Jovana Kostić poslastice
PULS GRADA · kulinarka

Početak srednje škole je vreme kada devojčice prvi put razmišljaju o dijeti i zdravoj ishrani, bez obzira na to što im, realno, nikakva dijeta nije potrebna u tim godinama. Tako smo najbolja drugarica i ja, negde pred kraj osnovne a na početku srednje škole, počele da skupljamo sa svih strana dijete poznatih ličnosti (koje su se tada, za razliku od danas, mogle naći samo u časopisima ili knjigama) i trudile se da ih se doslovno držimo kako bismo za tri dana skinule baš ta tri nepostojeća kilograma viška kojima smo se opterećivale. 

Piše: Jovana Kostić

Bez obzira na sve te bezuspešne pokušaje da, duže od dva ili tri dana držimo dijetu, i meni i njoj je ušlo u naviku da za doručak jedemo musli. Moram da priznam da u početku nisam bila previše oduševljena onim najobičnijim muslijem, mešavinom ovsa, suvog grožđa i malo kukuruznih pahuljica, ali sam ga jela jer je zdrav.

Onda sam se preselila u Francusku i tek tamo otkrila granolu, mešavinu žitarica sličnu musliju, samo mnogo slađu i hrskaviju, koja se odmah pretvorila u moj omiljeni doručak. Postojao je jedan mali problem, ta granola je bila prepuna šećera koji je uskoro počeo da se vidi i na povećanju broja garderobe koju sam nosila pa sam jedno vreme potpuno prestala da je kupujem. Sve dok nisam odlučila da napravim zdraviju varijantu, pre jedno godinu dana. Od tog dana, granola je nešto što uvek imam u kuhinji.

Obično je ujutro kombinujem sa ovsem koji preko noći stoji potopljen u mleku, pudingom od čia semenki, jogurtom, mlekom ili voćem. Kada putujem, obično ponesem sa sobom kutiju domaće granole jer se nikada ne zna kakav će biti doručak u hotelu. Nekada je hotel zaista dobar pa, pored klasičnih opcija, ponudi i musli, koštunjavo i sveže voće, a nekada je jedina opcija kroasan sa džemom i puterom ili kajgana. S obzirom na to da to nije nešto što bih želela za doručak, više volim da budem spremna i imam plan B. U svakom slučaju, ukoliko ne pojedem sve što sam ponela, uvek mogu da ono što ostane vratim kući.

Ne znam da li više volite slan ili sladak doručak, ali ja bih definitivno uvek izabrala sladak. Ne samo doručak, već i ručak. I večeru… Iz tog razloga, granola je za mene idealna, mada, sigurna sam da će vam se dopasti bez obzira na sve, jer je preukusna.

Sastojci:

1,5 šolja ovsa
1/2 šolje seckanih lešnika
1/2 šolje seckanih badema
1/2 šolje seckanih oraha
1/3 šolje pirea od jabuke
1/4 šolje javorovog sirupa
1 kafena kašičica ekstrakta od vanile
1 kafena kašičica cimeta
2 supene kašike kokosovog ulja

Priprema:

Zagrejte rernu na 170 stepeni, sipajte ovas, orahe, lešnike, bademe i cimet u činiju i dobro izmešajte. Dodajte pire od jabuke, kokosovo ulje, javorov sirup i ekstrakt od vanille i mešajte dok se sve ne sjedini.
Sipajte granolu u pleh preko koga ste stavili papir za pečenje. Ukoliko želite da bude hrskavija, pospite odozgo malo kokosovog šećera pre pečenja.
Pecite granolu oko 15-20 minuta.
Izvucite je iz rerne i okrenite. Pecite još oko 15-20 minuta dok ne dobije zlatnu boju.
Izvucite granolu iz rerne i sačekajte da se potpuno ohladi a zatim je izlomite na sitne komadiće. Prelijte je mlekom od badema ili lešnika ili pomešajte sa čia pudingom ili ovsem koji je stajao preko noći potopljen u mleku.

Jovana Kostić - torta za zaljubljene Jovanin veganski čizkejk sa jagodama za sve zaljubljene Jovanine poslastice Jovanina topla čokolada sa ukusom lešnika Jovana Kostić smuti sa bananom Jovanin smuti sa bananom i mangom Jovanine brze poslastice Jovanin domaći čoko-lešnik krem · · · · ·