landscape-1498065768-daniel-day-lewis-4-split
KULTURA · film/TV

Veliki Daniel Day-Lewis je izjavio da se zauvek povlači iz glume. Odluka je za mnoge neočekivana budući da se radi o čoveku koji važi za najboljeg glumca svoje generacije, a možda i svih vremena. U karijeri je osvojio tri Oskara, a iza njega su mnoge legendardne uloge, od kojih ćemo vam sada predstaviti pet najboljih.

Daniel Day-Lewis je poznat po svojoj posvećenosti glumačkoj veštini. Pričalo se da se trudio da bude u ulozi i kada je kamera prestala da snima. Filmovi sa naše liste prikazuju njegovu glumačku raznovrsnost i hrabrost pri izboru filmskih projekata u kojima će učestvovati.

1. My Left Foot (1989)

Daniel je prvog Oskara zaradio za ulogu u biografskom filmu o Christyiju Brownu, Ircu iz radničke porodice koji je imao cerebralnu paralizu. Tumačenje uloga prema stvarnim ljudima koji su imali ili imaju ozbiljna oboljenja je u međuvremenu postalo normalno u Holivudu, ali pre nekoliko decenija za ovakve uloge su se odlučivali samo najbolji i najhrabriji glumci.

2. There Will Be Blood (2007)

Rola biznismena Daniela Plainviewa u filmu There Will Be Blood je Day-Lewisu donela drugog Oskara. Iako su na ljude najviše ostavile utisak scene koje prikazuju agresivno ponašanje glavnog lika, Daniel briljira i u mirnijim momentima filma, gde njegova suptilnost i ekonomičnost prikazivanja emocija dolazi više do izražaja.

3. Lincoln (2012)

Daniel je uspeo da u potpunosti postane Abraham Linkoln u ovom Spielbergovom filmu o jednom od najpoznatijih američkih predsednika. Za razliku od tipičnih imitacija istorijskih ličnosti koje ne idu dalje od kopija nečije „spoljašnjosti“, Day-Lewis je stvorio lik od krvi i mesa i učinio ga intrigantnim izvan svoje uloge u američkoj istoriji.

4. Gangs Of New York (2002)

Ovom filmu je možda malo falilo da bude remek-delo, ali će se još dugo godina pričati o Danielovoj roli američkog nacionaliste Williama Cuttinga (poznatijeg kao Bill The Butcher). Day-Lewis je u filmu Gangs Of New York potpuno zasenio kolege i svom liku zauvek obezbedio mesto na listi najboljih filmskih negativaca.

5. The Last Of The Mohicans (1992)

Iako nismo navikli da gledamo Daniela Day-Lewisa kao akcionog heroja, upravo ta uloga mu je dodeljena u ovoj adaptaciji romana Jamesa Fenimorea Coopera. Radnja filma se odigrava u Severnoj Americi sredinom 18. veka za vreme sukoba između indijanskih plemena, Francuza i Britanaca.

noahlevenstein_cover Top 10: Tate sa velikih i malih ekrana koje smo voleli 149732349422018052 Dodgeball: Povratak stare ekipe u novom kratkom klipu coversdgf 5 režisera koji su javno kritikovali svoje filmove Letnja pozornica 2016_ Snoviđenja: 24. Festival evropskog filma Palić ·