Coworking prostor na srpsko-američki način
PULS GRADA · enterijer/arhitektura

Poslednjih godina „coworking“ prostori postali su sve rasprostranjeniji u svetu, ali i kod nas. Prednosti ovakvog koncepta su brojne – veća produktivnost, motivisanost, okruženost ljudima sa kojima možete podeliti svoje iskustvo ili nedoumice, potpuna tehnička opremljenost prostora.

Kako bi frilenserima pružili što bolji ambijent za rad, dizajneri coworking prostora posebnu pažnju posvetili su izgledu enterijera ovakvih poslovnih okruženja. Upravo to je uradio i srpsko-američki duo iz njujorškog 0 to 1 studija.

Con Artist prostor, jedan je od najnovijih projekata njujorškog studija, u čijoj su realizaciji učestvovali njegovi osnivači – arhitekta Garner Oh i dizajnerka Tamara Petrović, inače bračni par. Zajedničkim snagama uspeli su da naprave umetničko igralište, u okviru kog se nalazi galerija, prostor za organizovanje različitih događaja, kao i odeljak za sve one koji su raspoloženi da dele svoj radni prostor. Ideja radikalnog razvoja umetnosti bila je polazna tačka. Da bi kreirali zajednički radni prostor unutar odabrane galerije, prvo su srušili bele zidove i plafon u centru, kako bi otkrili pređašnji industrijski ambijent, dok su dizajnom i bojom tavanice dočarali duh umetničkog kolektiva. Budžet je bio presudan u odabiru materijala za rad, te su se odlučili za ivericu i plutu, od kojih su izgradili 2×4 intimne radne stanice. Ove mobilne akustične kabine idealne su za sastanke sa klijentima, ali i za opuštene razgovore, dok multifunkcionalnost celokupnog prostora dopušta scenske nastupe, izlaganje velikih umetničkih dela, pa čak i organizovanje igranki.

Studio 0 to 1 osnovan je 2009. sa idejom da istraži povezanost između ljudi i izgrađenog okruženja, i verom u društveno i ekološki odgovoran dizajn koji poboljšava kvalitet života. Tamara Petrović, poreklom iz Beograda, veruje da inovacije ukorenjene u jednostavnosti omogućavaju udobno življenje, i navodi da njeni projekti odražavaju ravnotežu blagodeti i snage, što simbolizuje i njene dve zemlje – Srbiju i Ameriku.

Pogledajte slike ovog prostora u našoj galeriji:

Coworking prostor na srpsko-američki načinOtvori galeriju

Seul Seul: Arhitektura koja briše granice Dekupaž Neodoljivi svet rukotvorina Holandski institut za sliku i zvuk Najčudnije zgrade na svetu novogodišnja jelka Umesto klasične novogodišnje jelke