Slika 1cover
PULS GRADA · gastro

Prepoznatljive su na gastronomskoj mapi našeg grada i omiljene mnogima. Postoje one u kojima je burek savršen (Trpković), one koje decenijama prave najbolje slane kifle i pogačice (Čarli kod bioskopa Balkan), kao i pekare poznate po inventivnim proizvodima i jedinstvenim ukusima (pekara Aca u Svetogorskoj).

Tu su i omiljene lokalne pekare u svakom delu grada (pekara preko puta Prve gimnazije na Dorćolu prepoznatljiva je po redovima ispred nje i ukusu koji odoleva vremenu), i one koje po raznovrsnosti kvalitetnog peciva stranci najčešće pominju u svojim gastro recenzijama Beograda (pekara Toma u Kolarčevoj). Na gastro mapi našeg grada su i pekare iz 19. veka, i one novijeg datuma koje nude nove ukuse (ili tradicionalne, a zaboravljene), poseban ambijent, mirise i atmosferu, i koncept promišljene ponude koji podrazumeva proverene sastojke i pamtljive ukuse.

DOMAĆI HLEB

Pekarska Radionica (Kralja Petra 91)

Zaboravljeni miris pravog domaćeg hleba širi se od početka septembra na donjem Dorćolu. Pekarska Radionica na ćošku ulica Kralja Petra i Cara Dušana je pekara specijalizovana za proizvodnju hleba. Vlasnici su braća Uliks i Hedon Fehmiju (Uliks Fehmiju pekaru sa sličnim konceptom ima i u Njujorku), a specifičnost nove pekare koja je obradovala mnoge Beograđane jeste kvalitetan hleb bez aditiva (veštačkih hemijskih dodataka) koji je dugo svež zahvaljujući procesu izrade testa, odnosno dugoj fermentaciji. Dakle, testo se izrađuje na starinski način, hleb se dugo konzumira i dugo pamti. U ovoj pekari naglašavaju da je njihov hleb pravi domaći, i da se za testo ne koristi previše kvasca.

Pored običnog domaćeg hleba tu su i bageti, primerci s orasima, suvim grožđem, čia semenkama, kurkumom. Nova pekara na Dorćolu već je stekla verne kupce, a neki od komentara su da je hleb drugačiji, originalan i neuporedivog ukusa, te da je veoma kvalitetno i razno pecivo, kao i pita s mesom.

TRENDOVI I TRADICIJA

Pekara Jakovljević (Resavska 35)

Ponuda pekara Jakovljević spaja trend brzih a zdravih zalogaja s nezaobilaznim nasleđem ovdašnje pekarske tradicije. Ljubica Veselinović iz Pekare Jakovljević u Resavskoj ulici kaže da u nju često dolaze poslovni ljudi u vreme pauze i naručuju obrok-salate – Cezar salatu, razne salate s piletinom, tunjevinom, povrćem… Popularan je i tradicionalni burek (sa sirom, mesom, zeljem, spanaćem) čija je verzija ovde manje masna od onih u drugim pekarama. Raznovrsna je i ponuda koktel-peciva – sa šunkom, kulenom, mini-viršlama. Ova peciva se često naručuju za razne proslave i posebno ih vole deca.

Lanac pekara Jakovljević postoji od 2008. godine, imaju prepoznatljive drvene reklame na ulazu i logo, ujednačen kvalitet i verne kupce. Osim u Resavskoj posećene pekare Jakovljević nalaze se i u ulici Kralja Aleksandra i na Južnom bulevaru.

La Petite Cantine (Dobračina 19)

U La Petite Cantine možete probati francuske kroasane, zanimljive hlebove bez kvasca, kiševe i tartove, bri i druge francuske sireve upakovane u primamljive sendviče, francusku supu od luka. Vlasnice pekare su Francuskinje koje žive u Beogradu i koje su odlučile da u neveliki prostor na gornjem Dorćolu unesu lični šarm i originalne recepte iz svoje domovine. A isprobavanje novih i drugačijih gastro ukusa uvek je uzbudljivo, i uvek vas izmesti iz okruženja u kome se nalazite. Posetioci La Petite Cantine su do sada veoma pozitivno ocenili kvalitet i ukus bageta, hleba fokača, kiša s tartufima, čokoladnog tarta, kolača s limunom

SLATKI I SLANI ZALOGAJI 

A petit (Takovska 33)

U prijatnom, svetlom i veselom ambijentu pekare-poslastičarnice A petit možete probati prave francuske zalogaje – slane i slatke. Tu su francuski kroasani, ali i neodoljivi tartovi – s kestenom, borovnicama, pomorandžom i čokoladom ili ananasom, breskvom i višnjom. Vlasnik Zoran Klisurić je Novosađanin koji se dugo bavi pekarstvom i u Novom Sadu ima lanac pekara Kao nekad. U novom poduhvatu udružio se s vlasnicom novosadske poslastičarnice Multi-Tarte koja ima iskustvo u poslastičarstvu dugo 27 godina.

