film
KULTURA · film/TV

Film “Dalida”, francuske rediteljke Lize Azuelos, biće prikazan u okviru programa „Fokus Evropa“ na ovogodišnjem FEST-u. Liza Azuelos je francuska rediteljka, scenaristkinja i producentkinja marokanskog porekla. Ćerka francuske pevačice i glumice Mari Lafore, ovoga puta nam donosi priču o jednoj od najpoznatijih francuskih pevačica i jednoj od poslednjih diva – Dalidi.

Liza Azuelos, poznata je po ostvarenjima Un moment d’éragement, rimejku istoimene komedije iz 1977. godine, sa Vinsentom Kaselom u glavnoj ulozi, kao i po uspešnoj komediji o odrastanju LOL, od koje je kasnije napravljen rimejk istog naslova u holivudskoj produkciji, takođe u režiji Azuelosove.

Dalida prati turbulentan život slavne pevačice koja je pevala na preko deset jezika, osvojila najznačajnije, svetske muzičke nagrade i priznanja, ali i isto tako nije imala sreće u privatnom životu što je dovelo do njene prerane smrti 1987. godine. O značaju i popularnosti Dalide u prilog govori da se njen spomenik nalazi u središtu Monmartra, najpoznatijeg umetničkog kvarta na svetu. Dalida je ujedno i spektakl, pored toga što je intimni portret velike zvezde i pokušava gledaocima da prikaže i drugu stranu medalje. Scenario za film Dalida, napisan je po romanu Dalidinog mlađeg brata Orlanda.

Uz poznatije kolege iz Italije i Francuske, na čelu sa poznatim glumcem i rediteljem Vinsentom Perezom, Sveva Alviti u naslovnoj roli čini glumačku podelu filma Dalida. Svevi Alviti, mladoj i relativno nepoznatoj italijanskoj glumici, kritike već prognoziraju veliku karijeru, što u Italiji, što u Francuskoj, nakon filma Dalid gde debituje u francuskom filmu.

Projekcije:

28. februar / Sava centar / 19h / 400 RSD

01. mart / Sava centar / 11h / 300 RSD

fest_gledaj_03_horizontalni 45. FEST Fest preporuke FESTovske preporuke POVRATAK Premijera domaćeg filma „Povratak“ u Sava Centru filmovi Filmovi u kojima sve puca od požude i strasti · · · · ·