blog-logo-fi.jpg
KULTURA · knjige

Izdavačka kuća Laguna osmislila je nesvakidašnji projekat. U sredu, 8. decembra, održaće se jedinstveni događaj, koji se prvi put u tom obimu sprovodi na ovim prostorima. Na Laguninom sajtu www.laguna.rs više od dvadeset domaćih pisaca učestvovaće na Blog danu.

Izdavačka kuća Laguna osmislila je nesvakidašnji projekat. U sredu, 8. decembra, održaće se jedinstveni događaj, koji se prvi put u tom obimu sprovodi na ovim prostorima. Na Laguninom sajtu www.laguna.rs više od dvadeset domaćih pisaca učestvovaće na Blog danu.

Ovaj događaj održavaće se četiri puta godišnje i predstavlja jedinstven primer veb aktivizma u Srbiji. U želji da skene pažnju javnosti na bitne probleme IP Laguna organizovaće Blog dan. Svaki Blog dan imaće drugu temu koja će uvek biti aktuelna i društveno angažovana.

Tema prvog Blog dana biće ekologija. Specijalno za ovu priliku svi učesnici napisaće po jedan tekst koji će 8. decembra biti objavljen na Laguninoj blog stranici www.laguna.rs/blog.

Nakon završetka prvog Blog dana svi tekstovi biće objavljeni u elektonskoj knjizi, koja će besplatno moći da se preuzima sa Laguninog sajta. Takođe, svaki sledeći Blog dan biće dostupan u elektronskom formatu.

Projekat Blog dan nastao je iz želje IP Laguna da svojim dvanaestogodišnjim iskustvom i poverenjem koje je stekla u zajednici utiče na preuzimanje vlastite i kolektivne odgovornosti u rešavanju aktuelnih problema.

Ljubica Arsić, Goran Skrobonja, Dejan Stojiljković, Vesna Dedić, Igor Marojević, Miomir Petrović, Nikola Malović, Maša Rebić, Aleksandar Ilić samo su neki od autora koji će se angažovati na ovom projektu.

Projekat je podržalo Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja Republike Srbije.

BLOG DAN - PISCI ZA EKOLOGIJUimg-blog-logo-fi.jpg


harukimurakami1.jpg NOVI ROMAN HARUKIJA MURAKAMIJA erlendloe.jpg INTERVJU: ERLEND LU
Uspešne spisateljice pre tridesete
KULTURA · knjige

Možda su vaši studentski dani proticali u uživanju u prvim pravim ljubavima i žurkama koje bi se ravnomerno smenjivale sa ispitnim rokovima, ali za određene gospođice period između dvadesete i tridesete godine bio je plodonosan. Pojedine spisateljice su u ovim mladim godinama osvojile izuzetne književne nagrade, pa je u tom smislu svaka priča o iskustvu kao preduslovu kvaliteta neke knjige u potpunosti spremna za ponovnu proveru.

Gradska knjižnica Gradska knjižnica „O poeziji i njenom prtljagu“ Mišel Uelbek Godina dobrih i kontroverznih knjiga
Gradska knjižnica
27. jan
KULTURA · knjige

Prvo izdanje Gradske knjižnice u novoj 2015. godini biće posvećeno poeziji koja se trenutno piše na našem jeziku, ma kako da taj jezik zovete. Naime, poezija se poslednjih godina pokazuje kao vitalno polje u kome su mogući iskoraci – radikalni i umereni, formalni i politički.

Beopolis Knjižara Beopolis: Manifestacija „Praznici sa prijateljima“ po četvrti put Sajam knjiga 59. Beogradski sajam knjiga
Najbolji romani u 21. veku
KULTURA · knjige

Istina je da nismo previše odmakli kada je 21. vek u pitanju, ali je u ljudskoj prirodi, a naročito kod savremenog čoveka, odomaćena jedna specifična crta u ponašanju – svođenje računa, preseci, top liste. Možda takav vid razmišljanja i ponašanja nije loš, možda zaista jeste važno zastati, osvrnuti se i sabrati utiske u ovom moru raznorodne hiperproduktivnosti. A kada je reč o književnosti? Tu su ovakva zastajkivanja preko potrebna. Kao dokaz da smo na pravom putu stoji i ova nedavno objavljena BBC-jeva lista najboljih romana u 21. veku. Pametni ljudi su odabrali, istina, uzimajući u obzir što anglosaksonsko govorno područje, što malo nagrađene i prevedene literature, ali je sreća da se dobar deo odabranih knjiga može pronaći u domaćim knjižarama.

Knjige 4 u 1: Prikazi knjiga za početak godine Petar Jončić, autor knjige ''Neki drugi film'' Prikaz knjige: Petar Jončić „Neki drugi film“
Knjige
KULTURA · knjige

Greh bi bio ne osvrnuti se na nekoliko važnih naslova koji su izašli krajem prošle godine. Predstavljene knjige imaju nekoliko zajedničkih imenitelja – ali ono što ih ponajpre izdvaja jeste da su klasici u žanrovima kojim pripadaju. Pomalo zaboravljeni klasici, istina, ali tim pre je neophodnije da sa njihovih korica obrišemo prašinu.

Petar Jončić, autor knjige ''Neki drugi film'' Prikaz knjige: Petar Jončić „Neki drugi film“ Mladi književni supertalenti Novi konkurs “Mladi književni supertalenti 2015”
Petar Jončić, autor knjige ''Neki drugi film''
KULTURA · knjige

Nema mnogo knjiga o filmu u Srbiji. Ako ste u potrazi za nekom, kao po pravilu naći ćete se ispred najmanje police u knjižari. Tako je i Laguni, našoj najvećoj izdavačkoj kući, bio potreban dugi niz godina da izda štivo koje bi moglo biti zanimljivo filmofilima. Knjiga „Neki drugi film“ predstavlja zbirku šest eseja Petra Jončića, dugogodišnjeg filmskog kritičara i člana redakcije za kulturu Studija B. U njoj se tumače različiti umetničko-društveni fenomeni, koje su brojni reditelji, svesno ili nesvesno, zabeležili okom kamere.

Mladi književni supertalenti Novi konkurs “Mladi književni supertalenti 2015” 5 autobiografija sjajnih žena Pet autobiografija uspešnih žena koje morate pročitati
5 autobiografija sjajnih žena
KULTURA · knjige

Kako se žene nose sa velikim uspehom? Nije novo psihološko štivo, već isečci iz života planetarno popularnih žena. Kako su kombinovale profesionalni život i porodične obaveze, i da li je istina da bogat društveni život nipošto nisu želele da napuste, najbolje će biti da pročitate sami u njihovim autobiografijama.

Knjiga ''Zabluda o Bogu'' prevedena je na više od 30 jezika Prikaz knjige: Ričard Dokins „Zabluda o Bogu“ Mišel Uelbek „Pokoravanje“ Mišela Uelbeka od 20. februara na srpskom jeziku
Knjiga ''Zabluda o Bogu'' prevedena je na više od 30 jezika
KULTURA · knjige

Zamislite da autor nekog teksta zahteva da mu se povinujete, iako nema potvrdu da je to što je napisao tačno. U današnjem svetu, niko ne bi podržao takav stav, ukoliko nije reč o religiji. Najveće religije sveta vekovima počivaju upravo na glorifikaciji potpuno nepotvrđenih teza, koje se ne smeju dovesti u pitanje.

Mišel Uelbek „Pokoravanje“ Mišela Uelbeka od 20. februara na srpskom jeziku Šta Evropa želi, Radnici i seljaci Dvojni prikaz: „Radnici i seljaci“ i „Šta Evropa želi“