Pekara GlutenNo
U VAZDUHU · grad

Beogradska pekara u kojoj se mogu naći isključivo proizvodi bez glutena otvorena je u novobeogradskom naselju Belvil. Pekaru su do sada otkrili i ljudi sa intolerancijom na gluten, i oni koji žele da se hrane zdravije. Najpopularniji proizvodi su pica i hleb, u ponudi su i sendviči, slani i slatki mafini, razni kolačići, palačinke… Tu su i posebne limunade – sa aronijom, čia sememenkama, đumbirom, lavandom.

Vlasnici pekare Siniša i Ivana Prostran kažu da se ideja da pokrenu jedinstveni porodični biznis javila nakon spleta životnih okolnosti, kada je Siniša oboleo od celijakije (bolesti koju izaziva intolerancija na gluten), i bio suočen sa oskudnom ovdašnjom ponudom svežih bezglutenskih proizvoda od brašna. Nakon eksperimentisanja u svojoj kuhinji supružnici Prostran su otvorili pekaru u kojoj prave i prodaju samo bezglutenske proizvode.

U ponudi su sveži, ručno pravljeni proizvodi od tri vrste bezglutenskog brašna. Kombinuju se pirinač, heljda i proso, kako bi se dobili nutritivno izbalansirani i kvalitetni proizvodi. Vlasnici pekare kažu da su svi proizvodi njihovo delo – kombinovali su i prilagođavali standardne recepte.

Gluten je belančevina koja je glavni sastojak žitarica koje se najviše konzumiraju – pšenice, raži, ječma… Proizvodi bez glutena, objašnjava Ivana Prostran, ne sadrže ove žitarice, već alternativne.

„Suština je u izbacivanju klasičnih žitarica. Umesto njih, koriste se pirinač, kukuruz, heljda, proso, kinoa, amaranta… Veliki problem u proizvodnji ove vrste proizvoda je mogućnost kontaminacije- neophodno je imati izolovanu proizvodnju, kako ne bi došlo do kontaminacije gotovog proizvoda nekom glutenskom namirnicom.“

Pekara GlutenNo na Novom Beogradu je nevelika pekara sa prijatnom i toplom atmosferom. Enterijer su osmislili sami vlasnici, uz veliku pomoć brenda Paletandžije, koji izrađuje komadni nameštaj od paleta, od pravog drveta. Jedan od detalja u pekari, navodi Ivana Prostran, je originalna lopata koju je je pre više od 100 godina koristila njena prabaka – za pravljenje i pečenje hleba.

Ivana kaže da su kupci uglavnom zadovoljni, i da su pohvale česte.

„Stalni kupci su ljudi sa celijakijom i intolerancijom na gluten, mada ima i onih koji se okreću zdravijem načinu ishrane i eksperimentišu. Najtraženiji proizvodi su definitivno pica i hleb, mada klinci često uživaju i u kolačićima.

GlutenNo sarađuje sa dve prodavnice zdrave hrane u Beogradu, kao i sa jednim hotelom. Neki proizvodi se mogu naći u Bio Špajzu na Kalenićevoj pijaci i u starom Merkatoru, kao i u hotelu Holidej In. Vlasnici pekare GluteNo kažu da imaju razne planove. Aktuelna je ideja da se ponuda obogati gluten free pastom, kao i zdravim proizvodima bez raznih alergena, kao što su šećer, mleko, jaja… Detaljnije informacije o prvoj ovdašnjoj pekari-kuhinjici bez glutena, i svim tamošnjim proizvodima, mogu se videti na njihovom veb sajtu.

michelle_gurevich Koncert Michelle Gurevich (Chinawoman) Bend Ti Bez buke: Slobodni tonovi, intrigantne vibracije i jake melodije na_mlecnom_putu_ Film „Na mlečnom putu“ Emira Kusturice otvoriće FEST 2017. 15025297_1281429915210742_4354136529692251301_o cover Novogodišnji praznici u Beogradu · ·