blog-logo-fi.jpg
KULTURA · knjige

Izdavačka kuća Laguna osmislila je nesvakidašnji projekat. U sredu, 8. decembra, održaće se jedinstveni događaj, koji se prvi put u tom obimu sprovodi na ovim prostorima. Na Laguninom sajtu www.laguna.rs više od dvadeset domaćih pisaca učestvovaće na Blog danu.

Izdavačka kuća Laguna osmislila je nesvakidašnji projekat. U sredu, 8. decembra, održaće se jedinstveni događaj, koji se prvi put u tom obimu sprovodi na ovim prostorima. Na Laguninom sajtu www.laguna.rs više od dvadeset domaćih pisaca učestvovaće na Blog danu.

Ovaj događaj održavaće se četiri puta godišnje i predstavlja jedinstven primer veb aktivizma u Srbiji. U želji da skene pažnju javnosti na bitne probleme IP Laguna organizovaće Blog dan. Svaki Blog dan imaće drugu temu koja će uvek biti aktuelna i društveno angažovana.

Tema prvog Blog dana biće ekologija. Specijalno za ovu priliku svi učesnici napisaće po jedan tekst koji će 8. decembra biti objavljen na Laguninoj blog stranici www.laguna.rs/blog.

Nakon završetka prvog Blog dana svi tekstovi biće objavljeni u elektonskoj knjizi, koja će besplatno moći da se preuzima sa Laguninog sajta. Takođe, svaki sledeći Blog dan biće dostupan u elektronskom formatu.

Projekat Blog dan nastao je iz želje IP Laguna da svojim dvanaestogodišnjim iskustvom i poverenjem koje je stekla u zajednici utiče na preuzimanje vlastite i kolektivne odgovornosti u rešavanju aktuelnih problema.

Ljubica Arsić, Goran Skrobonja, Dejan Stojiljković, Vesna Dedić, Igor Marojević, Miomir Petrović, Nikola Malović, Maša Rebić, Aleksandar Ilić samo su neki od autora koji će se angažovati na ovom projektu.

Projekat je podržalo Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja Republike Srbije.

BLOG DAN - PISCI ZA EKOLOGIJUimg-blog-logo-fi.jpg

harukimurakami1.jpg NOVI ROMAN HARUKIJA MURAKAMIJA erlendloe.jpg INTERVJU: ERLEND LU trilicaknjige.jpg TRI LICA KNJIGE: PISCI UŽIVO grad.jpg LAMIJA BEGAGIĆ U GRADU
Viktor Peljevin
KULTURA · knjige

Genijalan, misteriozan, provokativan, pomeren, originalan, zauman, briljantan, sumanut…lista epiteta kojima su pokušali da opišu Viktora Peljevina je beskrajna. Na današnjoj književnoj sceni možda nema onoliko džinova kao pre pedeset ili sto godina, ali on jedan od autora po kojima će se prepoznavati literatura ovog vremena.

Detektivski romani Panevropski detektivski trio: Pešon, Umit, Parsons Ivan Tokin Promocija nove knjige Ivana Tokina „Molekuli“
Detektivski romani
KULTURA · knjige

Cunami ksenofobične histerije koji ovih sedmica potresa navodno bolji/prosperitetniji deo Evrope nanovo je ukazao da je evrofilsko jedinstvo tek porozni mit, ali, barem sudeći po onom što se da pročitati u skorijim izdanjima izdanaka kriimi-literature, barem muke policijskih islednika i detektiva diljem evropskog kontiteta uglavnom se svode na isto ili makar dosta slično. Pa da pređemo na stvar…

Ivan Tokin Promocija nove knjige Ivana Tokina „Molekuli“ Džandi Nelson i Džesi Endruz Dve knjige za tinejdžere: „Daću ti sunce“ i „Umiruća, Erl i ja“
Džandi Nelson i Džesi Endruz
KULTURA · knjige

Knjige su ponovo u modi među tinejdžerima. Beogradski Urban Reads se specijalizovao za romane namenjene srednjoškolskoj populaciji. Dva nova naslova, „Daću ti sunce“ i „Umiruća, Erl i ja“, odlično se uklapaju u izdavačku politiku ove mlade i perspektivne izdavačke kuće.

