blog-logo-fi.jpg
KULTURA · knjige

Izdavačka kuća Laguna osmislila je nesvakidašnji projekat. U sredu, 8. decembra, održaće se jedinstveni događaj, koji se prvi put u tom obimu sprovodi na ovim prostorima. Na Laguninom sajtu www.laguna.rs više od dvadeset domaćih pisaca učestvovaće na Blog danu.

Izdavačka kuća Laguna osmislila je nesvakidašnji projekat. U sredu, 8. decembra, održaće se jedinstveni događaj, koji se prvi put u tom obimu sprovodi na ovim prostorima. Na Laguninom sajtu www.laguna.rs više od dvadeset domaćih pisaca učestvovaće na Blog danu.

Ovaj događaj održavaće se četiri puta godišnje i predstavlja jedinstven primer veb aktivizma u Srbiji. U želji da skene pažnju javnosti na bitne probleme IP Laguna organizovaće Blog dan. Svaki Blog dan imaće drugu temu koja će uvek biti aktuelna i društveno angažovana.

Tema prvog Blog dana biće ekologija. Specijalno za ovu priliku svi učesnici napisaće po jedan tekst koji će 8. decembra biti objavljen na Laguninoj blog stranici www.laguna.rs/blog.

Nakon završetka prvog Blog dana svi tekstovi biće objavljeni u elektonskoj knjizi, koja će besplatno moći da se preuzima sa Laguninog sajta. Takođe, svaki sledeći Blog dan biće dostupan u elektronskom formatu.

Projekat Blog dan nastao je iz želje IP Laguna da svojim dvanaestogodišnjim iskustvom i poverenjem koje je stekla u zajednici utiče na preuzimanje vlastite i kolektivne odgovornosti u rešavanju aktuelnih problema.

Ljubica Arsić, Goran Skrobonja, Dejan Stojiljković, Vesna Dedić, Igor Marojević, Miomir Petrović, Nikola Malović, Maša Rebić, Aleksandar Ilić samo su neki od autora koji će se angažovati na ovom projektu.

Projekat je podržalo Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja Republike Srbije.

BLOG DAN - PISCI ZA EKOLOGIJUimg-blog-logo-fi.jpgharukimurakami1.jpg NOVI ROMAN HARUKIJA MURAKAMIJA erlendloe.jpg INTERVJU: ERLEND LU
Aleksandar Ilić "PR"
KULTURA · knjige

Romana „Srpski psiho“ se, pretpostavljam, sećate? Ili ste možda njegovo postojanje potisnuli iz svoje svesti (ako je tako, razumem vas potpuno – ipak je prošlo sedam godina od njegovog objavljivanja). Bilo kako bilo, Aleksandar Ilić, koautor gorepomenutog „Srpskog psiha“, ima novi roman. I to roman koji je napisao samostalno. U knjižare je, dame i gospodo, stigao „PR“.

Arnaldur Indridason: „Grobna tišina“ Prikaz knjige: Arnaldur Indridason: „Grobna tišina“ Beopolis Mali sajam knjiga u knjižari Beopolis
Arnaldur Indridason: „Grobna tišina“
KULTURA · knjige

Ediciji Žanr beogradske Booke priključen je još jedan kvalitetan naslov – islandski krimić „Grobna tišina“, delo Arnaldura Indridasona, pisca čiju smo odličnu „Močvaru“ imali prilike da, zahvaljujući istom izdavaču, čitamo prošle godine. Četiri romana do sada objavljena u Bookinoj ediciji Žanr su zaista izuzetna. Herisovi „Kad jaganjci utihnu“ i Levinova „Rozmarina beba“ su klasici, o njihovom kvalitetu i značaju ne treba trošiti reči, ali je zato stvaralaštvo Arnaldura Indridasona srpskim čitaocima ranije bilo uglavnom nepoznato.

Beopolis Mali sajam knjiga u knjižari Beopolis David Albahari "Životinjsko carstvo" Prikaz knjige: David Albahari „Životinjsko carstvo“
Beopolis
20. okt
KULTURA · knjige

U knjižari Beopolis biće organizovan Mali sajam, na kome će učestvovati „stara gunđala“, izdavačke kuće Fabrika knjiga i Booka. U ovom period, sva izdanja Fabrike knjiga i Booke biće na sajamskom popustu. Družićemo se bez formalnosti, uz opuštenu atmosferu, dobru muziku, sva draga lica, koje ste već navikli da srećete u Beopolisu, i sa puno šale, naravno na Vaš račun, obećavaju organizatori.

Ovu „prestižnu kulturnu manifestaciju“ sasvim neformalnog karaktera, kako kroz šalu kažu iz Beopolisa, otvoriće pisac Viktor Ivančić 20. oktobra u 19 časova.

