blog-logo-fi.jpg
KULTURA · knjige

Izdavačka kuća Laguna osmislila je nesvakidašnji projekat. U sredu, 8. decembra, održaće se jedinstveni događaj, koji se prvi put u tom obimu sprovodi na ovim prostorima. Na Laguninom sajtu www.laguna.rs više od dvadeset domaćih pisaca učestvovaće na Blog danu.

Izdavačka kuća Laguna osmislila je nesvakidašnji projekat. U sredu, 8. decembra, održaće se jedinstveni događaj, koji se prvi put u tom obimu sprovodi na ovim prostorima. Na Laguninom sajtu www.laguna.rs više od dvadeset domaćih pisaca učestvovaće na Blog danu.

Ovaj događaj održavaće se četiri puta godišnje i predstavlja jedinstven primer veb aktivizma u Srbiji. U želji da skene pažnju javnosti na bitne probleme IP Laguna organizovaće Blog dan. Svaki Blog dan imaće drugu temu koja će uvek biti aktuelna i društveno angažovana.

Tema prvog Blog dana biće ekologija. Specijalno za ovu priliku svi učesnici napisaće po jedan tekst koji će 8. decembra biti objavljen na Laguninoj blog stranici www.laguna.rs/blog.

Nakon završetka prvog Blog dana svi tekstovi biće objavljeni u elektonskoj knjizi, koja će besplatno moći da se preuzima sa Laguninog sajta. Takođe, svaki sledeći Blog dan biće dostupan u elektronskom formatu.

Projekat Blog dan nastao je iz želje IP Laguna da svojim dvanaestogodišnjim iskustvom i poverenjem koje je stekla u zajednici utiče na preuzimanje vlastite i kolektivne odgovornosti u rešavanju aktuelnih problema.

Ljubica Arsić, Goran Skrobonja, Dejan Stojiljković, Vesna Dedić, Igor Marojević, Miomir Petrović, Nikola Malović, Maša Rebić, Aleksandar Ilić samo su neki od autora koji će se angažovati na ovom projektu.

Projekat je podržalo Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja Republike Srbije.

BLOG DAN - PISCI ZA EKOLOGIJUimg-blog-logo-fi.jpg


harukimurakami1.jpg NOVI ROMAN HARUKIJA MURAKAMIJA erlendloe.jpg INTERVJU: ERLEND LU
Beopolis
17. dec
KULTURA · knjige

Poput prethodnih, i ovog decembra u knjižari Beopolis biće organizovan produženi doček Nove godine. Reč je o, već tradicionalnom, novogodišnjem okupljanju pod nazivom Praznici sa prijateljima. Ovoga puta su Prijatelji i Beopolis rešili da čitaocima i posetiocima knjižare za praznike poklone dvadeset posto popusta na svoja izdanja koja se, naravno, mogu videti i kupiti u Beopolisu. Na ovom rođendanskom sajmu knjiga srećnu Novu 2015. godinu čestitaće vam Prijatelji iz izdavačkih kuća Besna kobila, Booka, Clio, Fabrika knjiga, Fakultet za medije i komunikacije, Gavran, Geopoetika, Književna radionica Rašić, Komiko, Levo krilo, Logos, L.O.M, Odiseja, Omnibus, Paladin, Profil knjiga, Rende, System comics, Tardis, Znak sagite i, svakako, knjižara Beopolis.

Sajam knjiga 59. Beogradski sajam knjiga Beopolis Mali sajam knjiga u knjižari Beopolis
Bijelo dugme i Milan Mladenović
KULTURA · knjige

Možda je kucnuo čas da stalna opaska o nedostatku kontinuiteta na planu istraživanja pop-kulturnih fenomena u nas malo predahne: Eto, na uzorku godine koju upravo privodimo kraju da se primetiti da je bilo značajnih pomaka na tom planu. I značajniji i probitačniji izdavači uvideli su neprolaznu moć nostalgije i zagledanosti u retrovizor te bolje i kreativnije pop-kulturne prošlosti, te smo samo tokom 2014. godine dobili nekoliko relevatnih izdanja na tu temu.

noć knjige Noć knjige pomera granice - festival knjige u režiji Lagune Vulkanov dan rastućih popusta Dan rastućih popusta u Vulkan knjižarama
noć knjige
KULTURA · knjige

Posle velikog uspeha koju je Noć knjige ostvarila u junu ove godine, i ovog decembra, po jedanaesti put, biće organizovana regionalna manifestacija koja promoviše kulturu čitanja. Organizatori ovog svojevrsnog festivala knjige su izdavačka kuća Laguna i knjižarski lanac Delfi.

