blog-logo-fi.jpg
KULTURA · knjige

Izdavačka kuća Laguna osmislila je nesvakidašnji projekat. U sredu, 8. decembra, održaće se jedinstveni događaj, koji se prvi put u tom obimu sprovodi na ovim prostorima. Na Laguninom sajtu www.laguna.rs više od dvadeset domaćih pisaca učestvovaće na Blog danu.

Izdavačka kuća Laguna osmislila je nesvakidašnji projekat. U sredu, 8. decembra, održaće se jedinstveni događaj, koji se prvi put u tom obimu sprovodi na ovim prostorima. Na Laguninom sajtu www.laguna.rs više od dvadeset domaćih pisaca učestvovaće na Blog danu.

Ovaj događaj održavaće se četiri puta godišnje i predstavlja jedinstven primer veb aktivizma u Srbiji. U želji da skene pažnju javnosti na bitne probleme IP Laguna organizovaće Blog dan. Svaki Blog dan imaće drugu temu koja će uvek biti aktuelna i društveno angažovana.

Tema prvog Blog dana biće ekologija. Specijalno za ovu priliku svi učesnici napisaće po jedan tekst koji će 8. decembra biti objavljen na Laguninoj blog stranici www.laguna.rs/blog.

Nakon završetka prvog Blog dana svi tekstovi biće objavljeni u elektonskoj knjizi, koja će besplatno moći da se preuzima sa Laguninog sajta. Takođe, svaki sledeći Blog dan biće dostupan u elektronskom formatu.

Projekat Blog dan nastao je iz želje IP Laguna da svojim dvanaestogodišnjim iskustvom i poverenjem koje je stekla u zajednici utiče na preuzimanje vlastite i kolektivne odgovornosti u rešavanju aktuelnih problema.

Ljubica Arsić, Goran Skrobonja, Dejan Stojiljković, Vesna Dedić, Igor Marojević, Miomir Petrović, Nikola Malović, Maša Rebić, Aleksandar Ilić samo su neki od autora koji će se angažovati na ovom projektu.

Projekat je podržalo Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja Republike Srbije.

BLOG DAN - PISCI ZA EKOLOGIJUimg-blog-logo-fi.jpg


harukimurakami1.jpg NOVI ROMAN HARUKIJA MURAKAMIJA erlendloe.jpg INTERVJU: ERLEND LU
Bora Ćosić i Corax
29. apr
KULTURA · knjige

Dva titana nacionalne kulture Bora Ćosić, srpski i hrvatski romanopisac, esejista, prevodilac i Predrag Koraksić Koraks, karikaturista, predstaviće se prvi put zajedno svojim knjigama uz izložbu, u okviru celovečernjeg programa.

Prvo će nakon godina odsustva sa prestoničke scene književne promocije, nastupiti Bora Ćosić, dobitnik NIN-ovog priznanja iz 1969. godine, uz Nenada Šaponju, urednika zrenjaninske izdavačke kuće Agora.

Larš Ejnar Engstrem Larš Ejnar Engstrem i predavanje "Ispovesti švedskog seksiste" Savamala Book Fest Savamala Book Fest: Dani kulture knjige i čitanja u Mikser House-u
iStock_000023116931_Full
KULTURA · knjige

Besplatne pesničke radionice Anonimni pesnici koje počinju 25. aprila u Domu omladine, namenjene su svima od 18-35 godina koji žele da se isprobaju u pisanju poezije, da potvrde, osveste i razviju svoje talente. Nakon dva uspešna prošlogodišnja ciklusa radionica, nastalih u saradnji beogradskog Doma omladine i pesnikinje Ognjenke Lakićević, radionice se organizuju i ovog proleća.

Larš Ejnar Engstrem Larš Ejnar Engstrem i predavanje "Ispovesti švedskog seksiste" Srđan Tešin Priča Srđana Tešina u Antologiji najbolje evropske priče
Larš Ejnar Engstrem
25. apr
KULTURA · knjige

Aprilski gost Kuće za pisce je švedski pisac i publicista Larš Ejnar Engstrem. U svom radu bavi se pitanjima rodne ravnopravnosti, feminizma, jednakih poslovnih mogućnosti, držeći seminare, radionice i predavanja u Švedskoj, ali i širom Evrope i Amerike. On će u subotu održati predavanje pod nazivom „Ispovesti švedskog seksiste“. Predavanje će se baviti temama položaja žena na radnom mestu kako u Švedskoj tako i u drugim evropskim zemljama, kao i uobičajenim predrasudama i preprekama sa kojima se pripadniće ženskog pola susreću u poslovnom okruženju.