„Pre godinu dana smo odlučili da otvorimo A petit u Beogradu. Ovo je neka nova priča i zamišljena je kao jedan tip francuske pekare. Zamislili smo da proizvodi budu drugačiji nego u ostalim pekarama. Za nas je specifično da imamo preko 20 vrsta tartova, 15 vrsta ručno pravljenih domaćih keksića, kao i originalne francuske puter kroasane, pitice koje su kao mini-bureci i rade se na puteru, i sendviče od svežeg peciva koji imaju originalne premaze i različite sastojke“, kaže Zoran Klisurić. I dodaje da je A petit zamišljen kao francuski tip kafe pekare-poslastičarnice u koju ljudi mogu da dođu na neku svoju lepu pauzu, popiju kvalitetnu kafu ili ceđeni sok i probaju kolač ili slatkiš koji ne mogu da probaju na drugom mestu, pecivo ili sendvič.

A petit enterijer je radio Decode studio iz Novog Sada i osmišljen je tako da pomiri tipičan, oštriji izgled pravih pekara, i mekan, pastelni i sofisticirani izgled tipičnih poslastičarnica. Prijatan je i ušuškan, i ovih dana pravo mesto za beg od zimskog sivila.

Ispeci pa reci (Gundulićev venac 34)

Godinu dana postoji i šarmantna, atipična i originalna poslastičarnica Ispeci pa reci na Gundulićevom vencu. Jedino mesto u gradu u kome se prave američke poslastice – američke pite, brauniji, kolač od šargarepe, kukiji, nekoliko vrsta mafina i skonsa, banana hleb.

Recepte za ove pečene mirisne kolače je Senka Pajić, vlasnica Ispeci pa reci, skupljala na internetu godinama. Prilagođavala ih je lokalnom (i svom) ukusu i raspoloživim sastojcima. Senka kaže da su recepti mahom originalni, ali da ima i modifikacija – tako je mafin s orahom i cimetom vremenom pretrpeo najveći broj izmena, sada bi već mogla da kaže da je to njen recept.

„Najviše volim da pravim brauni jer sam primetila da instant usrećuje ljude. Od naših kolača uživam u američkoj piti s borovnicama. Kod nas svaki kolač ima svoje fanove, ali uglavnom preovlađuju čokoladni ukusi kao što su trostruko čokoladni kuki i brauni s tri vrste čokolade. I američke pite su nešto što ljudi vole da probaju kod nas. Posebno nam je drago što je kolač od šargarepe pridobio srca naših kupaca.“

BEZ GLUTENA

GlutenNO (Jurija Gagarina 14 E)

GlutenNo, prva beogradska pekara u kojoj se mogu isključivo naći proizvodi bez glutena, otvorena je u maju 2016, u novobeogradskom naselju Belvil. Vlasnici Siniša i Ivana Prostran navode da su u ponudi sveži, ručno pravljeni proizvodi od tri vrste bezglutenskog brašna. Kombinuju se pirinač, heljda i proso, kako bi se dobili nutritivno izbalansirani i kvalitetni proizvodi.

Ivana Prostran navodi da su sami osmislili sve recepte tako što su standardne recepte kombinovali i prilagođavali. Gluten je belančevina koja je glavni sastojak žitarica koje se najviše konzumiraju – pšenice, raži, ječma… Proizvodi bez glutena, objašnjava Ivana Prostran, ne sadrže ove žitarice, već alternativne.

Pekaru su do sada otkrili i ljudi s intolerancijom na gluten, i oni koji žele da se hrane zdravije. Najpopularniji proizvodi su pica i hleb, u ponudi su i sendviči, slani i slatki mafini, razni kolačići, palačinke… Tu su i posebne limunade – s aronijom, čia semenkama, đumbirom, lavandom… Enterijer su osmislili sami vlasnici, uz veliku pomoć brenda Paletandžije koji izrađuje komadni nameštaj od paleta. A jedan od detalja u pekari je originalna lopata koju je pre više od 100 godina koristila njena prabaka – za pravljenje i pečenje hleba.

Masline punjene sirom Uvek kada poželite da započnete obrok malim zalogajima u velikom stilu Ile De France Novi francuski sirevi na domaćem tržištu Paradajz Kako se priprema budvanska kuserva? cover 15 hipsterskih trendova u hrani koji su obeležili ovu godinu · · · · ·