Hotel Avala sa Starim gradom_cover
PULS GRADA · destinacija

Budva je poznata po događajima poput Grada Teatra i Sea Dance festivala. Ali u Budvu možete otići i na odmor, spa vikend, aktivni odmor ili poslovno putovanje. A kruna budvanske bogate ponude je svakako spektakularan doček Nove godine.

Doček Nove godine

Događaj po kojem je Budva poznata u regionu, pored velikih letnjih koncerata, Grada teatra i Sea Dance festivala jeste svečani doček Nove godine uz učešće najpoznatijih muzičkih zvezda iz regiona. Upravo je zbog najboljeg programa i provoda Budva tokom novogodišnjih praznika prepuna gostiju koji žele da u Novu godinu uđu veseli i ispunjeni, uz najbolji doživljaj.

Opština Budva i Turistička organizacija Budve će i ove godine organizovati program po kome će se izdvojiti u odnosu na konkurenciju. Prema najavama, koje još uvek nisu potvrđene, u programu koji će trajati od 30. decembra do 1. januara će učestvovati: Bijelo dugme, S.A.R.S., Dubioza kolektiv, Hladno pivo, Elemental, Quen Real Tribute i drugi.

Dobra zabava je zagarantovana na glavnom trgu ispred Starog grada gde se održavaju koncerti, ali i u svim kafićima unutar njega u kojima se svake godine organizuju zabave do ranih jutarnjih časova. Dobar provod garantuje i čuvena budvanska diskoteka Trocadero koja je ove godine proslavila 25 godina rada. Pratite dešavanja u Budvi i spremite se za najluđu noć uz najbolji provod na ex-YU prostoru.

Spa vikendi

Spa turizam je u poslednjoj deceniji doživeo ekspanziju pa je tako sve više ljudi, posebno iz velikih gradova, koji žele, da bar na vikend sebi priušte odmor u zdravom okruženju ispunjen fizičkim aktivnostima i zdravstvenim tretmanima. Spa i wellness turizam i ponuda koju predstavlja okrenuti su pre svega ljudima koji su zdravi i žele svoje zdravlje da održe.

Budva, u skladu sa razvojem modernih smeštajnih kapaciteta vrhunske usluge, u tom smislu zaista ima šta i da ponudi. Ona se, zahvaljujući velikom broju hotela, koji u okviru svojih kapaciteta imaju Wellness i spa centre, razvila u svojevrstan banjski centar koji rado posećuju turisti iz svih zemalja Evrope tokom zime, posebno vikendima.

Kombinovani sa drugim aktivnostima ovi doživljaji predstavljaju pravu relaksaciju od svakodnevnog stresa.

Hoteli Avala, Tre Canne, Mediteran, Splendid, Queen of Montenegro, Maestral, Aman Sveti Stefan i Villa Miločer, Monte Casa, Palas i drugi nude svojim gostima moderne spa centre sa tretmanima koji se mogu dobiti u najpoznatijim banjama u Evropi.

Pored toga što su veliku pažnju posvetili razvoju ovog segmenta svoje ponude, lokacije ovih hotela su zaista jedinstvene. Bilo da su smešteni u Budvi, Bečićima, Pržnu, Svetom Stefanu ili Petrovcu svi se nalaze na minimalnoj udaljenosti od mora, obično uz šetalište koje prati liniju obale. Zbog toga rane jutarnje šetnje pored mora u apsolutnoj tišini koju povremeno prekida šum talasa, predstavljaju posebno zadovoljstvo. Ovakve šetnje, uz svež morski vazduh ispunjen jodom i mirisom borovine, pravi su lekoviti tretmani koji okrepljuju duh i telo.

Aktivan odmor

Aktivan odmor je koncept ili zamisao odmora koji je okrenut ka populaciji koja voli fizičku aktivnost, zdrav život i koja voli da svoje slobodno vreme iskoristi na najbolji mogući način. Ovaj termin uključuje želju da se, pored klasičnih doživljaja tokom putovanja, vreme iskoristi i za fizičku aktivnost. To može biti trčanje ili sportovi kao što su fudbal, košarka ili tenis, ali i yoga i druge vrste vežbi za duh i telo. Sve popularnije postaje i pešačenje, planinarenje i mauntinbajking. Za sve vrste sportova Budva ima pregršt mogućnosti i kapaciteta koji će ispuniti sve potrebe njenih gostiju.

Kada je u pitanju pešačenje onda se malo koji grad može pohvaliti sa toliko opcija. Za laganu šetnju definitivno najbolji izbor je šetalište od Starog grada Budve do plaže Kamenovo (oko 5,5 kilometara). Ukoliko ste u dobroj kondiciji, onda taj put možete produžiti do Svetog Stefana i ruta će biti duga oko 8,5 kilometara. Da bi se prešla cela staza potrebno je nešto manje od dva sata hoda (i još toliko nazad). Pogodna je i za laganu vožnju bicikla.

Šetalište gotovo celom dužinom ide uz more (uz izuzetak dela između Pržna i Kamenova). Staza je izuzetno zanimljiva jer ćete idući njom imati priliku da prođete pored 10 prelepih plaža gde možete napraviti fotografije za pamćenje. Za one koji su previše umorni kada stignu do Svetog Stefana postoji i opcija povratka autobusom koji prema Budvi idu na svakih pola sata.

Za ljubitelje ekstremnijih napora na raspolaganju su pešačke i planinarske staze kojih ima na svakom kraju budvanske rivijere, a možete im se priključiti iz svih mesta na obali. Za ljubitelje mauntin bajka predlažemo odlazak biciklom do Brajića a zatim vožnju starim austrougarskim putem sve do prevoja Paštrovska gora iznad Petrovca odakle se magistralom možete vratiti u Budvu, preko Petrovca, Reževića i Svetog Stefana. Kada se od Brajića uključite u planinske predele usput možete videti tvrđavu Kosmač, manastir Svetog Spiridona na Ograđenici, crkvu Sv. Ilije i zaustaviti se na divnim vidikovcima sa čijih se litica vidi bezmalo pola crnogorskog primorja.

Na kraju, za prave zaljubljenike u more tu je uvek pecanje u svako doba godine i to na različite načine: na udicu, parangalom, mrežama, varalicama. U Budvi postoji više privatnih brodića koji su se specijalizovali za pružanje usluga ribolova. Na vama je samo da odaberete način.

Poslovna putovanja

Hoteli najviše kategorije, restorani, spa centri, kulturno-istorijsko nasleđe, aktivan odmor i druge aktivnosti preporuka su za boravak u Budvi u periodu izvan glavne turističke sezone. Bilo da se radi individualnim ili grupnim putovanjima domaćini u Budvi su spremni da odgovore i na najkomplikovanije zahteve. Specijalizovane turističke agencije koje se pretežno ili isključivo bave ovom vrstom turizma, u kontaktu sa ovdašnjim hotelijerima, restoraterima, prevoznicima i pružaocima drugih turističkih usluga, već dugi niz godina organizuju poslovna putovanja, seminare i kongrese za goste iz svih krajeva sveta.

U oktobru su u Budvi održana dva prestižna kongresa za koje je u regionu, ali i šire, vladalo veliko interesovanje.

hiker-travel-trip-wander-163688 Otkriveno je idealno trajanje putovanja Paris, Champs-Elysees at night Pariz – grad koji sija umetnošću Naslovna fotografija (foto wallpaperrs.com) Palata Pena: Raskošna rezidencija portugalskih kraljeva Božićni vašari u Beču Božićni vašari u Beču · · ·