deca
KULTURA · film/TV

Možda sada kada pogledamo sa distance možemo da zaključimo da su neki od naših omiljenih filmova iz detinjstva bili malo psihodeličniji nego što bi trebalo. Da, bilo je tu zaista čudnih pojava i likova. Sada smo svesni toga. A zaključak koji se gotovo sam nameće jeste da su lude 80-te godine 20. veka bile obeležene ekspanzijom naučno-fantastičnih sadržaja koji nisu svaki put izgledali onako kako su zamišljeni. Možda i jesu, ali u tom slučaju nisu bili za decu…

1. Return to Oz 
Ko nije voleo klasik The Wizard of Oz, ali čekajte ovo je nešto sasvim drugo? U pitanju je sikvel snimljen skoro 50 godina nakon čarobnog ostvarenja iz 1939. I dok je ono možda bilo strašno pojedincima, ovo ostvarenje iz 1985. će, verujemo, svakome u pamćenju ostati kao negledljivo i neprimereno za decu. Zašto ovo tvrdimo? Najbolje da proverite u videu na šta tačno mislimo.

2. Gremlins
Apsolutno voljen film, ali.. Definitivno plaši decu od 1984. godine, možda vas nije, ali pitajte nekoga od vaših prijatelja… Iako ima dosta smešnih situacija u filmu uglavnom svi pamte slatka mala stvorenja koja se pretvaraju u jeziva čudovišta.

3. Alice in Wonderland
Pre verzije filma Tima Burtona, bila je poznata Disneyjeva verzija filma iz 1951. godine. Priču svi znaju, ali, pomislite samo, Alisa je nestašna devojčica koja pije napitke i gricka kolačiće a od tih stvari se čas poveća čas smanji. Luda Kraljica Srce, mačka koja puši nargilu, pomahnitale karte vojnici?! Jeste, sve to može da bude plod rasplamsale mašte, ali, ipak, priča je u pojedinim trenucima sasvim tripozna, što bi rekli već tinejdžeri.

4. Labyrinth
Dakle, vašeg malog brata su ukrali goblini, i onda vi morate da ga nađete prolazeći kroz magloviti lavirint… A još se pojavi i David Bowie. Šalite se, pa kako je ovo za decu?!

5. The Witches
Dečak treba da zaustavi armiju veštica? I šta može biti strašnije od ovoga ako ste dete koje veruje u veštice. Verovatno mnogo dece nije spavalo noću posle ovog filma.

6. Spirited Away
Remek-delo Hayaoa Miyazakija, ali, ako su se roditelji devojčice pretvorili u svinje i ona mora da uđe u svet duhova da bi ih spasila, onda ovo svakako nije baš priča za laku noć. Ipak, ne treba zaboraviti da je ovo jedan od najuspešnijih animiranih filmova svih vremena.

7. The Nightmare Before Christmas
Duboko uznemirujuć film, složićete se. Zašto? Pa, na primer zato što duhovi i kosturi hodaju u najsvetijoj noći, i to je film za decu. Istina je da ovo ostvarenje ima status klasika, ali verovatno i filma koji je doneo gomilu noćnih mora onima koji su ga gledali.

8. Coraline
Film zasnovan na romanu Neila Gaimana nije klasično lep dečji film. Noćna mora u alternativnom univerzumu gde ljudi imaju dugmad umesto očiju može da rasplamsa maštu deteta, ali pre će učiniti da razgali negov plač nego osmeh i osećaj bezbrižnosti!

immmage012 Počela prodaja ulaznica za film „Kong: Ostrvo lobanja“ "Na mlečnom putu" Filmska kritika: „Na mlečnom putu“ mancester_20170119_175037 Ekskluzivno na 45. FEST-u: Filmovi koje nećete imati prilike da pogledate kasnije Da je David Lynch režiser filma „La La Land" Da je David Lynch režiser filma „La La Land“ · ·