blog-logo-fi.jpg
KULTURA · knjige

Izdavačka kuća Laguna osmislila je nesvakidašnji projekat. U sredu, 8. decembra, održaće se jedinstveni događaj, koji se prvi put u tom obimu sprovodi na ovim prostorima. Na Laguninom sajtu www.laguna.rs više od dvadeset domaćih pisaca učestvovaće na Blog danu.

Izdavačka kuća Laguna osmislila je nesvakidašnji projekat. U sredu, 8. decembra, održaće se jedinstveni događaj, koji se prvi put u tom obimu sprovodi na ovim prostorima. Na Laguninom sajtu www.laguna.rs više od dvadeset domaćih pisaca učestvovaće na Blog danu.

Ovaj događaj održavaće se četiri puta godišnje i predstavlja jedinstven primer veb aktivizma u Srbiji. U želji da skene pažnju javnosti na bitne probleme IP Laguna organizovaće Blog dan. Svaki Blog dan imaće drugu temu koja će uvek biti aktuelna i društveno angažovana.

Tema prvog Blog dana biće ekologija. Specijalno za ovu priliku svi učesnici napisaće po jedan tekst koji će 8. decembra biti objavljen na Laguninoj blog stranici www.laguna.rs/blog.

Nakon završetka prvog Blog dana svi tekstovi biće objavljeni u elektonskoj knjizi, koja će besplatno moći da se preuzima sa Laguninog sajta. Takođe, svaki sledeći Blog dan biće dostupan u elektronskom formatu.

Projekat Blog dan nastao je iz želje IP Laguna da svojim dvanaestogodišnjim iskustvom i poverenjem koje je stekla u zajednici utiče na preuzimanje vlastite i kolektivne odgovornosti u rešavanju aktuelnih problema.

Ljubica Arsić, Goran Skrobonja, Dejan Stojiljković, Vesna Dedić, Igor Marojević, Miomir Petrović, Nikola Malović, Maša Rebić, Aleksandar Ilić samo su neki od autora koji će se angažovati na ovom projektu.

Projekat je podržalo Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja Republike Srbije.

BLOG DAN - PISCI ZA EKOLOGIJUimg-blog-logo-fi.jpgharukimurakami1.jpg NOVI ROMAN HARUKIJA MURAKAMIJA erlendloe.jpg INTERVJU: ERLEND LU
Među nama
30. jul
KULTURA · knjige

Hartefakt Fond organizuje promociju knjige „Među nama: Neispričane priče gej i lezbejskih života“ koja će se održati u sredu 30. jula od 19.00 časova u Ustanovi kulture „Parobrod“, Kapetan Mišina 6a. Na promociji će govoriti Luka Bjankoni, šef političkog odeljenja Delegacije EU u Republici Srbiji i Andrej Nosov, direktor Hartefakt Fonda. O publikaciji će govoriti Ana Stolić i Zorica Ivanović, urednice oblasti i Vladimir Bjeličić, istraživač i jedan od autora.

Festival Kikinda Short 5. jul 2014. 9. Festival kratke priče „Kikinda Short“ Promocija biografije Bernharda 25. jun 2014. Promocija "Biografske knjige Tomasa Bernharda"
Stiven Fraj "Teniske loptice nebesa"
KULTURA · knjige

„Danas svako piše, a retko ko čita“, ovo je opažanje postalo opšte mesto, kojem se teško šta može oduzeti i dodati i koje je, barem što se nas pod nebom Srbije tiče, reakcija na spisateljsku pomamu među ovdašnjim selebritijima. Ipak, ne mora sve da bude tako crno. Pogledajmo slučaj Stivena Fraja, na primer.

