ivan_tokin6.jpg
U VAZDUHU · kolumna

Ako se plašiš batina, na primer, treba da dobiješ batine. Da trčiš da se pobiješ s nekim i da te taj neko prebije

Ivan Tokin

Super

Ako se plašiš batina, na primer, treba da dobiješ batine. Da trčiš da se pobiješ s nekim i da te taj neko prebije. To ti neće biti teško, jer čim se plašiš sigurno će te prebiti. To neće da ti bude najprijatnije iskustvo u životu, mislim postoji mogućnost da ti bude i poslednje, ali ako preživiš biće ti super. Osim tebe, biće prebijen i strah. Spašće ti okovi koji te čine manjim od makovog zrna. I videćeš, nećeš prestati da se plašiš samo batina, prestaćeš da se plašiš, takoreći bilo čega. I shvatićeš, sigurno, da nije život dragocen, nego je dobar život dragocen. Da živi može svako, da živi dobro može poneko.

Ako se plašiš da ostaneš bez posla, treba da daš otkaz. Odmah. Ili da ti to bude prva stvar sutra ujutru. Da daš otkaz i da vidiš kako to jeste strašno, ali strašno okrepljujuće. To ne važi ako će mama da te izdržava dok nemaš posao, važi samo ako ćeš se naći u naizgled bezizlaznoj situaciji. Pa ćeš onda da vidiš šta si sve sposoban da uradiš u životu, videćeš šta će sve da ti padne na pamet. Jer strah te boji polako, neprimetno dobijaš njegove boje,  nijansu po nijansu, dok ti ne postane druga priroda. I odmah zatim jedina priroda. Osim toga, ne broji se da li imaš ili nemaš posao, broji se kolika ti je čuka. Svaka budala može da nađe posao ali ne može svaka budala da da otkaz kad se plaši otkaza. To mogu samo oni koji su super.

Ja ti ovo ne pišem zato što sam siguran da si ti super. Ja ti ovo pišem jer mislim da je mnogo važno da vidiš da li si super. Pa ne mogu svi da budu super. Mora neko da bude i bez veze. Da nema ovih bez veze, ne bi bilo ni ovih super. Mislim, ne bi bilo razlike.

Meni je jedan super tip rekao ovako –  Nemoj da se raspravljaš ni sa kim, samo mu saopšti presudu. Sve posledice tvog ponašanja su tvoja nagrada, poštuj ih. Preteruj, u svemu. Spavaj redovno i kvalitetno. Nađi neku ribu koja ti se baš sviđa, neku što lepo hoda, neku što je lepa ujutru. Neku što će da ti se sviđa i kad te nervira.  Ili frajera. Ili psa. Ili nekoga već. Ili nešto. I čuvaj to što si našao. Kloni se sunca od 11 do 5. Preteruj, u svemu, dok ne nađeš meru. Rizikuj zdravlje, obavezno. Trudi se i budi uporan. Daj sve od sebe. Sve od sebe je ceo univerzum. Ti si ceo univerzum. Kad pogledaš sebe, kad se stvarno pogledaš, i kad se vidiš, video si sve što ima na svetu. Nema ničega na ovom svetu osim tebe.

dimbo_portre18.jpg Dimitrije Vojnov: Crna lista dimbo_portre19.jpg Dimitrije Vojnov: Sumrak heroja olympics-tv.jpg TV kritika: Olimpijada tamo – vamo ivan_tokin7.jpg Ivan Tokin: Sandro