Will & Grace
KULTURA · film/TV

Gle čuda, dobro znate da je pre nekoliko sedmica krenula nova, povratnička sezona voljenog sitkoma „Vil i Grejs“. Umesto poslovičnog prikaza evo osvrta na fenomen Vil & Grejs (i na sadašnje stanje stvari na tom polju) kroz sedam hitrih aksioma. Neka ih preispituje ko sme, ako se iko drzne, a i usudi…

Ovaj sitkom je možda od starta trebalo da se zove Jack & Karen!

Zagriženima ovo je oduvek zvučalo kao jeres, ali i ove nove epizode (posle neverovatnih dvanaest godina posta za u tu magiju verujuće) bacile su novo svetlo na stari i neprolazni zaključak – ova serija je zapravo od starta trebalo da se zove Džek & Karen. Zapravo, (Just) Jak & Karen! I novih trinaest povratničko-pokajničkih epizoda jasno i glasno je očitalo dominaciju dva navodna sporednija lika u odnosu na tu udarni dvojac.

Will je i dalje pasiv(izir)an!

Naravno, nije reč o gej terminologiji i raslojavanju unutar soja, već naprosto se i sada pokazalo da je lik smirenog i vazda razumnog Willa neosporno pasiviziran kada se uporedi sa preostalom trojkom nepokolebljivo-nepopravljivih ekscentrika (Grace, Karen i Jack, dabome). I to ne treba da čudi, ni sitkom sa ovako jasnim otklonom prema normi ne bi mogao da podnese još jednog histerika, ove ili one podfele.

Težak je/teži je život ovaj bez Rosario!

Premda je to bilo jasno još od prvih zvaničnih najava ovog povratka/ponovnog okupljanja, jako se oseća odsustvo lika Karenine prgave sobarice Rosario. A čestitke idu na dušu autorskog tima koji je odlučio da nakon povlačenja Shelley Morrison ipak  ne zameni ovu glumicom nekom drugom. Mi bismo im to teško ikada oprostili, je li tako ili je li tako?

30-te su nove 20-te, 40-te su nove 30-te, 50-te su nove 40-te, možda i nove 30-te… ma, mladosti nema kraja!

Sasvim očekivano i ključni autori ovog legendarnog sitkoma i vodeća glumačka četvorka morali su da se uhvate u koštac sa teretom u međuvremenu prohujalih leta. I to je primetno. Mladost je beskrajna, budućnost i dalje možda donosi srećne krajeve… a krštenica nek pričeka. Ako je to ikako moguće. Srećom, Sean Hayes (koji tumači Jacka, a ko bi to drugi i mogao da bude???) i dalje je gipak i skočan  kao dve stotine i kusur epizoda ranije.

Šta znaju (i) veterani šta je ideologija /(ili barem politika)

Već prva epizoda donela nam je (doduše, nimalo nenadan) sudar sa potrebom autorske ekipe ida se i oni zapljunu na temu sadašnjeg stanovnika Bele kuće; rezultat je prilično nepromišljena parada plitkoumnog kultur-rasizma i poriva da se po svaku cenu bude aktuelan i (kvazi-)ideološki nedvosmislen. A gostovanje Michelle Obame tek nam predstoji. Pa vi vidite…

Neukus je pitanje ukusa

Možda zbog skorog ejdžističkog pominjanja krštenice i protoka vremena, koje nikoga nije zaobišlo i ama baš nikome oprostilo nije, humor u ovim novim epizodama ume i da zapara uši. Na mahove ciljana i uvek dobrodošla politička nekorektnost ume da se ovde izrodi u upitno ukusan i zauman humor. Srećom, govorimo o povremenim šumovima i manjinskim iskliznućima.

Povratak je mio pa i blago faličan bio!

U ovom dugom međuvremenu  nagledali smo se i  inventivnijih, osobenijih  i (sveukupno sagledavano) boljih sitkoma, ali Vil & Grejs i u ovoj inkarnaciji rade radnju. Ima tu falinki ali i prostora da se one ispeglaju i odstrane (nasjposle, već je za nafednu godinu najavljena još jedna sezona punog trajanja, dakle, od 23 epizode!). Naravno, ovo je upotrebljivo i uspelo prvenstveno u očima i umovima ostrašćenih, a takvih je u priči o fenomenu Vil & Grejs nesumnjivo najviše, zar ne?

cover Omiljeni filmovi poznatih reditelja Michael Fassbender Top 5+1 uloga Michaela Fassbendera Phantom Thread Daniel Day-Lewis napušta glumu: Pogledajte trejler njegovog poslednjeg filma “Phantom Thread” Filma škola Filmske škole Preditor, Kvadrat i Fokus: Upoznajte tajne filmske režije