Vule Žurić Vule Žurić: U Srbiji je teže biti književni nego fudbalski selektor Frederik Begbede Prikaz knjige: Frederik Begbede „Praznik u komi“
Vule Žurić
KULTURA · knjige

Pisac Vule Žurić priredio je zbirku priča „Gavrilov princip“ (Laguna) koja se 18. juna pojavila u knjižarama i nedavno imala i beogradsku promociju. Autori priča koje se, na razne načine, bave atentatom u Sarajevu i njegovim protagonistima, su: Vladimir Pištalo, Zoran Ćirić, Miljenko Jergović, Vladimir Kecmanović, Igor Marojević, Srđan Srdić, Dejan Stojiljković, Ivančica Đerić, Miroslav Toholj, Vule Žurić, Miloš K. Ilić, Jelena Rosić, Dr Nele Karajlić i Muharem Bazdulj.

Frederik Begbede Prikaz knjige: Frederik Begbede „Praznik u komi“ Malteški soko Prikaz knjige: "Malteški soko" Dešijela Hemeta
Malteški soko
KULTURA · knjige

Na koricama novog domaćeg izdanja „Malteškog sokola“ (Laguna 2014), tik ispod samog naslova, piše: „Najbitniji kriminalistički roman svih vremena“. Preterano? Nikako! Hemetov legendarni krimić je napunio 85 godina, ali nije izgubio na važnosti i snazi. A dugovečnost je, priznaćete, odlika svakog istinskog klasika.

Osećanja, O. Sećanja „Osećanja. O. Sećanja.“ - treće izdanje knjige o Margiti Stefanović Magi (EKV) Viktor Peljevin "S.N.U.F.F." Viktor Peljevin “S.N.U.F.F.” – novi roman najvećeg ruskog pisca u knjižarama
Osećanja, O. Sećanja
KULTURA · knjige

Ovih dana pojavilo se u prodaji treće izdanje knjige beogradske književnice Lidije Nikolić „Osećanja. O. Sećanja.“ o Margiti Stefanović Magi iz kultne grupe Ekatarina Velika, u izdanju Izdavačkog studija Čekić i Makart distribucije.

Viktor Peljevin "S.N.U.F.F." Viktor Peljevin “S.N.U.F.F.” – novi roman najvećeg ruskog pisca u knjižarama Julio Kortasar Izložba i program „Godina Kortasar 2014"
"Tri lica jedne ljubavi" Šandora Maraija
KULTURA · knjige

U sve nepreglednijoj planini novih izdanja sve je teže snaći se. Katkad je teško hitro i razlučiti bofl od vrhunske književnosti. Tu svakako pomaže čitalačko iskustvo, a tako se daju razvrstati i pažljiviji od čitalaca-slučajnih namernika. Evo, recimo, pitanje – volite li Šandora Maraija? Potvrdan, a iskren odgovor brzo će poslužiti kao precizan lakmus papir za pravljenje razlike između metaforično shvaćenog žita i gotovo uvek pratećeg mu kukolja.

Festival Kikinda Short 9. Festival kratke priče „Kikinda Short“ Patriša Hajsmit „Cena soli“ Samo žena zna šta žena želi... o romanu Patriše Hajsmit „Cena soli“
Festival Kikinda Short
5. jul
KULTURA · knjige

Deveti Festival kratke priče „Kikinda Short“ održaće se u pet gradova i tri države, a dvadesetoro pisaca kratkih priča iz četrnaest zemalja čitaće svoje radove u Kikindi, Segedinu, Temišvaru i Zrenjaninu, da bi 5. jula svi imali završno čitanje u Beogradu. Ovogodišnji slogan glasi „Kikinda, sori“, a kooridinator festivala Srđan Papić kaže da slogan zapravo poručuje: „Izvinite, ali mi i dalje postojimo“. Organizatori su već dugo razmišljali da u projekat uključe Segedin, Zrenjanin i Temišvar, jer su ova mesta nekada bila vrlo tesno povezana i činila su jednu ekonomsko-geografsku celinu.

Promocija biografije Bernharda 25. jun 2014. Promocija "Biografske knjige Tomasa Bernharda" Corina Sabau 25. jun 2014. Veče sa rumunskom spisateljicom Korinom Sabau