3_nintendo-switch_3_cover
U VAZDUHU · tech/web

Produkcija video igara najprofitabilniji je sektor industrije digitalne zabave, u kome se svake godine obrne oko 90 milijardi dolara. Razlog je jednostavan: ljudi svih uzrasta prosto obožavaju igre! Ovom prilikom predstavljamo šta je sve potrebno za maksimalno uživanje u svetu virtuelne zabave.

Tekst: Gradimir Joksimović

Igračke konzole

Aktuelna ponuda igračkih konzola, specijalizovanih računara za igranje video igara, čini se, nikad nije bila bogatija, bilo da su u pitanju ozbiljne mašine koje konkurišu moćnim PC računarima ili „lagane‟ džepne varijante.

Microsoft je na  nedavno održanom sajmu E3 predstavio Xbox One X, novu verziju svoje konzole koja nastavlja svetlu tradiciju modela Xbox 360 i Xbox One S. Nova mašina je već sada ponela titulu „najmoćnije‟ igračke konzole, kojom se Microsoft po prvi put posle nekoliko godina našao ispred Sonyja, kada je u pitanju hardver konzole. Osim moćne gvožđurije koja bez problema „tera‟ igre u 4K rezoluciji, i to sa naprednim HDR efektima, uz novi Xbox dolazi i bogat izbor vrhunskih igara od kojih zastaje dah. Nova konzola u prodaji se očekuje početkom novembra, po ceni od 500 dolara. Dok ona ne stigne, poslužiće i Xbox One S (300 dolara).

Sony je u svetu igara oduvek bio jedno od vodećih imena, naročito kada je reč o igračkim konzolama. Aktuelni PlayStation 4 Pro (400 dolara) je trenutno najmoćnija konzola na tržištu, sa obiljem prvorazrednih igara i specijalizovanih dodataka (džojpeda, volana, VR uređaja) u ponudi. PlayStation 4 Pro je tržišni lider kada je broj ekskluzivnih igara u pitanju. Za one sa nešto tanjim budžetom alternativa je PlayStation 4 Slim (260 dolara), koji se odlikuje kompaktnim kućištem i unapređenim DualShock kontrolerom.

Nintendo je treći veliki igrač u svetu digitalne zabave i proizvođač sa najdužim stažom u ovom poslu. Pažnju vam skrećemo na 2DS XL i Switch prenosne konzole koje se ističu malim dimenzijama i odličnim hardverskim karakteristikama. 2DS XL (150 dolara) je trenutno najtraženija portabilna konzola koja donosi odličan izbor čuvenih Nintendovih igara po veoma pristupačnoj ceni, u džepnom formatu koji je zgodan za putovanja. Nintendo Switch (300 dolara) je osetno moćniji komad hardvera koji, zahvaljujući svojoj modularnoj konstrukciji i raznovrsnim opcijama za povezivanje, nudi iskustvo igranja sa velikog ekrana u malom formatu.

Igre iz oblaka

Igranje na PC računarima danas gotovo da ne može da se zamisli bez servisa Steam. U pitanju je najbogatija onlajn prodavnica igara koja omogućuje jednostavnu kupovinu, preuzimanje i instalaciju igara na PC/Mac/Linux računar, često uz velike popuste, kao i povezivanje i saradnju između brojnih korisnika (više od 100 miliona). Osim tzv. AAA (visokobudžetnih) naslova čija cena prelazi 70 evra, u ponudi ove prodavnice nalazi se i sijaset indie naslova, demoa, besplatnih igara i drugih zabavnih sadržaja koji će vas dugo držati prikovane uz računar. O popularnosti ovog igračkog servisa svedoči činjenica da njega u svakom trenutku koristi između 12 i 14 miliona ljudi!

Preporučujemo

Nonstop Chuck Norris (besplatna). Ovu igru ne preporučujemo zato što je najbolja u žanru, već zato što je prva oficijelna igra sa legendarnim Čakom Norisom (gmail@chucknorris.com) u glavnoj ulozi. Frenetična arkadna tabačina u kojoj jedan od najpopularnijih likova internet mimova u protekloj deceniji mlati sve pred sobom postoji u verzijama za Android i iPhone. Zanimljivost umesto zaključka: Čak Noris je bio na Marsu – zato tamo nema znakova života.

Samsung predstavio uredjaje iz Phone+ ekosistema i uredjaje iz J serije 05 Samsung: Uređaji iz Phone+ i Galaxy J porodice i u Srbiji amabrush-toothbrush-designboom-04 Pranje zuba novim uređajem za svega 10 sekundi Ružica Vrdoljak Ličina, Lars Schmidt, Tomo Ricov, Predrag Grubić, Nikola... 10. Weekend Media Festival Young computer programmer at a startup company Programiranjem može da se bavi svako · · · · · ·