blog-logo-fi.jpg
KULTURA · knjige

Izdavačka kuća Laguna osmislila je nesvakidašnji projekat. U sredu, 8. decembra, održaće se jedinstveni događaj, koji se prvi put u tom obimu sprovodi na ovim prostorima. Na Laguninom sajtu www.laguna.rs više od dvadeset domaćih pisaca učestvovaće na Blog danu.

Izdavačka kuća Laguna osmislila je nesvakidašnji projekat. U sredu, 8. decembra, održaće se jedinstveni događaj, koji se prvi put u tom obimu sprovodi na ovim prostorima. Na Laguninom sajtu www.laguna.rs više od dvadeset domaćih pisaca učestvovaće na Blog danu.

Ovaj događaj održavaće se četiri puta godišnje i predstavlja jedinstven primer veb aktivizma u Srbiji. U želji da skene pažnju javnosti na bitne probleme IP Laguna organizovaće Blog dan. Svaki Blog dan imaće drugu temu koja će uvek biti aktuelna i društveno angažovana.

Tema prvog Blog dana biće ekologija. Specijalno za ovu priliku svi učesnici napisaće po jedan tekst koji će 8. decembra biti objavljen na Laguninoj blog stranici www.laguna.rs/blog.

Nakon završetka prvog Blog dana svi tekstovi biće objavljeni u elektonskoj knjizi, koja će besplatno moći da se preuzima sa Laguninog sajta. Takođe, svaki sledeći Blog dan biće dostupan u elektronskom formatu.

Projekat Blog dan nastao je iz želje IP Laguna da svojim dvanaestogodišnjim iskustvom i poverenjem koje je stekla u zajednici utiče na preuzimanje vlastite i kolektivne odgovornosti u rešavanju aktuelnih problema.

Ljubica Arsić, Goran Skrobonja, Dejan Stojiljković, Vesna Dedić, Igor Marojević, Miomir Petrović, Nikola Malović, Maša Rebić, Aleksandar Ilić samo su neki od autora koji će se angažovati na ovom projektu.

Projekat je podržalo Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja Republike Srbije.

BLOG DAN - PISCI ZA EKOLOGIJUimg-blog-logo-fi.jpg


harukimurakami1.jpg NOVI ROMAN HARUKIJA MURAKAMIJA erlendloe.jpg INTERVJU: ERLEND LU
Tomas Ligoti
KULTURA · knjige

Pre par nedelja sam, povodom objavljivanja trilera „Grobna tišina“, hvalio izdavačku kuću Booka i njenu ediciju Žanr, a već je došlo vreme za novu pohvalu na istu adresu. Naime, Booka je na ovogodišnjem Sajmu promovisala „Nedovršeni posao“, roman koju potpisuje jedan od najznačajnijih savremenih pisaca horor proze – Tomas Ligoti.

Vladimir Kecmanović i Dejan Stojiljković Prikaz knjige – Vladimir Kecmanović i Dejan Stojiljković: „Kainov ožiljak“ Poznati književni parovi 10 čuvenih književnih parova
Vladimir Kecmanović i Dejan Stojiljković
KULTURA · knjige

Saradnja već afirmisanih pisaca na zajedničkom romanu i pisanje u četiri ruke nije česta pojava u književnosti, mada se sa vremena na vreme dogodi neka zanimljiva kolaboracija. Vladimir Kecmanović i Dejan Stojiljković su udružili snage kako bi napisali „Kainov ožiljak“, hroniku Andrićevog boravka u nacističkom Berlinu.

Poznati književni parovi 10 čuvenih književnih parova Iznevereni čitaoci Iznevereni čitaoci: Nastavci romana epske fantastike koji nisu objavljeni u Srbiji
Poznati književni parovi
KULTURA · knjige

Umetnici razumeju i vole druženje sa drugim umetnicima. Često se umetnici zaljubljuju baš u svoje kolege, ponekad iz različitih, a ponekad iz iste vrste umetnosti. Nekome može zazvučati snobovski i sama ideja o tome da dvoje ljudi sa dobrim individualnim karijerama, kao književnici, žele i biraju da se i na privatnom planu zbliže, ali verovatno je upravo dobro razumevanje profesionalnih obaveza i zahteva ključno da se kolege “iz branše” zavole.

Iznevereni čitaoci Iznevereni čitaoci: Nastavci romana epske fantastike koji nisu objavljeni u Srbiji Vikend lektira Vikend lektira: Džeremi Klarkson, Pjer Lemetr, Tomas Ligoti, Mebijus
Iznevereni čitaoci
KULTURA · knjige

Nisam se latio pera da pišem pod svetlošću sveće, dok moj srebrni mač cvili na zidu ispod preparirane glave vukodlaka, ali ima u meni gneva bar koliko u skršenom oku Saurona. Mračne sile uplele su se u izdavaštvo na našim divljim prostorima i znam da će me čitaoci, koji s emocijama zaluđenika zalaze u svet epske fantastike, razumeti ako priznam da mi se često otme golem krik u noći, kada shvatim da su me izdavačke kuće navukle na roman čiji nastavak ne žele da objave. Laguna je nedavno štampala poslednji deo gigantskog serijala „Točak vremena“, pokazavši da, kada hoće, ume da bude vična magiji. Uprkos tome, pet kultnih serijala dokazuje da prokletstvo izneverenih čitalaca u Serbiji još uvek traje.

Vikend lektira Vikend lektira: Džeremi Klarkson, Pjer Lemetr, Tomas Ligoti, Mebijus 1280-sfxe6areyzacn65gkrkenyg78k7zra22e173yxpj Prikaz knjige: Lina Danam “Nisam ja takva”
1280-sfxe6areyzacn65gkrkenyg78k7zra22e173yxpj
KULTURA · knjige

Na ovogodišnjem Sajmu knjiga od kojeg nismo očekivali praktično ništa dočekalo nas je prijatno iznenađenje. Sa štanda nove izdavačke kuće Urban Reads, koja izdaje knjige namenjene tinejdžerima, gledala nas je Lina Danam u prirodnoj velični. Samo mesec dana nakon izlaska njene debitantske knjige u Americi, imamo i prevod na srpski.

Sofi Hana i Poaro Prikaz knjige: Sofi Hana „Ubistva sa monogramom“ Rolling Stones SUMO Rolling Stones SUMO knjiga: Samo za kolekcionare
Knjige koje će izmamiti suze
KULTURA · knjige

Predivna stvar kod književnosti jeste što omogućava da onaj koji čita oseti bezbroj emocija, od čiste radosti do najmračnijih stanja ljudske duše. Često se kaže da „jesmo ono što čitamo“ i to nije sasvim slučajno. Razmislite koliko dugo se, a možda još i danas sećate pojedinih junaka iz dela klasične književnosti, ako su vam ona druga promakla, ili niste naročit ljubitelj savremenog štiva. Za sve vas koji biste voleli da pročitate knjigu koja će vas još dugo ostaviti u nežnom emotivnom rastrojstvu, evo nekoliko zaista dobrih predloga.

Tomas Ligoti "Nedovršeni posao" Najbolja čuvana tajna savremenog horora konačno na srpskom Omoti knjiga Najsimpatičnije korice knjiga