Noć knjige održaće se u petak, 12. decembra, od 17 do 24 sata u svim knjižarama Delfi i klubovima čitalaca koji se nalaze u Beogradu i u još 22 grada u Srbiji, Crnoj Gori i Republici Srpskoj.

Dvojni knjiški prikaz Dvojni prikaz: Haruki Murakami „Kafka na obali mora“/Dejvid Levitan „Svakog dana“ Automatski nacrt PJ Harvey objavljuje knjigu poezije
Vulkanov dan rastućih popusta
KULTURA · knjige

U subotu, 6. decembra, u svih 19 knjižara Vulkan širom Srbije održaće se druga manifestacija posvećena ljubiteljima knjige – Vulkanov dan rastućih popusta. U subotu, 6. decembra, kako dan odmiče povećavaće se popusti na hit naslove Vulkan izdavaštva, ali će s rastom popusta opadati broj naslova na akciji.

Dvojni knjiški prikaz Dvojni prikaz: Haruki Murakami „Kafka na obali mora“/Dejvid Levitan „Svakog dana“ Automatski nacrt PJ Harvey objavljuje knjigu poezije
Dvojni knjiški prikaz
KULTURA · knjige

Čini se da su autori najčešće upadljivo nesaglasnih poetika i izraza u tinejdžerskoj teskobi pronašli ono čvorište kasnijih lutanja i preispitivanja iz kojih se da izroditi kvalitetna i emotivno upečatljiva književnost, a u kojoj ne mora nužno da uživa samo mladež.

Automatski nacrt PJ Harvey objavljuje knjigu poezije Poslednja reč Hanif Kurejši Roman „Poslednja reč“ Hanifa Kurejšija u knjižarama
Trileri u nizu
KULTURA · knjige

Sveopštoj, nanovo vaskrsloj maniji za kriminalističkom prozom, naravno, pridružila se i Srbija. Red se mora znati, te evo nekakvog putokaza. Pred vama je osvrt na četiri dovoljno kvalitetna izdanaka tog žanra, čiji su autori, to već ovde mora biti istaknuto, nastojali da svoja dela u nekoj meri oneobiče, tj. da iznađu nekakvu kosinu u odnosu na dominatne trendove.

Tomas Ligoti Prikaz knjige: Tomas Ligoti "Nedovršeni posao" Vladimir Kecmanović i Dejan Stojiljković Prikaz knjige – Vladimir Kecmanović i Dejan Stojiljković: „Kainov ožiljak“
Tomas Ligoti
KULTURA · knjige

Pre par nedelja sam, povodom objavljivanja trilera „Grobna tišina“, hvalio izdavačku kuću Booka i njenu ediciju Žanr, a već je došlo vreme za novu pohvalu na istu adresu. Naime, Booka je na ovogodišnjem Sajmu promovisala „Nedovršeni posao“, roman koju potpisuje jedan od najznačajnijih savremenih pisaca horor proze – Tomas Ligoti.

Vladimir Kecmanović i Dejan Stojiljković Prikaz knjige – Vladimir Kecmanović i Dejan Stojiljković: „Kainov ožiljak“ Poznati književni parovi 10 čuvenih književnih parova
Vladimir Kecmanović i Dejan Stojiljković
KULTURA · knjige

Saradnja već afirmisanih pisaca na zajedničkom romanu i pisanje u četiri ruke nije česta pojava u književnosti, mada se sa vremena na vreme dogodi neka zanimljiva kolaboracija. Vladimir Kecmanović i Dejan Stojiljković su udružili snage kako bi napisali „Kainov ožiljak“, hroniku Andrićevog boravka u nacističkom Berlinu.

Poznati književni parovi 10 čuvenih književnih parova Iznevereni čitaoci Iznevereni čitaoci: Nastavci romana epske fantastike koji nisu objavljeni u Srbiji