covergdjamarkov
PULS GRADA · gastro

Nostalgija je važan deo lepih sećanja, pa i onih kulinarskih. Pomislite na trenutak kada ste sa bakom pravili džem, ili mesili testo sa mamom. Sada zažmurite… Zamislite tart sa karameliziranim jabukama i nugatinom od badema, tortu sa sirupom od šampanjca i kremom od vanile i maline, slani karamel krem u teglici, mini pite na štapiću, ručno oslikane čokoladne lizalice, kolačiće sa kandiranim đumbirom, biberom i cimetom… Otvorite oči, i pravac u novu poslastičarnicu „Gđa Mirkov“, da uživate u ovim i mnogim drugim fantastičnim poslasticama.

Ideja za pokretanje ove poslastičarnice postojala je nekoliko godina. Budući da se njen tvorac Nina Babić u “prethodnom životu” bavila marketingom i živela u Njujorku, prvo je osmislila koncept i ime, a tek onda je došla detaljna razrada sadržaja i ponude. U početku je Gđa Mirkov bila radionica, a onda je Nina shvatila da najbolje može da ponudi jedino direktno, u okruženju koje je sama kreirala, sa ponudom koja se stalno menja i uvek nudi nešto novo.

Kada je Nina odlučila da pokrene Gđu Mirkov, želela je da ljudi odmah osete kako je sve izuzetno lično. Gđa Mirkov je njena baka, pa su ime i koncept omaž svim divnim ženama u Nininoj porodici koje su oblikovale njene stavove, i od kojih je naučila najvažniju stvar koju neko ko se bavi hranom mora da nauči, a to je da prvo morate znati da jedete. “Fino nepce“ se stiče u kući, i od njega sve kreće.

Enterijer Gđe Mirkov radio je Filip Zarić. Prostor je jednostavan i svetao, pa je fokus na poslasticama. Miks savremenih elemenata sa vintidž detaljima, poput originalne tonet sotilice iz 1905. godine, vezova Ninine bake, staklenih postolja nađenih po antikvarnicama i buvljacima, doprinose celokupnoj autentičnosti ove poslastičarnice.

Kolači se baziraju na francuskim tradicionalnim receptima, koji se onda prilagođavaju našem podneblju, trenutnoj inspiraciji i godišnjem dobu. U Gđi Mirkov koriste samo najbolje sastojke, kao što su domaći puter, jaja, med i najsvežije voće. Sve džemove, soseve i ekstrakte prave u radionici, bez ikakvih dodataka veštačkih aroma i boja.

U ponudi je dosta francuskih klasika, poput rustičnih pita, raznih varijanti tartova, princes krofni, eklera, torti, kao i originalnih poslastica u teglicama, kolačića, i mini pita na štapićima… Apsolutni hit među posetiocima je tart od limuna, i verzija princes krofni koje zovu šušu. Kuvano testo od koga se prave chou, a ako hoćete nekome da tepate na francuskom možete da mu (joj) kažete da je on(a) vaš chouchou (šušu). Tokom pečenja šušu narastu u pravilnu loptu, koja se zatim ukrašava i puni raznim kremovima. Gđa Mirkov već ima redovne posetioce koji dolaze svakog dana da kupe isključivo njih, pa ih i vi obavezno morate probati.

Činjenica je da se svi neizmerno radujemo slatkišima, i postajemo kao deca kada probamo nešto slasno. Dešava se da ljudi uđu u Gđu Mirkov i kažu da im je potrebno nešto ukusno što bi im ulepšalo dan. Par minuta kasnije, nova osoba je pred vratima, sa nekom novom pričom. Kako Nina kaže: “Lepo je videti da ono što radite ljude čini srećnim, čak i kad su u pitanju tako sitne stvari.”

Vama još jedino ostaje da što pre navratite u Gđu Mirkov, jer se tamo prave kolači sa puno duše i bez kompromisa.

IMG_4662_cover Istok: Vijetnamska kuhinja u srcu Dorćola www.latimes.com Gladni Holivud: Šta se jelo nakon dodele Oskara Amaretti poslastičarnica Amaretti Pasticceria Italiana: Italijanski kutak na Vračaru coverlaboratorijakafe Laboratorija kafe: Magija čarobnih ukusa · · · · · · · · ·