cover www.brit.co
PULS GRADA · kulinarka

Jesen nudi mnoge ukusne kombinacije. Pomislite samo na bundevu i žalfiju, pečurke i praziluk, smokve i sir, kruške i vino, jabuke i cimet… Ali ko bi rekao da će humus i kakao prah stvoriti neobičnu i zdravu zakusku, koju možete podeliti sa prijateljima i porodicom. Pripremite ga već ovog vikenda, kao idelano posluženje za vaše drage prijatelje, ili kao nešto drugačiji desert nakon nedeljnog ručka sa porodicom.

Zašto je humus tako dobar

On je odličan izvor proteina i gvožđa, što je posebno važno za ljude koji ne jedu meso, te za sve vegetarijance i vegane. U sebi sadrži vitamin B, cink, magnezijum i kalcijum, pa će vam konzumacija humusa pomoći da unesete ove važne elemente u organizam. Vlakna i zdrave masti iz humusa poboljšaće varenje i doneće zdravlje u vašu celokupnu ishranu.

Recept za čokoladni humus

U receptu je namerno izostavljen tahini, koji se inače koristi u pravljenju humusa. On je ovde zamenjen sa puterom od suncokretovog semena, koji je neutralnijeg i slađeg ukusa, a samim tim biva pogodniji za kombinovanje sa kakao prahom i javorovim sirupom.

Pošto napravite čokoladni humus, važno je da znate uz šta ćete ga služiti. Razno sveže voće, koštunjavo voće, slatki keksići i slani krekeri odlično će se slagati sa vašim čoko humusom. Od voća vam predlažemo jabuke i grožđe, a od koštunjavog voća – pekan orahe i bademe. Tanki slatki i hrskavi belgijski vafli savršeno će se uklpoiti uz ovakav humus, a slani krekeri sa raznim semenkama napraviće fin balans između slatkog i slanog.

Sastojci

1 konzerva leblebija
¼ šolje putera od suncokretovog semena
¼ šolje kakao praha
¼ šolje vode
3-4 kašičice javorovog sirupa
½ kašičice ekstrata vanile
malo soli
kakao prah i krupna morska so za ukrašavanje

Priprema

Procedite leblebije kroz cediljku, kratko ih isperite i ostavite da se ocedi višak tečnosti. Ubacite ih u jak blender zajedno sa ostalim sastojcima, i pustite da se sve dobro sjedini i izblendira na srednjoj jačini. S vremena na vreme otvorite blender i silikonskom špatulom skinite deo koji se nahvata na krajevima, kako bi se sve dobro promešalo. Takođe, bolje je da vodu dodajete postepeno, kašičicu po kašičicu, da biste dobili odgovarajuću svilenkastu teksturu vašeg čokoladnog humusa. Na kraju, prebacite u činijicu, gornji deo ukrasite kakao prahom i sa malo krupne morske soli, pa odmah poslužite uz gore navedene slatko-slane priloge. Preporučujemo vam da u receptu za čokoladni humus koristite sirov nezaslađeni kakao prah i organski javorov sirup.

shutterstock_506973091 Naš predlog za jesen: Mirišljavi keksići www.chatelaine.com Idealni kokteli za nadolazeće zimske dane cover Kukuruz u varijanti dva neobična recepta Grape and Almond Tart by Eva Kosmas Flores Jesen je stigla – napravite spektakularan kolač od grožđa · · · · · ·