blog-logo-fi.jpg
KULTURA · knjige

Izdavačka kuća Laguna osmislila je nesvakidašnji projekat. U sredu, 8. decembra, održaće se jedinstveni događaj, koji se prvi put u tom obimu sprovodi na ovim prostorima. Na Laguninom sajtu www.laguna.rs više od dvadeset domaćih pisaca učestvovaće na Blog danu.

Izdavačka kuća Laguna osmislila je nesvakidašnji projekat. U sredu, 8. decembra, održaće se jedinstveni događaj, koji se prvi put u tom obimu sprovodi na ovim prostorima. Na Laguninom sajtu www.laguna.rs više od dvadeset domaćih pisaca učestvovaće na Blog danu.

Ovaj događaj održavaće se četiri puta godišnje i predstavlja jedinstven primer veb aktivizma u Srbiji. U želji da skene pažnju javnosti na bitne probleme IP Laguna organizovaće Blog dan. Svaki Blog dan imaće drugu temu koja će uvek biti aktuelna i društveno angažovana.

Tema prvog Blog dana biće ekologija. Specijalno za ovu priliku svi učesnici napisaće po jedan tekst koji će 8. decembra biti objavljen na Laguninoj blog stranici www.laguna.rs/blog.

Nakon završetka prvog Blog dana svi tekstovi biće objavljeni u elektonskoj knjizi, koja će besplatno moći da se preuzima sa Laguninog sajta. Takođe, svaki sledeći Blog dan biće dostupan u elektronskom formatu.

Projekat Blog dan nastao je iz želje IP Laguna da svojim dvanaestogodišnjim iskustvom i poverenjem koje je stekla u zajednici utiče na preuzimanje vlastite i kolektivne odgovornosti u rešavanju aktuelnih problema.

Ljubica Arsić, Goran Skrobonja, Dejan Stojiljković, Vesna Dedić, Igor Marojević, Miomir Petrović, Nikola Malović, Maša Rebić, Aleksandar Ilić samo su neki od autora koji će se angažovati na ovom projektu.

Projekat je podržalo Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja Republike Srbije.

BLOG DAN - PISCI ZA EKOLOGIJUimg-blog-logo-fi.jpgharukimurakami1.jpg NOVI ROMAN HARUKIJA MURAKAMIJA erlendloe.jpg INTERVJU: ERLEND LU
Olle Bergman
24. apr
KULTURA · knjige

U okviru rezidencijalnog programa “Create In Residence” koji Švedski institut u Srbiji realizuje u saradnji sa festivalom Krokodil (za polje književnosti) i Novom Iskrom (za polje dizajna), u četvrtak 24. aprila predstaviće se trenutni gost Kuće za pisce festivala Krokodil – švedski autor Olle Bergman – koji za ovu priliku priprema specijalno predavanje o švedskim inovatorima

Basara i Albahari 15. april 2014. Rođendanska Gradska knjižnica – David Albahari i Svetislav Basara LBGT književnost 11. mart 2014. Tribina "LGBT i queer književnost u Srbiji"
Adrijan Mol
KULTURA · knjige

“Veliki deo veštačke tragedije možemo zahvaliti onom lažnom podučavanju kojim sumnjive knjige utiču na ljude. Samosažaljenje, sladunjavo nežne laži, izmišljene zavrzlame – uglavnom su posledice lažnih i neznalačkih ili samo zlonamernih književnih podučavanja.” – primećuje jedan od junaka izvrsnog romana „Tri lica jedne ljubavi“ Šandora Maraija. Može biti. Ali, sve i da je i tako, važi li i da valjana književnost, uz to u pravom trenutku, ima moć da menja živote na bolje?

Nikol Kraus Prikaz knjige: Nikol Kraus “Velika kuća” Gabrijel Garsija Markes Gabrijel Garsija Markes (1927-2014): Kada stanu kiše
Gabrijel Garsija Markes
KULTURA · knjige

Gabrijel Garsija Markes napustio nas je juče, upokojivši se posle duže bolesti u 87. godini. Ovog nepokolebljivog levičara prepoznajemo kao najprobitačnije pero pokreta/stila/možda i podžanra znanog kao magijski realizam. To je teško osporiva činjenica, mada, ako bismo terali mak na konac, rodonačelničko mesto u tom ešalonu bi moralo da pripadne, recimo, Huanu Rulfu ili možda Sabatu, pa čak i preteči Borhesu.

Horor Prevedi me: Četiri horor romana Basara i Albahari Rođendanska Gradska knjižnica – David Albahari i Svetislav Basara
Horor
KULTURA · knjige

Bez obzira što si čitalac širokog spektra, ako pratiš samo prevode, propustićeš mnogo, ali ako te zanimaju romani koji se čitaju sa baterijskom lampom ispod pokrivača a osuđen si na prevode, čini se da ćeš propustiti – sve. Koliko god da se izdavači inače trude, kada na red dođu horor naslovi, kao da ih svi od reda ignorišu. Potrudiću se da tu nepravdu donekle ispravim i uputim vas na četiri romana koji zaslužuju pažnju.

Basara i Albahari Rođendanska Gradska knjižnica – David Albahari i Svetislav Basara Andreas Pitler Preporuka za čitanje: Andreas Pitler "Inspektor Bronštajn i slučaj ubijenog naciste"