Soči
PULS GRADA · enterijer/arhitektura

Povodom predstojećih XXII Zimskih olimpijskih igara, koje će se održati u ruskom gradu Sočiju, udruženje Sinteza samostalnih stvaralaca Srbije i Ruski Dom u Beogradu, organizuju izložbu Arhitektura Sočija – prestonice ZOI 2014, koja će trajati od 23. januara do 4. februara 2014.

Sinteza samostalnih stvaralaca Srbije je udruženje koje okuplja samostalne stvaraoce, umetnike, teoretičare umetnosti, dizajnere, inžinjere, naučne, kulturne radnike, novinare, koji svojim delom i znanjem podstiču napredak kulture, nauke i umetnosti. Kroz ovu postavku Sinteza želi da upozna domaću javnost sa jednim od najatraktivnijih gradova Rusije, ali i  da prikaže rezultate velikog truda Ruske države, olimpijskog grada Sočija i arhitekata i izvođača zahtevnih radova, među kojima je veliki broj i srpskih državljana.

Izložba Arhitektura Sočija – prestonice ZOI 2014, osmišljena je kao celina koju čine četiri ravnopravna segmenta:

-          Arhrazrez 2012/ 2013 (izložba arhitekture Sočinske organizacije Saveza arhitekata Rusije 2008-2013)

-          Umetnička fotografija arhitekture Sočija (autor arh. Oleg Komisarov)

-          Soči – olimpijski grad (predstavljanje olimpijskih objekata)

-          Srbi – donatori u Sočiju (predstavljanje donacija i donatora)

Izložba Arhitektura Sočija – prestonice ZOI 2014, predstaviće našoj javnosti nedovoljno poznate arhitekture ovog ruskog grada, njegovog kulturnog nasleđa ali i novog ruha grada, izgrađenog za potrebe Zimskih olimpijskih igara. Izložbu će otvoriti ambassador Ruske Federacije u Republici Srbiji, Njegova Ekselencija Aleksandar Čepurin.

Coworking prostor na srpsko-američki način Coworking prostor na srpsko-američki način Seul Seul: Arhitektura koja briše granice Dekupaž Neodoljivi svet rukotvorina Holandski institut za sliku i zvuk Najčudnije zgrade na svetu ·
Bina
5. maj
PULS GRADA · enterijer/arhitektura

Jedna od najistaknutijih knjiga savremene arhitektonske misli, Le Korbizjeova „Ka pravoj arhitekturi“ završava se široko citiranim rečima: „Arhitektura ili revolucija? Revolucija se može izbeći“. Knjiga datira iz davne 1923. godine a odgovori na pitanja arhitekture i budućnosti, budućnosti arhitekture i njene uloge u društvu kao da su sve zamagljenija. Danas su očekivanja od arhitekture daleko manja nego te davne 1923. godine, a suprotno tome, njena uloga nimalo nije.

Maj mesec tradicionalno donosi Beogradsku internacionalnu nedelju arhitekture – BINA-u, jedanaestu po redu. Pod sloganom BUDUĆNOST je SADA / FUTURE is NOW, ovogodišnja BINA se održava se od 5. do 28. maja na više lokacija u gradu i naravno, na njegovim ulicama.

Bogdan Bogdanović 11. decembar 2015. Bogdan Bogdanović: Uvod u celinu Le Jardin de Belgrade 2. april 2015. Konferencija Belgrade.SCAPES:LAB / I Think BG
Najstarije biblioteke na svetu
PULS GRADA · enterijer/arhitektura

Ljubitelji dobre knjige uvek mogu da pronađu razlog zašto bi pošli na put. Neko se za posetu stranoj zemlji odluči kako bi posetio mesto rođenja ili smrti omiljenog pesnika ili pisca, a ima i onih koji polaze na put kako bi obišli najstarije biblioteke ili knjižare.

Koji god da je razlog vašeg putovanja, uzmite u razmatranje neke od ovih destinacija, a posebno ove stare biblioteke, jer u njima ne samo da ćete se susresti sa drevnošću nekih starih primeraka, već ćete možda i nešto bolje razumeti zašto je važno negovati i čuvati dobru knjigu – pa neka traje i čitav vek!

1 DAB Design originalni nameštaj Stalci za kapute Zanimljivi čiviluci
1
PULS GRADA · enterijer/arhitektura

DAB Design je deo arhitektonskog biroa Studio DAB koji se bavi izvođenjem i realizacijom projekata objekata, enterijera, eksterijera, po principu „ključ u ruke‟, kao preporučeni vid saradnje sa investitorom. Ogranak koji se bavi dizajnom i pravljenjem nameštaja pruža mogućnost opremanja prostora za stanovanje, poslovnog prostora, kafe barova…

Stalci za kapute Zanimljivi čiviluci Zara Home Zara Home: Otvaranje prve prodavnice u Srbiji
Stalci za kapute
PULS GRADA · enterijer/arhitektura

Kada živite u malom stanu svaka sitnica mogla bi da vam oduzme pomalo od slobodnog prostora, a najviše mrzite da se saplićete o stvari kojih se ne možete lako rešiti jer su vam zaista potrebne.

Plakari jesu idealni, ali u slučaju mini stambenih kvadratura oni su poslednje što vam je potrebno, zato bi trebalo da pronađete drugačije ali jednako efikasno rešenje, a ponekad ni običan čiviluk nije loš, naročito onda kada on izgleda kao sastavni deo nekog konceptualnog rada, zajedno sa svim vašim kaputima!

Zara Home Zara Home: Otvaranje prve prodavnice u Srbiji Belo u uređenju enterijera Zašto bi trebalo da svoj dom uronite u belu boju
Belo u uređenju enterijera
PULS GRADA · enterijer/arhitektura

Na društvenim mrežama a još više na sve popularnijim blogovima o uređenju životnog prostora sve češće možete da vidite kako se bela boja vraća kao jednostavan, a efektan izbor.

To ne bi trebalo da začudi jer dizajn enterijera, a naročito onih manjih, zahteva da se naglasi prozračnost i svežina, a u tom nastojanju nema boljeg saveznika od bele boje. Pogledajte zašto je ona odličan izbor za sitna i krupna renoviranja u vašem stanu…

Da li biste spavali sa ajkulama? Aquarium de Paris: Podvodni Airbnb smeštaj sa ajkulama Zaha Hadid Opraštamo se od čuvene Zahe Hadid
MishaLampe
PULS GRADA · enterijer/arhitektura

Originalne lampe koje nastaju u radionici u Žarkovu delo su samoukog autora Miše Đorđevića. Mishalampe su u obliku korseta, srca, flaše, krune, sove… od gvožđa kovanog na razne načine ili od različitih materijala, inventivno spojenih. Stone, podne i zidne lampe su markantne I autentične, nežne i sofisticirane, glamurozne, vedre, maštovite… One osvetljavaju enterijere na drugačiji način, kreirajući posebnu atmosferu.

Šarena škola Osnovna škola kao iz bajke Soba za čarobnjaka Harry Potter kao inspiracija za uređenje dečije sobe