Soči
PULS GRADA · enterijer/arhitektura

Povodom predstojećih XXII Zimskih olimpijskih igara, koje će se održati u ruskom gradu Sočiju, udruženje Sinteza samostalnih stvaralaca Srbije i Ruski Dom u Beogradu, organizuju izložbu Arhitektura Sočija – prestonice ZOI 2014, koja će trajati od 23. januara do 4. februara 2014.

Sinteza samostalnih stvaralaca Srbije je udruženje koje okuplja samostalne stvaraoce, umetnike, teoretičare umetnosti, dizajnere, inžinjere, naučne, kulturne radnike, novinare, koji svojim delom i znanjem podstiču napredak kulture, nauke i umetnosti. Kroz ovu postavku Sinteza želi da upozna domaću javnost sa jednim od najatraktivnijih gradova Rusije, ali i  da prikaže rezultate velikog truda Ruske države, olimpijskog grada Sočija i arhitekata i izvođača zahtevnih radova, među kojima je veliki broj i srpskih državljana.

Izložba Arhitektura Sočija – prestonice ZOI 2014, osmišljena je kao celina koju čine četiri ravnopravna segmenta:

-          Arhrazrez 2012/ 2013 (izložba arhitekture Sočinske organizacije Saveza arhitekata Rusije 2008-2013)

-          Umetnička fotografija arhitekture Sočija (autor arh. Oleg Komisarov)

-          Soči – olimpijski grad (predstavljanje olimpijskih objekata)

-          Srbi – donatori u Sočiju (predstavljanje donacija i donatora)

Izložba Arhitektura Sočija – prestonice ZOI 2014, predstaviće našoj javnosti nedovoljno poznate arhitekture ovog ruskog grada, njegovog kulturnog nasleđa ali i novog ruha grada, izgrađenog za potrebe Zimskih olimpijskih igara. Izložbu će otvoriti ambassador Ruske Federacije u Republici Srbiji, Njegova Ekselencija Aleksandar Čepurin.

Coworking prostor na srpsko-američki način Coworking prostor na srpsko-američki način Seul Seul: Arhitektura koja briše granice Dekupaž Neodoljivi svet rukotvorina Holandski institut za sliku i zvuk Najčudnije zgrade na svetu ·
Spavaće sobe poznatih
PULS GRADA · enterijer/arhitektura

O njihovom privatnom životu zna se onoliko koliko nam to njihovi agenti dozvole, a sve „slučajno“ objavljene fotografije tumače se dvojako – kao jurnjava za publicitetom po svaku cenu, ili kao neplanirana nezgoda koja će poznate još jednom provući kroz sudove i novčane nadoknade. Međutim, kada je reč o fotografijama koje pokazuju kako je neka slavna ličnost uredila stan, svi znaju, da se ovakve fotografije planiraju i da u javnost neće izaći ništa što prethodno nije provereno ili dogovoreno.

Boogradski izlog Beograd 1405: Predstavljanje nove kolekcije umetničkih suvenira Luksuzna drvena kućica za decu Luksuzne drvene kućice za decu
Boogradski izlog
4. dec
PULS GRADA · enterijer/arhitektura

Kolekcija Beograd 1405 je kreativni osvrt na period renensansnog Beograda iz vremena Despota Stefana Lazarevića i trenutak kada je Beograd, taj stari rimski kastrum postao prestonica jedne države. Ova kolekcija je posvećena svima koji su ostali ili otišli, i domaćim i stranim Beograđanima.

Majice, blokovi za pisanje, cegeri, olovke, podmetači za miša, kecelje, kuhinjske rukavice i krpe, podmetači, poslužavnici, i šolje…delovi su kolekcije Beograd 1405 autora arh Vladimira Vujovića, koja će od četvrtka, 4. decembra obogatiti suvenirski program Beogradskog izloga Kulturnog centra Beograda.

sajam nameštaja 52. Sajam nameštaja
Luksuzna drvena kućica za decu
PULS GRADA · enterijer/arhitektura

