cover
PULS GRADA · kulinarka

Poznata i kao „duga činija“, „hipi činija“, „makro činija“ i „joga činija“, predstavlja sinonim za čisto zdravlje u samo jednoj posudi. Ovakva šarena kombinacija sirovog i kuvanog povrća, mahunarki, semenki i nekog proteina, pogodna je za svaki obrok. Osim što ćete se sjajno osećati, imaćete priliku da sami eksperimentišete u nedogled. Evo dva recepta za početak, a vi odatle nastavite sa svojim novim kombinacijama ukusa i tekstura.

1. „Budina činija“ – Zimska duga

Proleće jeste zvanično počelo, ali zima i sneg su i dalje tu. Zbog toga uživajte u ovoj šarenoj i okrepljujućoj „budinoj činiji“, pogodnoj za vegane i vegetarijance. Njeni glavni sastojci su integralni pirinač, bundeva i pečurke, a dodatnu boju daju kremasti avokado i hrskavi crveni kupus (koji nažalost nije u tako čestoj upotrebi). Što se mera tiče budite slobodni, jer preciznost nije važna, već lični ukus. Tako dodajte više sastojaka koje volite, i nešto manje onih čiji niste naročiti fan.

Sastojci

Osnova za činiju

kuvani integralni pirinač
zelena salata iseckana na režnjeve

Povrće koje se peče

1 komad bundeve srednje veličine
8 pečurki (šampinjona) sa odstranjenom drškom
nekoliko grančica majčine dušice
nekoliko grančica ruzmarina
maslinovo ulje
so i biber

Povrće iz konzerve

1 konzerva belog pasulja

Sirovo povrće

½ avokada po osobi
sitno naseckani crveni kupus

Tahini sos

½ šolje tahinija
3 kašičice limunovog soka
2 kašičice javorovog sirupa ili meda
½ kašičice đumbira u prahu
¼ kašićice belog luka u prahu

Skuvajte pirinač u željenoj količini, sledeći uputstvo na ambalaži. Premažite pleh maslinovim uljem, pa na njega rasporedite pečurke i oljuštenu bundevu isečenu na kockice. Rasporedite grančice ruzmarina i majčine dušice, posolite i pobiberite, a zatim pecite u prethodno zagrejanoj rerni 20-25 minuta. Nakon prvih 15 minuta proverite pečurke, te ako su gotove, izvadite ih ranije. Dok se povrće peče, nasecite zelenu salatu, crveni kupus i avokado na režnjeve. Properite pasulj iz konzerve u velikoj cedeljki, i pripremite tahini sos. Kada sve bude spremno, složite vašu zimsku „budinu činiju“. Prvo rasporedite zelenu salatu, a zatim preko nje pirinač. Na jedan kraj činije stavite bundevu, na drugi pečurke, na treći pirinač, na četvrti avokado, i konačno na peti crveni kupus. Za kraj, sve prelijte tahini sosom.

2. „Budina činija“ – Marokanska čarolija

Inspirisana čarima egzotičnog Maroka, a puna vitamina, minerala, neobičnih začina i ukusa, ova kombinacija zasigurno će udovoljiti i najokorelijim hedonistima. Spoj grilovanog i svežeg povrća, u pratnji semenki nara i kalamata maslina, učiniće da zaboravite kako u sebi nema mesnih i mlečnih sastojaka. Ali, ako baš želite, možete dodati feta sir ili grilovana pileća prsa.

Sastojci

Povrće koje se griluje

1 manja tikvica
1 manji patlidžan
1 kašičica kima
1 kašičica slatke aleve paprika
½ kašičice čili Praha
maslinovo ulje
so i biber

Sirovo povrće

1 manji krastavac
10 čeri paradajza

Salata

½ šolje kus-kusa
½ šolje leblebija iz konzerve
¼ nara
sveža menta
par kapi limuna
so

Dodatak

10 crnih kalamata maslina

Stavite kus-kus u činiju. Istu količinu vode kao i kus-kusa prokuvajte, a zatim je prelijte preko zrnevlja, poklopite i ostavite sa strane. Tikvicu i patlidžan isecite na tanke kolutove, premažite maslinovim uljem, pa zatim izgrilujte. Na kraju ih posolite, dodajte kim, alevu papriku i čili. U kus-kus ubacite proprane leblebije iz konzerve, semenke iz nara, sitno naseckanu mentu, limun, so, i zatim promešajte. Čeri paradajz isecite na četvrtine, a krastavac na režnjeve. Rasporedite sastojke u „buda činiji“ na šest zasebnih delova: grilovana tikvica, grilovan patlidžan, salata od kus-kusa i leblebija, čeri paradajz, krastavac i maslinke.

Zlatiborac mortadela Zlatiborac kuvar: Recepti sa mortadelom cover Ko se boji zime još: Tri napitka da prebrodite hladne dane cover Savršen meni za „Dan zaljubljenih“ cover www.blondieishatkitchen.com Lila snovi – recept za latte od lavande · · · · · · ·