Jovana Kostić - torta za zaljubljene
PULS GRADA · kulinarka

Pravu ljubav prepoznaćete odmah, pri prvom susretu, u prvom osmehu i sjaju u očima. Prava ljubav neće nikada tražiti izgovore, opravdanja, prepoznaćete je po tome što uliva poverenje, daje snagu i želju da se borite. Prava ljubav će vam pomoći da prođete kroz najteže trenutke, stojeći uz vas, čvrsto vas držeći za ruku i ne dajući vam da oborite glavu, izgubite snagu ili odustanete. Razumećete se, bez ijedne reči, onda kad vam se pogledi sretnu, oči će vam pokazati kako se oseća, a njeno ćutanje će govoriti više od hiljadu reči.

Piše: Jovana Kostić

Prava ljubav će uvek biti tu, spremna da ćuti kada je potrebno, ali i da viče, peva, skače od sreće kada za to dodje trenutak.Već vam je jasno da spadam u romantične duše, one koje su oduvek verovale u ljubav kao najjaču silu koja nas pokreće ili zaustavlja, daje krila ili obara na zemlju. Čvrsto verujem da je moguće imati iskren odnos pun razumevanja, da ljubav vremenom ne nestaje već ojačava i da, ukoliko počnete da sumnjate u nju, nikada nije ni bila prava.

Bliži se Dan zaljubljenih i već počinju da nas, sa svih strana, bombarduju idejama za poklone, po staklima izloga već su polepljena mala crvena i roze srca, a prodavci cveća i bombonjera se unapred raduju ovom danu. Ukoliko zažmurimo na nameru marketinških eksperata da ogromne kompanije tog dana zarade milione , sama ideja da se voljenom biću tog dana ukaže posebna pažnja nije loša, iako ostajem pobornik toga da se pažnja i ljubav moraju pokazivati svakog dana. Dakle, ukoliko zanemarimo sav novac koji se vrti oko dana zaljubljenih i skoncentrišemo se samo na ideju, tj da voljenu osobu učinimo srećnom, onda pristajem da tog dana učinim nešto lepo i posebno, nešto što će mu izmamiti osmeh na lice.

Pre nekoliko dana napravila sam tortu sa čokoladom i jagodom koju smo toliko brzo pojeli da nisam ni stigla da je slikam, pa sam odlučila da za Dan zaljubljenih napravim nešto slično, samo stavljajući jači naglasak na roze boju i poneko srce kako bi bila potpuno u duhu ovog dana. Rezultat je prelepa torta koju možete podeliti nakon romantične večere i, uz čašu šampanjca nazdraviti za još mnogo godina ljubavi. Živeli!

Kora:
Sastojci:

1 šolja badema
2 supene kašike sirupa od agave
2 kafene kašičice vanila ekstrakta
1/4 kafene kašičice himalajske soli
1 supena kašika kokosovog ulja

Priprema:
U multipraktiku isitnite bademe pa dodajte sirup od agave, vanilla ekstrakt, so i kokosovo ulje. Mutite nekoliko sekundi dok se sve lepo ne izmeša. Koricu prebacite u pleh i lepo prstima pritisnite da se izravna. Čuvajte je u frižideru dok ne napravite krem.

*Prečnik mog pleha je 16cm.

Krem:
Sastojci:

2 šolje indijskog oraha potopljenog 2 sata u vodi
3 kašike meda
1 kašičica vanilla ekstrakta
1/4 kašičice soli
2 kašike soka od limuna
1/4 šolje otopljenog kokosovog ulja
125 gr seckanih jagoda

Priprema:
U multipraktiku umutite indijske orahe dok se ne pretvore u puter. Dodajte med i kokosovo ulje pa mutite još desetak sekundi dok se lepo ne izmešaju.
Dodajte limunov sok, vanilu i so i mutite još desetak sekundi, odnosno dok ne dobijete kremastu masu. Krem prebacite u činiju, dodajte seckane jagode i izmešajte kašikom. Krem sipajte u pleh preko korice i vratite u frižider.

Žele od jagoda:
Sastojci:
125 gr jagoda,
1/4 šolje vode
1 kašika meda
1 kasicica agar agara

Priprema:

U multipraktiku umutite jagode sa vodom dok se potpuno ne isitne. Prebacite ih u manju šerpu i dodajte med i agar agar. Mutite na srednjoj temperaturi dok se agar agar potpuno ne istopi. Žele sipajte preko krema i ostavite da se stegne i ohladi. Tortu čuvajte u frižideru. Imajte u vidu da posle dva ili tri dana krem i žele počnu lagano da se suše tako da je preporučljivo tortu pojesti što pre.
*Ukoliko želite, tortu možete ukrasiti seckanim jagodama, čokoladom ili malinama.

Jovanine poslastice Jovanina topla čokolada sa ukusom lešnika Jovana Kostić smuti sa bananom Jovanin smuti sa bananom i mangom Jovanine brze poslastice Jovanin domaći čoko-lešnik krem Jovana Kostić i City Magazine Sirova torta od indijskih oraha i kokosovog krema · · ·