Svako vreme ima svoje odlike, ali vreme u kojem deca imaju zasebnu, drvenu, luksuznu kućicu u kojoj se igraju kao da su već veliki zvuči zaista neverovatno. Ostaje zauvek otvoreno pitanje – kada će biti deca, ako sada budu imali viktorijansku kuću za sebe i svoju braću ili sestre? Kada će se igrati samo jednom igračkom, ne zato što su siromašni, već zato što je baš ta najbolja… Mnogo je pitanja, i mnogi će odgovori ostati verovatno samo kao predmeti psiholoških studija, a deca koja budu u prilici, od svojih će roditelja dobijati kućice u vrednosti od 20.000 dolara. Vreme je da se od malena naviknu, da je luksuz stvar klase, i da se on dobija, nasleđuje, naravno, ako imate nekog ko će vam tako nešto pokloniti.

Hleb lampa Hleb koji svetli u mraku 6 nedovršenih zgrada na svetu Tužna sudbina šest najviših nedovršenih zgrada na svetu
6 nedovršenih zgrada na svetu
PULS GRADA · enterijer/arhitektura

Svi koji su bili u prilici i neprilici da grade sopstvenu kuću znaju koliko stresa nosi takav posao, a kada je reč o izgradnji nebodera, na primer, na već poznat stres je potrebno dodati mnogo nula, te se ne kaže za džabe da svaka nova zgrada sobom nosi nuklearnu bombu stresa. Previše je tu stvari koje neko mora organizovati i usaglasiti, a u slučaju da samo jedan faktor zakaže, sve ostalo prestaje da bude od značaja. U konkretnim slučajevima to znači da ukoliko vam jedna dozvola promakne, ili se rok za dobijanje iste produži građenje stambene ili poslovne zgrade se pretvara u zidanje Skadra na Bojani.

Konkurs za urbanisticki plan Novog Beograda, 1947, Glavni projekat Urbanistickog instituta Srbije Manje poznato nasleđe Novog Beograda Drvene kolibe za beg od stvarnosti Kolibe za beg od svakodnevice
Konkurs za urbanisticki plan Novog Beograda, 1947, Glavni projekat Urbanistickog instituta Srbije
PULS GRADA · enterijer/arhitektura

Ideja i izgradnja Novog Beograda nisu počeli 1948. godine, već više od deceniju ranije. Na njegovom tlu Beograđani su prvi put ugledali novo svetsko čudo, televiziju, i to u međuratnom periodu, a postoji i objašnjenje numeracije blokova. Planiran kao nova i reprezentativna prestonica, Novi Beograd je najmnogoljudnija i najkontroverznija opština regiona, bogatije istorije nego što mnogi naslućuju

Festival brazilske kulture Festival brazilske kulture u Beogradu Bizarni izumi Neverovatni izumi koji će vam poslužiti samo jednom
Drvene kolibe za beg od stvarnosti
PULS GRADA · enterijer/arhitektura

U nekom trenutku u životu svako od nas poželi da sa minimalnim prtljagom ode u daleke krajeve, gde će na miru dočekati starost. Jednostavne, kolibe su uvek bile dobro rešenje da se u prirodi opustite i povratite neophodnu mentalnu ravnotežu, a u Taschenu je nedavno objavljeno i nekoliko dobrih primera i načina kako da sami uredite takav željeni prostor.

Gnezdo krevet Gnezdo u dnevnoj sobi sajam nameštaja 52. Sajam nameštaja
sajam nameštaja
10. nov
PULS GRADA · enterijer/arhitektura

Međunarodni sajam nameštaja u Beogradu (član UFI) je najznačajnija sajamska manifestacija u oblasti nameštaja, uređenja enterijera i prateće industrije repromaterijala i mašina za industriju nameštaja u regionu Jugoistočne Evrope.

Beogradski sajam nameštaja je već više od pola veka, od momenta svog osnivanja daleke 1963. godine, mesto okupljanja i promocije svih značajnih proizvođača iz regiona i Evrope i odavno je mesto na kome izlagači predstavljaju svoje najnovije proizvode, kolekcije i trendove u dizajniranju nameštaja, mesto gde se razmenjuju informacije i ideje, neguju postojeći poslovni kontakat i ostvaruju novi.

The School of Life Razgovor u The School of Life: Šta nam najviše nedostaje? green fest Green Fest: 5. međunarodni festival zelene kulture