Čarls Bukovski 7 stvari koje niste znali o Čarlsu Bukovskom d566f31b923925d4147d7acd652f8d3f City letnja preporuka #18: „Istorija siromaštva” Bronislava Geremeka
Čarls Bukovski
KULTURA · knjige

Da je živ, ove nedelje bi čuveni pisac Čarls Bukovski slavio 95. rođendan! Američki pesnik, pripovedač i pisac ostaće verovatno upamćen kao jedan od onih koji su u okvirima bit generacije (Beat Generation) započeli svoju stvaralačku karijeru, a postali toliko poznati i slavljeni da su morali svesno i namerno da insistiraju na andergraund poreklu i nameri da se tamo i zadrže.

d566f31b923925d4147d7acd652f8d3f City letnja preporuka #18: „Istorija siromaštva” Bronislava Geremeka Književne večeri na Kosančićevom vencu Večeri na Kosančiću – afirmacija domaće književnosti
d566f31b923925d4147d7acd652f8d3f
KULTURA · knjige

I ljubitelji filosofskih i antropoloških izdanja, kao i oni koji izričito odbijaju da bespogovorno stave znak jednakosti između leta i lake i nezahtevne literature, ovog leta imaju povoda za radost – u naše knjižare je stigla ozbiljna i bezmalo četrdeset godina po izvornom objavljivanju i dalje relevantna studija „Istorija siromaštva (Beda i milosrđe u Evropi)” Bronislava Geremeka, glasovitog poljskog istoričara.

orhan pamuk City letnja preporuka #02: Orhan Pamuk „Čudan osećaj u meni“ Goran Marković Tri priče o samoubicama Knjiga priča Gorana Markovića u izdanju Arhipelaga
Književne večeri na Kosančićevom vencu
7. avg
KULTURA · knjige

Svakog petka, od početka jula, na Kosančićevom vencu se organizuju susreti sa značajnim ovdašnjim piscima, u okviru ciklusa „Večeri na Kosančiću“. U petak, 7. avgusta specijalni gosti manifestacije biće književnici koji su učestvovali na ovogodišnjoj međunarodnoj književnoj koloniji Tršić 2015, a tokom avgusta će svoja dela, u neposrednoj komunikaciji sa publikom predstaviti Milena Marković, Filip David i Božo Koprivica.
Ove godine, 3. jula, Večeri na Kosančiću je otvorio dramski pisac Dušan Kovačević, a potom su usledili i susreti sa Borislavom Čičovačkim i Vladimirom Pištalom.
Milena Đorđijević, urednik programa „Večeri na Kosančiću“, podseća da je manifestaciju pokrenula Narodna biblioteka Srbije 2012. godine, sa ciljem da se književnost, pisci i publika vrate na Kosančičev venac, mesto gde se, pre aprilskog bombardovanja 1941. godine, nalazila zgrada Narodne biblioteke.

Ju Nesbe 24. jun 2015. Mračna strana Sneška Belića – Norveški majstor trilera Ju Nesbe 4. Beogradski festival evropske književnosti 23. jun 2015. 4. Beogradski festival evropske književnosti
orhan pamuk
KULTURA · knjige

Orhan Pamuk je već desetak godina dobro poznat ovdašnjim ljubiteljima ambicioznije i jasno lirski intonirane i kontemplativne umetničke proze. Taj sud vredi i u slučaju romana „Čudan osećaj u meni”, koji zahvaljujući prevodu Mirjane Marinković i izdavačkoj preduzetnosti Geopoetike, imamo priliku da čitamo prvi nakon originalnog turskog izdanja.

Goran Marković Tri priče o samoubicama Knjiga priča Gorana Markovića u izdanju Arhipelaga ŠUŠUR SAMO LJUBAV ZA ŠUŠUR!: Delić korčulanskog festivala u KC Grad