Botanist event fotografije (16)
PULS GRADA · gastro

Džin je neizostavni sastojak mnogih popularnih koktela. Nedavna prezentacija vrhunskog škotskog džina Botanist, koji je u našu zemlju donela Coca-Cola HBC Srbija, bila je prilika da bolje upoznamo ovo staro alkoholno piće.

Medicinski napitak od kleke, glavnog sastojka džina, korišćen je u srednjem veku kao lek za smirivanje stomaka, probleme s bubrezima i giht. Poznat kao englesko piće, džin je navodno nastao u Holandiji u 13. veku, mada postoje i zapisi u kojima se spominje piće od kleke koje je napravljeno u Italiji nekoliko vekova ranije. Dolaskom holandskog vladara Vilijama od Oranža na britanski presto u 17. veku, džin je osvojio Veliku Britaniju, a nekoliko vekova kasnije i svet.

Džin nastaje mešanjem neutralnog pića, koje sadrži visok procenat alkohola i dodataka koji mu daju miris i ukus. Pored kleke, proizvođači najčešće koriste korijander, kardamon, korice limuna i pomorandže. Botanist je specifičan po tome što čak 22 ručno brane biljke (među kojima su majčina dušica, divlja nana, matičnjak, beli glog, zova i kamilica) pojačavaju ukus devet bobica, semena i kora tokom veoma spore destilacije. Na dalekom škotskom ostrvu Ajlej, koje pripada hebridskom arhipelagu, vegetacija je oskudna zbog surove klime. Ipak, pored ječma, različite lekovite biljke uspevaju u ovim uslovima. Botanist se pravi u destileriji Brukladi koja se bavi proizvodnjom viskija na tradicionalni način. Brukladijem upravljaju vrhunski majstori, pri čemu treba napomenuti da se prilikom proizvodnje ne koriste kompjuteri i savremena tehnološka pomagala, dok je čulo ukusa glavno merilo. U svoj mali asortiman proizvoda, Brukladi destilerija je 2011. uvrstila i džin Botanist. Ovaj zanatski džin proizvod je spore destilacije u kazanu, koji je glavni destiler Džim Mekjuan nazvao “Ružna Beti”. Reč je o posudi koja radi na niskom pritisku, a tokom dugotrajnog procesa destilacije oslobađaju se kompleksne arome odabranih biljaka koje ovom džinu daju karakterističan ukus.

Ne čudi onda što su se beogradski barmeni nedavno upoznali sa svojstvima ovog napitka na planini Tari, na kojoj raste više od 1.100 biljnih vrsta, što je trećina ukupne flore Srbije. Njihov zadatak je bio da uberu lokalne biljke koje će koristiti u pripremi koktela, čiji je glavni sastojak Botanist džin. U tome im je pomogao vodič i čuveni travar Oliver Stanojević, koji je tokom kratkog predavanja pokušao da prenese barem delić svog ogromnog znanja o lekovitim biljkama ljudima koji se ne susreću s botanikom u svom poslu, ali vrlo dobro su upoznati sa procesima ekstrakcije i destilacije. Na primeru rakija travarica i lekovitih tinktura, travar Oliver je pokazao kako vrhunski alkoholni, ali i lekoviti napici, sve duguju poznavaocima botanike, entuzijastima koji su znanje o biljnom svetu sticali od svojih predaka i prenosili ga dalje s kolena na koleno.

Pored plodova crvenog gloga i kleke, listovi majčine dušice i breze ukrasili su koktele koje su najbolji barmeni spremali tokom krstarenja jezerom Perućac. Živko Buđelan iz Druid koktel bara predstavio je kolegama svojstva Botanist džina, a nama je objasnio zašto svako može da pronađe svoj koktel: “Koktel je tvorevina u koju moraš da uložiš energiju i on mora da liči na osobu kojoj ga praviš. Postoje ljudi koji vole klasike, na primer Negroni koji već ima svoj karakter, pa se poistovete s tim pićem. Drugi ljudi ispituju mogućnosti bartendera – da li je u stanju da ih poveže s nekim pićem – a dobar bartender to može da uradi.” Ostaje nam samo da posetimo neki od beogradskih barova i testiramo tu teoriju. Jer ko ne bi poželeo da se poistoveti s moćim, aromatičnim pićem, koje svedoči o snazi prirode i ljudske veštine.

Kokteli sa Botanist džinomOtvori galeriju
Ko voli Dedinje Open Market: Pravo mesto za ljubitelje domaćih delikatesa 19149244_1798489300191131_7992006542409481447_ncover Pizzagram: Četvrtaste pice autentičnih ukusa Amaretti Poslastičarnica Amaretti Italiano Bar: Vodimo vas na doručak pagecover Wok Republic: Intrigantna azijska kuhinja u centru grada ·