Viktor Ivančić rođen je 1960. godine u Sarajevu, a danas živi u Splitu. Bio je jedan od osnivača i dugogodišnji glavni urednik časopisa Feral Tribune. Do sada je objavio prozu „Bilježnica Robija K.“, studiju „Točka na U“, zbirke ogleda „Lomača za protuhrvatski blud“ i „Šamaranje vjetra“.

David Albahari "Životinjsko carstvo"
KULTURA · knjige

Ne treba posebno isticati da je David Albahari izvrstan pisac, to je već dobro poznato, tako da je svako njegovo novo delo razlog za radovanje. Nakon dve zbirke pripovedaka („Male priče“, „Krava je usamljena životinja“), Čarobna knjiga je upravo objavila njegovo „Životinjsko carstvo“, kratki roman koji predstavlja dobrodošao dodatak – kako bogatom književnom opusu ovog pisca, tako i domaćoj književnoj sceni u celini.

Toma Zdravković Toma Zdravković: Sećanja i sećanja na kafane Čitanje Vikend lektira: David Albahari, Tahsin Judžel, Čimamanda Ngozi Adiči
Toma Zdravković
KULTURA · knjige

Pre nekoliko dana Vesna Zmijanac je preko naslovnice jednog od naših vrlih tabloida odbrusila svom donedavnom intimnom partneru rečima „Za tebe je kafana uzvišeno mesto!“ I premda izdanje „Toma Zdravković: 68 neispričanih priča“ prvenstveno donosi zbirku sećanja savremenika, saradnika, saputnika i poklonika na Zdravkovića, ta je knjiga na drugu decimalu i studijica sročena u slavu nekadašnjeg sjaja kafana i života koji je u njima bujao i terao po svom.

Čitanje Vikend lektira: David Albahari, Tahsin Judžel, Čimamanda Ngozi Adiči Biblioteka Pokloni knjigu - pomozi biblioteci u Obrenovcu
Biblioteka
KULTURA · knjige

Dom omladine Beograda poziva sve posetioce, prijatelje, saradnike, festivale, udruženja, izdavačke kuće, umetnike, sugrađane da idućeg vikenda dođu u Dom omladine Beograda i od 12:00 do 20:00 časova donesu bar jednu knjigu, poželjno i više. Milionski grad kao što je Beograd sigurno može da sakupi 25.000 knjiga, koliko je poplavljeno u Biblioteci “Vlada Aksentijević” u Obrenovcu.

Krokodokodil FESTIVAL KROKODOKODIL – Kako pobeći iz horor priče Raylan Prikaz knjige: Elmor Lenard "Givensova pravda"
Krokodokodil
15. okt
KULTURA · knjige

Festival KROKODOKODIL, koji zajednički organizuju beogradska udruženja KROKODIL i OK – Obrazovanje i kultura, u prvi plan stavlja književnost za decu i kulturu čitanja, kao i odgajanje nove čitalačke publike.

Festival je prvi put održan u aprilu 2013. godine u Kulturnom centru Majdan, sa temom „Kako nastaje knjiga“, i na festivalu su nastupali spisateljsko – ilustratorski parovi Jasminka Petrović i Bob Živković iz Srbije, i Ana Đokić i Darko Macan iz Hrvatske, uz pomoć voditelja Raše Popova.

Raylan
KULTURA · knjige

Laguna se izgleda zainatila da sve kultne američke pisce krimića okupi pod svojim krovom. Nakon Čendlera, Hemeta i Elroja, u izdanju Lagune se pojavio i krimić Givensova pravda, poslednji roman legendarnog Elmora Lenarda. Ovoga puta su krenuli od kraja. Givensova pravda (2012) je poslednji objavljeni roman vrsnog Elmora Lenarda (1925–2013), čoveka koji je tokom svoje bogate, šezdesetogodišnje karijere napisao gotovo pedeset romana.

Pisci Najveći samotnjaci među piscima LEONARD COHEN Leonard Cohen: Aleluja!!! (puta tri)
Pisci
KULTURA · knjige

Introvert? Ekstrovert? Socijalne veštine nemaju naročitog značaja ukoliko vas svet zna ili pamti po književnim remek-delima, ili kao istaknuti književni talenat, predstavnika svoje generacije. Ipak, ponekad je situacija, o čemu svedoči istorija književnosti, i mnogobrojne biografije, takva da mnogi od najčuvenijih autora nisu do dana današnjeg otkriveni, odnosno da njihov život ostaje duboko skrivena tajna, a svaki i najmanji podatak čini se kao slučajno objavljena i ne do kraja proverena činjenica.

LEONARD COHEN Leonard Cohen: Aleluja!!! (puta tri) Besplatne knjige za Kindle Najbolje besplatne knjige za Kindle