blog-logo-fi.jpg
KULTURA · knjige

Izdavačka kuća Laguna osmislila je nesvakidašnji projekat. U sredu, 8. decembra, održaće se jedinstveni događaj, koji se prvi put u tom obimu sprovodi na ovim prostorima. Na Laguninom sajtu www.laguna.rs više od dvadeset domaćih pisaca učestvovaće na Blog danu.

Izdavačka kuća Laguna osmislila je nesvakidašnji projekat. U sredu, 8. decembra, održaće se jedinstveni događaj, koji se prvi put u tom obimu sprovodi na ovim prostorima. Na Laguninom sajtu www.laguna.rs više od dvadeset domaćih pisaca učestvovaće na Blog danu.

Ovaj događaj održavaće se četiri puta godišnje i predstavlja jedinstven primer veb aktivizma u Srbiji. U želji da skene pažnju javnosti na bitne probleme IP Laguna organizovaće Blog dan. Svaki Blog dan imaće drugu temu koja će uvek biti aktuelna i društveno angažovana.

Tema prvog Blog dana biće ekologija. Specijalno za ovu priliku svi učesnici napisaće po jedan tekst koji će 8. decembra biti objavljen na Laguninoj blog stranici www.laguna.rs/blog.

Nakon završetka prvog Blog dana svi tekstovi biće objavljeni u elektonskoj knjizi, koja će besplatno moći da se preuzima sa Laguninog sajta. Takođe, svaki sledeći Blog dan biće dostupan u elektronskom formatu.

Projekat Blog dan nastao je iz želje IP Laguna da svojim dvanaestogodišnjim iskustvom i poverenjem koje je stekla u zajednici utiče na preuzimanje vlastite i kolektivne odgovornosti u rešavanju aktuelnih problema.

Ljubica Arsić, Goran Skrobonja, Dejan Stojiljković, Vesna Dedić, Igor Marojević, Miomir Petrović, Nikola Malović, Maša Rebić, Aleksandar Ilić samo su neki od autora koji će se angažovati na ovom projektu.

Projekat je podržalo Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja Republike Srbije.

BLOG DAN - PISCI ZA EKOLOGIJUimg-blog-logo-fi.jpgharukimurakami1.jpg NOVI ROMAN HARUKIJA MURAKAMIJA erlendloe.jpg INTERVJU: ERLEND LU
Bolji život
KULTURA · knjige

Pred nama je jedno iz više razloga zanimljivo delo, roman koji nominalno pripada italijanskoj književnosti ali koji je zapravo u potpunosti srpski, nedvosmisleno lokalne boje i na naše teme. To što je debitant, Savića nije sprečilo da spretno složi narativni mozaik o odrastanju u novobeogradskim blokovima.

Snouden Dvojni prikaz: Bez skrovišta & Dosije Snouden Transatlantik Novi roman Koluma Mekena „Transatlantik“ u prodaji
Snouden
KULTURA · knjige

Život je katkad zaista divan. Između ostalog, jer nam stvarnost (na koju se život naslanja) svako malo daje povode da svoje čuvene moralne kodove i kao stena čvrste svetonazore barem deklarativno stavimo na test i počinimo onaj krunski greh i zauzmemo stranu. Po ovom ili onom pitanju. U slučaju Edvarda Snoudena i njegovog čina, čini se, ne bi trebalo da bude disonantnih mišljenja. Što ne znači da tu priču ne treba što podrobnije proučiti. A u čemu nam pomažu dve izvrsne knjige na tu temu koje su odnedavno prisutne i na našem ‘tržištu’.

Transatlantik Novi roman Koluma Mekena „Transatlantik“ u prodaji Biografije Top 4 biografska i autobiografska štiva
Knjige
KULTURA · knjige

Ukoliko ste skoro pročitali knjige koje ste želeli, a sada ne znate šta bi moglo biti sledeće, ili možda niste skoro pročitali nijednu knjigu, pogledajte tri naslova koje vam preporučuje City Magazine. Reč je o „Imperfekcionistima“ Toma Rahmana, „Krv naša nasušna“ Glena Dankana i „Noje“ Aronofski, Hendel, Anrišon. Dok pročitate pomenute naslove, City Magazine će vam pripremiti nove preporuke…

Džejson Vujić Prikaz knjige: „YUGO – uspon i pad najgoreg automobila u istoriji“ jed3 Neobavezna neškolska letnja lektira
Džejson Vujić
KULTURA · knjige

Volite li Tutti Frutti (Balkan) Band? Pomenuti su već dugo deo muzičkog pluskvamperfekata, u nasleđe su nam ostavili neuništivu grozomornu power pop baladu Stvari lagane, a ovde su nam zanimljivi zbog pesme Yugo Go America. Naime, Tutti Frutti je skliznuo u zaborav, kao i još podosta vedeta i kratkoročnih fascinacija i ovde i sa one strane Atlantika, a Yugo i dalje živi. Nema ga više na proizvodnim trakama remiksovane kragujevačke Zastave, ali istrajno živi kao ikonična pojava jedne zanimljive ere. Zašto je to tako?

jed3 Neobavezna neškolska letnja lektira Među nama Promocija knjige „Među nama: Neispričane priče gej i lezbejskih života“
jed3
KULTURA · knjige

Ukoliko odmor provodite kod kuće preporučujemo vam deset knjiga kojima možete da prekratite, ukrasite i upotpunite odmor pod svojim krovom. I to nije sve – nakon osvrta na svaki od ovde odabranih knjiških naslova sleduju vam i preporuke filmova/serija i muzike, koji se barem u asocijativnoj ravni nadovezuju na ono o čemu je u narečenim knjigama reč i/ili na ona pitanja i teme koje one problematizuju i prikazuju. Spremni?

Među nama Promocija knjige „Među nama: Neispričane priče gej i lezbejskih života“ Stiven Fraj "Teniske loptice nebesa" Prikaz knjige: „Teniske loptice nebesa“ Stivena Fraja
Među nama
30. jul
KULTURA · knjige

Hartefakt Fond organizuje promociju knjige „Među nama: Neispričane priče gej i lezbejskih života“ koja će se održati u sredu 30. jula od 19.00 časova u Ustanovi kulture „Parobrod“, Kapetan Mišina 6a. Na promociji će govoriti Luka Bjankoni, šef političkog odeljenja Delegacije EU u Republici Srbiji i Andrej Nosov, direktor Hartefakt Fonda. O publikaciji će govoriti Ana Stolić i Zorica Ivanović, urednice oblasti i Vladimir Bjeličić, istraživač i jedan od autora.

Festival Kikinda Short 5. jul 2014. 9. Festival kratke priče „Kikinda Short“ Promocija biografije Bernharda 25. jun 2014. Promocija "Biografske knjige Tomasa Bernharda"
Stiven Fraj "Teniske loptice nebesa"
KULTURA · knjige

„Danas svako piše, a retko ko čita“, ovo je opažanje postalo opšte mesto, kojem se teško šta može oduzeti i dodati i koje je, barem što se nas pod nebom Srbije tiče, reakcija na spisateljsku pomamu među ovdašnjim selebritijima. Ipak, ne mora sve da bude tako crno. Pogledajmo slučaj Stivena Fraja, na primer.

Vule Žurić Vule Žurić: U Srbiji je teže biti književni nego fudbalski selektor Frederik Begbede Prikaz knjige: Frederik Begbede „Praznik u komi“