blog-logo-fi.jpg
KULTURA · knjige

Izdavačka kuća Laguna osmislila je nesvakidašnji projekat. U sredu, 8. decembra, održaće se jedinstveni događaj, koji se prvi put u tom obimu sprovodi na ovim prostorima. Na Laguninom sajtu www.laguna.rs više od dvadeset domaćih pisaca učestvovaće na Blog danu.

Izdavačka kuća Laguna osmislila je nesvakidašnji projekat. U sredu, 8. decembra, održaće se jedinstveni događaj, koji se prvi put u tom obimu sprovodi na ovim prostorima. Na Laguninom sajtu www.laguna.rs više od dvadeset domaćih pisaca učestvovaće na Blog danu.

Ovaj događaj održavaće se četiri puta godišnje i predstavlja jedinstven primer veb aktivizma u Srbiji. U želji da skene pažnju javnosti na bitne probleme IP Laguna organizovaće Blog dan. Svaki Blog dan imaće drugu temu koja će uvek biti aktuelna i društveno angažovana.

Tema prvog Blog dana biće ekologija. Specijalno za ovu priliku svi učesnici napisaće po jedan tekst koji će 8. decembra biti objavljen na Laguninoj blog stranici www.laguna.rs/blog.

Nakon završetka prvog Blog dana svi tekstovi biće objavljeni u elektonskoj knjizi, koja će besplatno moći da se preuzima sa Laguninog sajta. Takođe, svaki sledeći Blog dan biće dostupan u elektronskom formatu.

Projekat Blog dan nastao je iz želje IP Laguna da svojim dvanaestogodišnjim iskustvom i poverenjem koje je stekla u zajednici utiče na preuzimanje vlastite i kolektivne odgovornosti u rešavanju aktuelnih problema.

Ljubica Arsić, Goran Skrobonja, Dejan Stojiljković, Vesna Dedić, Igor Marojević, Miomir Petrović, Nikola Malović, Maša Rebić, Aleksandar Ilić samo su neki od autora koji će se angažovati na ovom projektu.

Projekat je podržalo Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja Republike Srbije.

BLOG DAN - PISCI ZA EKOLOGIJUimg-blog-logo-fi.jpg

harukimurakami1.jpg NOVI ROMAN HARUKIJA MURAKAMIJA erlendloe.jpg INTERVJU: ERLEND LU trilicaknjige.jpg TRI LICA KNJIGE: PISCI UŽIVO grad.jpg LAMIJA BEGAGIĆ U GRADU
Noć knjige i u Beogradu
12. jun
KULTURA · knjige

Knjižare Delfi i Lagunini klubovi čitalaca otvoriće svoja vrata dvanaestoj regionalnoj manifestaciji „Noć knjige“. Manifestaciju će obeležiti svetski i domaći bestseleri, veliki popusti, brojni pokloni i druženje s piscima. Organizatori festivala knjige su izdavačka kuća Laguna i knjižarski lanac Delfi, a generalni sponzor manifestacije je Eurobank Srbija. „Noć knjige“ održaće se u knjižarama Delfi i Laguninim klubovima čitalaca, koje se nalaze u Beogradu i u još 18 gradova u Srbiji: Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Valjevu, Čačku, Pančevu, Kraljevu, Sremskoj Mitrovici, Subotici, Požarevcu, Jagodini, Užicu, Loznici, Zrenjaninu, Šapcu, Zaječaru, Leskovcu i Kruševcu, kao i mnogobrojnim klubovima čitalaca u Srbiji, Bosni, Republici Srpskoj i Crnoj Gori.

Vrijeme koje se udaljava 4. jun 2015. Promocija poslednjeg romana Mirka Kovača “Vrijeme koje se udaljava” Bora Ćosić i Corax 29. april 2015. Bora Ćosić i Corax - titani nacionalne kulture
Vrijeme koje se udaljava
4. jun
KULTURA · knjige

Posle Rovinja, Pule i Zagreba, uoči druge po redu jesenje manifestacije ’’Dani Mirka Kovača’’ u Istri, prva srpska i beogradska promocija poslednjih ispisanih stranica Mirka Kovača ’’Vrijeme koje se udaljava’’ ( Fraktura, Zaprešić, 2013) njegovog testamentarnog romana, održaće se u četvrtak, 4. juna od 19h u UK Parobrod.
Objedinjavanjem nekoliko različitih književnih žanrova, u svedočanstvu o vremenu koje već pokriva patina zaborava, Mirko Kovač je svoj intimni album slika prošlosti upotpunio imenima kao što su Oskar Davičo, Fulvio Tomizza, Romeo Bogdanović, Lordan Zafranović, Novak Simić, Crnjanski, Šejka, Lubarda, Kiš, Pekić, Đilas, Sima Lević, Ljuba, majka supruge slikarke Slobodane – Bobe Matić, kuvar Tibor Gal i mnogim drugim. Mirko Kovač je potencijalnog čitaoca najpreciznije uputio u svoju ispisanu epohu prvom rečenicom da ’’Vrijeme koje se udaljava je ono koje dolazi’’.

