pagecover
KULTURA · knjige

Posmatranje Aurore borealis ili lansiranja rakete, praćenje fudbalske utakmice robota ili Svetskog prvenstva u puštanju brkova i brade, gledanje klipova sa slatkim mačićima koji zevaju – samo su neke od stvari zbog kojih volimo internet. On nam pruža neverovatne mogućnosti za učenje, zabavu, druženje, aktivizam, ali, kao i u stvarnom svetu, na internetu vrebaju razne opasnosti i vrlo je važno da znamo kako da se od njih zaštitimo.

Kada neko ima osam ili deset godina, male su šanse da će znati da postavljanje sopstvenog imena za lozinku na nekom sajtu nije najbolja ideja ili da ostavljanje svojih ličnih podataka na Fejsbuku nije najbezbednije. Zbog ovakvih situacija bitno je da roditelji budu u toku sa onlajn životima svoje dece i da im pomognu da internet koriste pametno i bezbedno. Nov priručnik Bezbednost na internetu – vodič za decu odličan je izvor informacija i za decu i za roditelje o tome kako se treba ponašati na društvenim mrežama, šta je to onlajn bonton, šta učiniti ako te neko maltretira, kako sprečiti nepotrebno trošenje novca na internetu i o mnogo čemu drugom.

Kada je reč o internetu, kompjuterima i novim tehnologijama uopšte, važno je i da naučimo da ih koristimo tako da ne budu sami sebi cilj, već oruđe koje nam pomaže da se razvijamo i da napredujemo. Odličan putokaz u otkrivanju sveta kompjutera jeste i knjiga Kompjuteri i programiranje za decu, koja može poslužiti kao neka vrsta kućne enciklopedije. Ovo interaktivno izdanje sa prozorčićima koji se otvaraju pomoći će roditeljima da odgovore na sve zahtevnija pitanja dece o kompjuterima, a pružiće im i ideje za zajedničko učenje i zabavu.

Berlin Aleksanderplac i Pokoseno polje_cover City letnja preporuka #52: Romani Alfreda Deblina i Branimira Ćosića Krokodil Peva Korice-1_cover City letnja preporuka #36: Roman za decu „Krokodil peva“ Vesne Aleksić MK_korice_p_cover City letnja preporuka #29: Knjiga „Mistični kabare“ Alehandra Hodorovskog Gošća „Gošća“ koja je osvojila srca čitalaca · ·