Grape and Almond Tart by Eva Kosmas Flores
PULS GRADA · kulinarka

Jesen je pravo vreme da se bacite na grožđe. Ne samo da je ukusno, već je i ekstremno zdravo, te tako kada pripremate kolač od njega, ne treba da imate ni trunku griže savesti. Vikend je idealan da isprobate upravo ovaj kolač, pa zavrnite rukave i počnite!

Zašto je grožđe zdravo?

Grožđe u sebi poseduje moćne antioksidanse, vitamine C i K, a samim tim i svima važan anti-ageing efekat, što znači da podmlađuje kožu. Ono još čisti bubrege, poboljšava vid, a bori se i protiv Alchajmerove bolesti, jer je dobro za pamćenje. Uočen je i pozitivan efekat ovog voća u borbi protiv raka. Poznato je još da grožđe poboljšava rad srca, zbog čega se vino redovno pije u Francuskoj. Pored svega toga, smatra se da pomaže u održavanju željene težine, a što je najvažnije dokazano jača imuni sistem, što dobrinosi opštoj dobrobiti čitavog organizma.

Recept za kolač sa grožđem

Za ovaj recept možete koristiti grožđe koje ima koštice, kao i ono bez njih, koje je ipak daleko prijatnije tokom jedenja kolača. Kore limuna i pomorandže daju adekvatnu osvežavajuću notu ovom kolaču, dok zrna grožđa tokom pečenja poprime ukus nalik višnjama, i dodaju aromatičnu vlažnost celokupnom slatkišu. Preporuka je da koristite crno, a ne belo grožđe, s obzirom da njegov intenzitet pruža bolji ukus i jaču aromu.

Kada kolač bude gotov, služite ga uz crni čaj, espreso ili čašu dobrog vina, jer se sa njima najbolje slaže. To ujedno znači da ga možete služiti za doručak, kao užinu, i naravno kao desert na kraju ručka ili večere.

Količina sastojaka navedena u ovom receptu biće dovoljna da posluži 8 osoba, a vreme pripreme kolača traje 20 minuta.

Sastojci

600 g grožđa
¾ šolje šećera
1 ¼ šolje brašna
½ šolje mleka
¼ šolje maslinovog ulja
60 g putera
2 jajeta
1 kašičica praška za pecivo
½ kašičice soli
2 kašičice šećera u prahu
rendana kora 1 limuna
rendana kora 1 pomorandže

Priprema

Zagrejte rernu na 160 stepeni. Podmažite okrugli pleh, najbolje onaj od 20 cm prečnika. Mikserom promešajte šećer i jaja oko 5 minuta, dok ne postanu gusta i bleda smesa. U odvojenoj činiji sastavite maslinovo ulje, otopljeni puter, mleko, rendanu koru limuna i pomorandže. U trećoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo i so. Iz tri navrata pomešajte sve sastojke iz ove tri posude u jednu, konstantno mešajući, kako biste dobili kompaktnu smesu. Onda dodajte polovinu grožđa, i lagano umešajte kako se zrna ne bi raspala. Prebacite smesu za kolač u okruglu posudu za pečenje, pa pecite 15 minuta. Zatim izvadite kolač, pa na vrh rasporedite drugu polovinu grožđa. Vratite kolač u rernu da se peče još 60 minuta, pa zabodite drveni štapić ili čačkalicu kako biste proverili da li je gotov. Na kraju, pošto pustite da se ohladi, ukrasite ga tako što ćete posuti šećer u prahu preko cele površine.

Italian Appetizer Dinja i pršuta to su srca dva puff-pastry-thyme-galette-recipe-921 Mirisna poslastica sa šljivama idealna za jesenju trpezu cover www.eggs.ca Tri neobična recepta sa jajetom u glavnoj ulozi Joel Robuchon Recept za pire krompir kuvara sa najviše Mišelinovih zvezdica · · · · · · · ·