promocija knjige Lasla Blaškovića Laslo Blašković u UK Parobrod Gradska knjižnica Gradska knjižnica „O poeziji i njenom prtljagu“