Engstrem je po profesiji psiholog, slobodni pisac i predavač iz Švedske. Autor je četiri knjige eseja, od kojih su tri prevedene i na engleski jezik. Redovno piše kolumne za Švedsku poslovnu školu, a svoje tekstove objavljuje u raznim novinama i časopisima širom Skandinavije.

Savamala Book Fest Savamala Book Fest: Dani kulture knjige i čitanja u Mikser House-u Milan Vlajčić Sa Milanom Vlajčićem o pogledima iz ogledala naše stvarnosti
Srđan Tešin
KULTURA · knjige

Priča kikindskog pisca Srđana V. Tešina „Where Is Grandma, Where Do You Think She Hides?“, u prevodu Nadine Linton, uvrštena je u prestižnu Antologiju najbolje evropske priče 2016 (Best European Fiction anthology) američko-englesko-irskog izdavača Dalkey Archive Press.

Svetislav Basara Novi roman „Anđeo atentata“ Svetislava Basare u prodaji od 22. aprila Agata Kristi - novi naslovi Povratak Agate Kristi: Kraljica zločina u novom ruhu
Svetislav Basara
KULTURA · knjige

„Anđeo atentata je roman o besmislu istorije, o istoriji kao tabloidu, o destruktivnosti nacionalizama, tesnoj povezanosti evropske kulture i varvarstva i mračnim stihijama koje ruše sve pred sobom, a koje mi, savremenici, sagledavamo kao progres. Konačno, smatrao sam pravičnim da Francu Ferdinandu, makar i posmrtno, dam šansu da progovori o okolnostima koje su dovele do atentata na njegovu ličnost“, kaže povodom objavljivanja nove knjige Svetislav Basara.

Agata Kristi - novi naslovi Povratak Agate Kristi: Kraljica zločina u novom ruhu Karl Uve Knausgor “Moja borba” – objavljen je prvi tom globalnog književnog fenomena
Agata Kristi - novi naslovi
KULTURA · knjige

Dama Agata. Jedna i jedina. Neponovljiva. Bez obzira što je ponuda svežih krimi naslova velika, privlačnost dela Agate Kristi ne bledi ni gotovo četiri decenije od njene smrti. Laguna je nedavno, u novim prevodima, počela da objavljuje romane iz bogate zaostavštine Kraljice zločina.

Karl Uve Knausgor “Moja borba” – objavljen je prvi tom globalnog književnog fenomena Rju Murakami Prikaz romana: Rju Murakami „Karaoke strave“
Karl Uve Knausgor
KULTURA · knjige

Prva knjiga „Moje borbe“ Karla Uvea Knausgora početak je monumentalnog autobiografskog dela u šest tomova. U prustovskim reminiscencijama, ovaj autor bespoštedno govori o sebi, svom životu, ljudima iz svog okruženja, o svojoj prošlosti i sadašnjosti. Onaj o kome se piše ujedno je i onaj koji piše, a njegova sećanja su materija naracije i njen glavni materijal. Pa ipak, „Moja borba“ nije klasična autobiografija.

Rju Murakami Prikaz romana: Rju Murakami „Karaoke strave“ "A tako je dobro počelo" "A tako je dobro počelo" u knjižarama od 25. marta
Rju Murakami
KULTURA · knjige

Rju Murakami je pre svega poznat po kultnim romanima „U miso supi“ i „Audicija“, a beogradska Booka se postarala da domaće čitaoce upozna i sa drugim pažnje vrednim delima iz njegovog opusa. Nakon debitantskog romana „Plavo, gotovo prozirno“, u srpskom prevodu se pojavila još jedna poslastica iz Murakamijeve književne kuhinje. U pitanju su krvavo zabavne „Karaoke strave“.

"A tako je dobro počelo" "A tako je dobro počelo" u knjižarama od 25. marta Savamala Book Fest Savamala Book Fest: Preporuke za kupovinu
"A tako je dobro počelo"
KULTURA · knjige

Roman prvenac poznatog publiciste i kolumniste Branka Rosića „A tako je dobro počelo“ čitaoci mogu da potraže od srede, 25. marta u svim knjižarama Delfi. Prema mišljenju Biljane Srbljanović, roman Branka Rosića „govori tačno ono što osećamo o životu u savremenom svetu koji diktiraju uspešni tranzicijski advertajzeri: životna praznina i lutanja, osećaj pustoši i prezasićenosti u sopstvenom postojanju – bez cinizma, ali sa dozom inteligentnog humora, saundtrekom koji odjekuje tokom čitanja – i utisak da čitalac nije jedini koji ne pripada ovom svetu“.

Savamala Book Fest Savamala Book Fest: Preporuke za kupovinu Filip David, foto: Luka Trajković Filip David otvorio prvi Savamala Book Fest