Bora Ćosić i Corax 29. april 2015. Bora Ćosić i Corax - titani nacionalne kulture Larš Ejnar Engstrem 25. april 2015. Larš Ejnar Engstrem i predavanje "Ispovesti švedskog seksiste"
Mapa gradova iz omiljenih romana
KULTURA · knjige

Da li ste ikada želeli da posetite mesta koja se pominju u vašim omiljenim romanima? Ako jeste, onda će vam ova specijalizovana Google Maps odrednica pomoći da lakše organizujete i planirate svoj naredni odmor. Zahvaljujući sajtu Lovereading.co.uk. i vizionarima svetski poznatog pretraživača, sada je moguće pronaći mesta na zemlji koja su bila lokaliteti određenih radnji i junaka u delima književnih klasika, a najbolje od svega je što će se ova mapa povećavati iz dana u dan!

02-fb-cover-A Festival Krokodil na temu “Središta periferije” Andres Neuman Roman „Razgovori sa sobom“ Andresa Neumana – dirljiv roman o smislu života, ljubavi i smrti
02-fb-cover-A
12. jun
KULTURA · knjige

Novo izdanje književnog festivala Krokodil pod nazivom “Centers of Periphery” (Središta periferije) odvija se u petak i subotu 12. i 13. juna na već dobro poznatom prostoru otvorenog amfiteatra ispred Muzeja istorije Jugoslavije u Botićevoj 6 na Dedinju.

Ove godine festival Krokodil ispituje odnos centra i margine: u fizičkom smislu, ali jednako tako i u poetičkom, a ništa manje i u političkom. Eksperiment, provokacija, kritičko preispitivanje stvarnosti, sve su to elementi svesno perifernog pozicioniranja u književnosti, javnosti i društvu uopšte ali i onoga što nazivamo “radom na malom prostoru”.

Bora Ćosić i Corax 29. april 2015. Bora Ćosić i Corax - titani nacionalne kulture Larš Ejnar Engstrem 25. april 2015. Larš Ejnar Engstrem i predavanje "Ispovesti švedskog seksiste"
Andres Neuman
KULTURA · knjige

Izdavačka kuća Booka upravo je objavila novo izdanje – roman „Razgovori sa sobom“ vodećeg argentinskog savremenog pisca Andresa Neumana. Ovo dirljivo i emotivno delo osvojilo je svetsku publiku I kritiku I potvrdilo Neumanov status latinoameričke literarne zvezde.

Kako radi muzika - David Byrne Prikaz knjige: Dejvid Birn „Kako radi muzika“ Emanuel Pagano (foto: Michel Roty) Emanuel Pagano: Moje knjige su napisane pod pseudonimom
Kako radi muzika - David Byrne
KULTURA · knjige

„Kako napraviti scenu? Ne mislim na to kako uvrediti domaćina na večeri. Mislim na onaj naročiti trenutak kada izgleda kao da kreativni procvat proističe iz društvenog jezgra – grupe galerija, gradskog jezgra, ili bara koji je istovremeno i muzički klub. Često sam se pitao zbog čega se događaju takvi procvati tamo gde se događaju, i zašto se događaju baš u određenom trenutku, a ne na nekom drugom mestu u drugo vreme.“ Tim rečima Dejvid Birn otpočinje osmo poglavlje svoje knjige „Kako radi muzika“, u kojoj se bavi i tim i još mnogim temama i fenomenima muzike danas i kroz epohe.

Emanuel Pagano (foto: Michel Roty) Emanuel Pagano: Moje knjige su napisane pod pseudonimom Markiz de Sad Pouke iz prošlosti: De Sad, zatvorski pisac
Emanuel Pagano (foto: Michel Roty)
KULTURA · knjige

Tokom maja meseca u Krokodilovoj „Kući za pisce“ boravi francuska spisateljica Emanuel Pagano (Emmanuelle Pagano), koja je 2009. godine dobila Evropsku nagradu za književnost, a u okviru manifestacije Molijerovi dani u Beogradu planiran je i njen nastup. Njena dela su prevođena na nekoliko evropskih jezika, iako ni jedan roman još uvek na srpski! Godinu dana je boravila u prestižnoj rezidenciji za pisce Villa Médicis u Rimu, a za City magazine otkriva zašto piše pod pseudonimom i kako bi opisala Beograd.

Markiz de Sad Pouke iz prošlosti: De Sad, zatvorski pisac Frederik Begbede Begbede u gostima: Rusa i nas 300 miliona
Markiz de Sad
KULTURA · knjige

Kada se za nekoga kaže da je sadista, to znači da pomenuta osoba uživa u mučenju i nanošenju bola drugim osobama. Kao i životinjama. U izvornom značanju, sadizam (od francuske reči sadisme) označava oblik seksualne izopačenosti koja nalazi ispunjenje u telesnom mučenju. Ovaj izraz potiče od francuskog plemića i pisca, markiza De Sada (1740-1814), neobične ličnosti koja je je tokom života, a potom i kasnije zgražavala, često ispunjavajući osećanjem užasa svoje čitaoce. Jer, tu izvitoperenu pohotljivost (i ne samo to), De Sad je potanko opisao u svojim romanima.

Frederik Begbede Begbede u gostima: Rusa i nas 300 miliona USA književnost Savremena američka književnost: Šejbon, Volas & Kaningem