Zaštitite svoje ljubimce od petardi (foto: animalsurgical.com)
PULS GRADA · aktuelno

Praznična euforija svake godine iznova donosi i lepe ali i dosta ružnih trenutaka. Pirotehnika koja se koristi kako bi se proslavio završetak jedne i početak druge godine obično je „najglasnija“ tokom decembra. Ali, „lepota vatrenog slavlja“ ima i drugu stranu medalje. Povrede među mladima su česte, i bivaju veoma ozbiljne. Nesavesno korišćenje pirotehničkih sredstava dovodi nekada do trajnih ozleda, ali ne pate samo ljudi!

Životinjama je decembar, kao i ostali periodi godine kada se nešto slavi, ozbiljna noćna mora. Psi i mačke, ali i druge životinje, često umiru od stresa nastalog usled buke koju proizvode petarde i vatrometi.
Da li ste se ikada zapitali kako je životinjama u Beogradskom zoološkom vrtu tokom novogodišnje noći? One ne samo da ceo svoj život provode zatvorene u malim kavezima na još manjem prostoru, već su i žrtve svih gradskih proslava. Pse i mačke koji žive na ulicama da i ne spominjemo. Ništa bolja situacija nije ni sa vlasničkim ljubimcima. Imate li srca, savesti, razuma?

Da li se ikada zapitate šta se dešava u glavi, telu i ušima jednog psa, čije je čulo sluha nekoliko puta razvijenije nego čovekovo, kada pukne petarda?
Da li vam je bar jednom bilo žao kada ste videli neku životinju na ulici kako se trese od straha?
Da li ste se ikada zapitali kako bi Vama bilo da se susretnete sa nekim strahom koji vam je nejasan?
Verovatno niste čim i dalje bacate petarde.
Nažalost, skoro da je nemoguće ukinuti petarde, vatromet i ostalu pirotehniku. Ali postoje načini kako možete da zaštitite svoje ljubimce u vreme praznika kada je „pucnjava“ najjača.

Kako da zaštitite svog psa:
• Tokom praznika psi bi trebalo obavezno da budu na povodniku, jer pas u stanju panike nije sposoban da sluša naređenja. Psa na povodniku nećete sprečiti da se ne plaši, ali ćete ga sprečiti da pobegne ili da pogine. Nikada nemojte šetati psa u vreme kada napolju čujete petarde ili zvuk vatrometa.
• Probajte da prepoznate strah kod vašeg ljubimca. Psi pod stresom često su nemirni, ne mogu pronaći svoje mesto, idu „tamo-vamo“, dahću, sline, oblizuju se. Probajte vi da budete smireni jer takvo pozitivno ponašanje utiče na psa.
• Psi koji inače žive u dvorištima bi tokom praznika trebalo da budu u kući, bar dok traje pucnjava. Kućica koja je u dvorištu često nije dovoljno „sigurno mesto“ za vašeg psa.
• Ako ljubimac traži vašu blizinu i zaštitu, priuštite mu je. Nemojte ga gurati od sebe, već ga bodrite i pustite ga bude u vašoj blizini. To mu stvara dodatnu sigurnost.
• Izbegavajte večernje šetnje, i veću aktivnost obavite tokom dana.

• Nahranite psa ranije, pre večernje buke, jer stres može da utiče na apetit psa, ali i na pojačano mokrenje ili neurednu stolicu.
• Navucite zavese i spustite rolete pre nego što pucnjava i vatromet počnu, barem u prostoriji u kojoj se pas najviše zadržava. Pojačajte televizor ili radio kako biste neutralizovali zvuke koji dolaze spolja.
• Igrajte se sa ljubimcem. Igra i nagrađivanje sa poslasticama psu odvlači pažnju od pucnjave. Ako pas ne reaguje na vašu igru, već je uznemiren, pustite ga da se primiri. Nemojte psa prisiljavati da radi nešto ako je pod jakim stresom i u stanju panike.

• Ako petarda jako pukne u blizini vašeg psa, reagujte veselo.
• Kontinuirano izlaganje stresu može uzrokovati dugoročna psihološka oštećenja i srčani udar, pa je kod pasa koji pokazuju veliki nivo stresa i u stanju su panike, možda poželjno da se razmotri terapija lekovima. Nikada nemojte davati lekove za smirenje na svoju ruku, a da se pre toga niste konsultovali sa veterinarom!
• I najvažnije – nikako nemojte kažnjavati psa, čak iako na vaše „zahteve“ ne reaguje na očekivan način, jer to samo dodatno pogoršava strahove.
• Decu obavezno sklonite od uplašenih ljubimaca, jer, inače mirne životinje, kada su uznemirene nekoga mogu ugristi.

Kako da zaštite svoju mačku:
• Pobrinite se da mačka uvek ima sigurno mesto na koje se može sakriti. Ona će sama odlučiti da li se u njemu želi ili ne želi sakriti.
• Ako imate mačku koju povremeno puštate da izađe iz stana, u vreme kada je vatromet ili kada „padaju“ petarde pogotovo uveče kada je pucanje izraženije, držite u kući. Mačka bi trebalo obavezno da ima ogrlicu sa vašim podacima u slučaju da pobegne ili odluta u strahu.
• Spustite rolete, navucite zavese i glasnijom muzikom/zvukom s televizora umanjite buku.
• Ako vaša maca pokazuje bilo kakav strah pokušajte ignorisati taj strah. Pustite je na miru, osim ako procenite da bi se mogla ozlediti.
Nikada ne kažnjavajte vašu macu i ne obraćajte joj se povišenim glasom jer ćete je time samo još više uplašiti.

Kako da zaštitite male životinje:
• Male životinje možete zaštititi na isti način kao i velike. Njihove kaveze ne držite na terasama ili u blizini prozora gde su na „direktnom udaru“ buke. Područe gde se ljubimci nalaze trebalo bi biti zvučno izolovano.
• U kavez im, zavisno od vrste ljubimca, stavite dovoljno materijala od kojih sami sebi mogu izgraditi „sigurne kuće“.

Ali najsigurnija zaštita za sve nas bila bi – Ne bacajte petarde, molimo vas! Jednostavno – nemojte!

cf Najlepši poljupci Carrie Fisher GM Umro je George Michael i ostavio pesme koje su večne Božić (foto: Sean Gallup/Getty Images) Vi i ekonomija na ti: Sniženje ili prevara Polovi i transrodnost (Izvor: www.zena.cz) Nema više muško i žensko, ali nema ni intelekta · · ·