cover
PULS GRADA · kulinarka

Svi vole male slatke, kisele i šarene gumene bombone. Uvek zabavne, uvek dobrodošle, predstavljaju radost za mnoge, i to ne samo za one najmlađe. Ali da li ste znali da je glavni sastojak ovih bombona želatin koji se pravi od kuvanih kostiju životinja? I ako mnogi tvrde da je ovaj sastojak zdrav, istina je da zvuči popriličino odbojno. Ukoliko ste ljubitelj životinja i želite manje agresivnu varijantu gumenih bombona, evo veganskog recepta koji će vas naučiti kako ih sami možete napraviti.

Nekoliko korisnih saveta za početak

Glavni sastojak veganskih gumenih bombona jeste agar-agar, koji predstavlja zamenu za želatin. Agar-agar je biljnog porekla i potiče od jedne vrste alge, može se koristiti kao zgušnjivač i u drugim desertima ili jelima. Bez problema ćete ga naći u većini prodavnica zdrave hrane.

Kada pravite voćne gumene bombone, bobičasto voće (jagode, maline, borovnice, kupine, ribizle) i mango najbolje se ponašaju. Ako umesto svežeg voća koristite zamrznuto, vodite računa da kada od njega pravite pire, pre nego što dodate želatin ili agar-agar, bude na sobnoj temeperaturi. Otarasite se semenki ili ih namerno ostavite, ako hoćete neobičnu teksturu.

Možete koristiti razne tečnosti, počevši od filtrirane vode pa do kokosove vode, ili mleka po vašem izboru; to može biti kravlje mleko, a za vegansku verziju ono od badema biće najukusnije, pogotovo ako ga sami pripremite.

Ako želite da poboljšate gumene bombone i učinite ih zdravijim, dodajte obavezno u ohlađenu smesu pčelinji polen, probiotski ili mača prah, kako bi zadržali svoja svojstva.

Umesto belog ili smeđeg šećera, oslonite se na slatkoću voća i dodajte prirodne zdravije zaslađivače poput stevije i meda.

Za slučaj da nemate modle u obliku medvedića, voćki i drugih oblika, slobodno smesu za gumene bombone sipajte u pleh u koji ste prethodno stavili papir za pečenje, i kada se dovoljno ohlade secite ih na kockice.

Sastojci za voćne gumene bombone

½ šolje ispasiranog voća (na primer jagoda ili manga)
½ šolje tečnosti (na primer kokosove vode)
1-2 kašičice stevie ili meda
1 kašičica agar-agar praha

Prvo propasirajte voće. U šerpici zagrejte tečnost, ubacite agar-agar, i kada provri kratko mešajte pa sklonite s vatre. Prebacite tečnost u posudu sa voćem i dobro promešajte, pa dodajte steviu ili med, mača prah ili nešto drugo što želite. Sipajte smesu u modle ili pleh, pa stavite u frižider na 15 minuta. Pošto izvadite bombone iz modli, stavite ih u plastičnu kutiju i držite u frižideru jednu do dve nedelje.

Sastojci za mlečne gumene bombone

1 šolja mleka po izboru (pirinčano, sojino, ječmeno, kokosovo, bademovo…)
1 kašičice agar-agar praha
1 kašičica stevie ili meda
¼ kašičice vanila ekstrakta

Zagrejte mleko, dodajte agar-agar, i kad provri sklonite s vatre. Ubacite zaslađivač po želji i vanila ekstrakt, dobro promešajte, pa uspite u modle ili pleh. Odložite u frižider na 15 minuta, pa zatim izvadite gumene bombone i ubacite ih u plastičnu kutiju. Držite ih u frižideru, i konzumirajte tokom jedne do dve nedelje.

cover www.youtube.com Neobične limunade za obične letnje dane cover 5 recepata: Smoothie kao letnje savršenstvo Jovana Kostić Jovanin zdravi šejk od jagoda i banana cover www.interiorsbykitchenkoncepts.com Neobični recepti sa lubenicom · · · ·