blog-logo-fi.jpg
KULTURA · knjige

Izdavačka kuća Laguna osmislila je nesvakidašnji projekat. U sredu, 8. decembra, održaće se jedinstveni događaj, koji se prvi put u tom obimu sprovodi na ovim prostorima. Na Laguninom sajtu www.laguna.rs više od dvadeset domaćih pisaca učestvovaće na Blog danu.

Izdavačka kuća Laguna osmislila je nesvakidašnji projekat. U sredu, 8. decembra, održaće se jedinstveni događaj, koji se prvi put u tom obimu sprovodi na ovim prostorima. Na Laguninom sajtu www.laguna.rs više od dvadeset domaćih pisaca učestvovaće na Blog danu.

Ovaj događaj održavaće se četiri puta godišnje i predstavlja jedinstven primer veb aktivizma u Srbiji. U želji da skene pažnju javnosti na bitne probleme IP Laguna organizovaće Blog dan. Svaki Blog dan imaće drugu temu koja će uvek biti aktuelna i društveno angažovana.

Tema prvog Blog dana biće ekologija. Specijalno za ovu priliku svi učesnici napisaće po jedan tekst koji će 8. decembra biti objavljen na Laguninoj blog stranici www.laguna.rs/blog.

Nakon završetka prvog Blog dana svi tekstovi biće objavljeni u elektonskoj knjizi, koja će besplatno moći da se preuzima sa Laguninog sajta. Takođe, svaki sledeći Blog dan biće dostupan u elektronskom formatu.

Projekat Blog dan nastao je iz želje IP Laguna da svojim dvanaestogodišnjim iskustvom i poverenjem koje je stekla u zajednici utiče na preuzimanje vlastite i kolektivne odgovornosti u rešavanju aktuelnih problema.

Ljubica Arsić, Goran Skrobonja, Dejan Stojiljković, Vesna Dedić, Igor Marojević, Miomir Petrović, Nikola Malović, Maša Rebić, Aleksandar Ilić samo su neki od autora koji će se angažovati na ovom projektu.

Projekat je podržalo Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja Republike Srbije.

BLOG DAN - PISCI ZA EKOLOGIJUimg-blog-logo-fi.jpgharukimurakami1.jpg NOVI ROMAN HARUKIJA MURAKAMIJA erlendloe.jpg INTERVJU: ERLEND LU
Besplatne knjige za Kindle
KULTURA · knjige

Nakon što su na društvenim mrežama uspešno, nadajmo se, okončan „challenge“ iz oblasti lepe književnosti, za sve one koji se nisu usudili da priznaju, a imaju rupe u znanju, evo male pomoći. Ukoliko imate Kindle, iPhone ili kakav drugi android uređaj, Amazon je rešio da nekolicinu klasika, kao sve popularnije elektronske knjige ustupi za besplatno preuzimanje i čitanje.

Lavirint Prikaz knjige: Džejms Dašner „Lavirint – Nemoguće bekstvo“ Nebojša Krivokuća Nebojša Krivokuća gostuje u Gradskoj knjižnici
Lavirint
KULTURA · knjige

Književnost namenjena omladini i dalje privlači veliku pažnju. Nakon hit romana kao što su „Sumrak“, „Igre gladi“, „Divergentni“ i „Krive su zvezde“, u žiži se našao „Lavirint – Nemoguće bekstvo“, delo američkog pisca Džejmsa Dašnera. Po već dobro oprobanom receptu, nakon uspeha romana u bioskope je stigao i na njemu zasnovan film.

Nebojša Krivokuća Nebojša Krivokuća gostuje u Gradskoj knjižnici Knjige mrzitelja romantike Osam romantičnih romana za najveće mrzitelje romantike
Nebojša Krivokuća
23. sep
KULTURA · knjige

Dokle sežu granice književnosti? Da li su te granice važne? Da li je, zapravo, uopšte potrebno igrati se književnih policajaca koji će neumorno bditi nad konvencijama i pendrekom razdvajati tekstualne tvorevine na one koji jesu književnost u odnosu na one koji to nisu? Knjiga „39 pesama“ Nebojše Krivokuće na mnogo načina propituje te pominjane granice. Naime, tekstovi sakupljeni u njoj prvobitno su objavljivani na autorovom blogu – blogu koji je, usput govoreći, kao forma samu ideju pisanja i objavljivanja demokratizovalo i promenilo ga na mnoge načine, što dobre, što loše.

Knjige mrzitelja romantike
KULTURA · knjige

Uredu, niste zainteresovani za klasične ljubavne romane, ali to ne znači da bi malo romanse moglo da vam naškodi, naročito ukoliko je u pitanju zaista kvalitetna književnost. Mnogo promišljanja, tanušnih osećanja, a malo toga što se da prepričati, ili još gore ekranizovati – vreme je da pogledate našu listu omiljenih romana iz godinama tabuiziranog žanra.

Grobna tišina „Grobna tišina“ u knjižarama Toni Parsons Prikaz knjige: Toni Parsons „Jedan po jedan“
Simon De Bovoar
KULTURA · knjige

Verovatno ste se makar jednom u životu zapitali, čitajući omiljeni roman, na koji način je tvorac istoga živeo i stvarao. Kako je izgledalo njegovo jutro, kada bi obično pisao, ili da li je imao omiljeno mesto, piće ili muziku uz koje bi proces stvaranja bio gotovo savršen. Možda je vreme, da se upoznate sa malim ritualima koje su upražnjavali veliki majstori svetske književnosti.

PR „PR“ – roman o ljubavnom trouglu koji istražuje granice ljubavi i beskonačnost interneta Booker nagrada uži izbor Objavljeni naslovi u užem izboru za nagradu Man Booker
PR
KULTURA · knjige

Provokativni roman „PR“ Aleksandra Ilića, novog, svežeg i autentičnog glasa savremene srpske književnosti, u izdanju Lagune naći će se u prodaji od petka, 12. septembra 2014. godine, u svim Laguninim klubovima čitalaca, knjižarama Delfi, kao i na sajtovima www.laguna.rs i www.delfi.rs.

Booker nagrada uži izbor Objavljeni naslovi u užem izboru za nagradu Man Booker Lanzerote "Lanzarote i drugi tekstovi" Mišela Uelbeka - prvi put na srpskom
Lanzerote
KULTURA · knjige

Ovu zbirku čini niz izuzetnih priča i eseja na teme koje opsedaju Uelbeka – književnost, seks, smisao života i smrti, te dubina otuđenja savremenog čoveka od svoje okoline. Za one koji ga do sada nisu čitali ovo je odlična prilika za upoznavanje, a onima koji ga redovno čitaju ovo će biti prava poslastica.

Stvaranje sveta Prikaz knjige “Bog se nikad ne smeje”: Ateizam, ni novi, ni militantni Ivan Stanković „Kakodalogija“ ili memoari srpskog Dona Drapera