IKEA
PULS GRADA · deca

Novi IKEA izveštaj o navikama igranja, identifikuje pet ključnih motiva zbog kojih se igramo. Globalni IKEA izveštaj o igranju, pokazao je da ljudi širom sveta veruju da je igranje zapostavljeno u modernom životu, jer su prisiljeni da se bave “važnijim” stvarima. Zbog toga IKEA i IKEA Fondacija stavljaju igranje u srce svoje kampanje “Igram za promenu” ohrabrujući ljude da se više igraju i više uživaju u svakodnevnom životu.

Objavljivanje rezultata ovog istraživanja, IKEA obeležava drugu godinu sprovođenja višegodišnje društveno odgovorne kampanje, kojom podržava dečije pravo na igru. Donacijom 45 miliona evra za Internacionalno udruženje hendikepiranih (Handicap International), organizaciju Spasimo decu (Save the Children), Udruženje paraolimpijaca (Special Olympics), Soba za čitanje (Room to Read), UNICEF i Dete rata (War Child), IKEA fondacija želi da pomogne najugroženije grupe dece u svetu i doprinese stvaranju bezbednih uslova za igru i dostizanje njihovog punog potencijala u razvoju.

Da bi istakla važnost igranja u našim svakodnevnim životima, IKEA će, u okviru kampanje “Igram za promenu” organizovati različite aktivnosti u robnim kućama širom sveta kroz interaktivne igre. Do 19. novembra, IKEA poziva decu da se priključe globalnom konkursu Mašta može svašta i nacrtaju svoju igračku iz snova. Deca će moći da naprave ili samo ostave svoje crteže u robnoj kući, svaki dan od 10-21h. Najbolji crteži postaće prava plišana igračka, koja će se već sledeće godine naći u robnim kućama IKEA širom sveta, u okviru SAGOSKATT kolekcije. Sva sredstva od prodaje igračaka iz ove kolekcije namenjena su unapređenju rada lokalnih dečijih dobrotvornih ustanova. U Srbiji će ova sredstva biti donirana u opremanje razvojnog savetovalista u sklopu Doma zdravlja Voždovac, jedinica Stepa Stepanović.

IKEA Izveštaj o igri 2017 ima za cilj da razume kakvu ulogu ima igra i koliki je njen potencijal u izgradnji boljeg svakodnevnog života za odrasle i za decu. Studija, u kojoj su učesvovali ispitanici između 2 i 90 godina, otkrila je pet univerzalnih motiva za igru – da se povežemo, da se izrazimo, da istražujemo, da popravljamo i da pobegnemo – ali i mentalne i emocionalne dobrobiti koje zadovoljavamo kroz igru. Takođe, otkriveni su i ključni razlozi koji sprečavaju ljude da se igraju, kakve su percepcija igre kao aktivnosti (za decu) pre nego stanja uma koje može uneti dobro raspoloženje u svakodnevni život, ili uverenje da je prihvatanje takvog (“dečijeg”) načina razmišljanja društveno neprihvatljivo.

Operaciona sala McDonald’s: Podrška Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj pagecover Savršeni kostimi za roditelje i njihove bebe u nosiljkama pagecover Imati sestru je najlepše baby-hears-mothers-voicecover Dirljivi trenutak kada bebica prvi put čuje svoju mamu · · · · ·