Jovanine poslastice
PULS GRADA · kulinarka

Dugo nisam jela Jafu, u stvari i ne pamtim kada sam je poslednji put jela. Ali, i dalje pamtim ukus želatina u sredini kolača koji sam uvek čuvala za kraj i lagano topila u ustima. Da, znam da znate o čemu pričam, svi smo to radili kao klinci.

Jafu sam nekada mnogo volela ali sam nekako potpuno zaboravila na nju, sve do pre nekoliko dana kada sam je se slučajno setila i odlučila da probam da napravim njenu zdraviju verziju. U poslednje vreme imam neku maniju da pravim zdravije verzije svih poznatih slatkiša koje sam volela, a više ne kupujem. I, da budem iskrena, ispadnu vrlo slične originalu, u nekim slučajevima i bolje.

Piše: Jovana Kostić

Potpuno uzbuđena sam se bacila na pravljenje Jafe, iskreno i ne očekujući neki rezultat. Najveći izazov mi je u stvari bio taj želatin u sredini, ali se ispostavilo da je on najlakši za pravljenje, a pritom i najzdraviji. Kolačić koji predstavlja osnovu Jafe nikad mi se nije nešto specijalno sviđao tako da je ova domaća verzija po meni čak i ukusnija, a definitivno je zdravija. Jedini „problem“ je što mora stajati u frižideru jer se čokolada kojom je prekrivena topi na sobnoj temperaturi. Iskreno se nadam da će vam se dopasti. Ne zaboravite samo, ideja nije da bude potpuna kopija prave Jafe već da podseća na nju i da bude zdravija. Uživajte!

Testo za kolačiće:

Sastojci:

1 šolja indijskih oraha
oko 1/3 šolje meda
1 jaje
1/2 kašičice ekstrakta vanile
1/4 kašičice sode bikarbone
1/8 kašičice Himalajske soli

Priprema:

Rernu zagrejte na 170 C. Najpre u blenderu umutite indijske orahe dok se ne pretvore u puter. Puter prebacite u činiju pa dodajte ostale sastojke i sve dobro izmešajte.
Od testa pravite loptice pa ih kašičicom pritisnite da se naprave pločice. Pecite ih od 10-12 minuta, dok ne dobiju lepu zlatnu boju. Pustite ih da se ohlade na plehu desetak minuta a zatim ih izvucite iz pleha i sačekajte da se potpuno ohlade.

Žele od narandže:

Sastojci:

1 kašičica agar agara
sok od 2 narandže
1 kašika javorovog sirupa

Priprema:

U manjoj šerpi pomešajte sve sastojke. Zagrejte do ključanja i mešajte dok se agar agar ne istopi. Sipajte tanak sloj želea u kalup (ja sam koristila silikonski pleh za kapkejkove ali možete sipati i u normalan pleh pa posle modlom seći krugove).
Žele stavljati preko testa.

Čokolada:

Sastojci:

1/2 šolje kokosovog ulja
1/2 šolje kakaa
1/4 šolje javorovog sirupa

Priprema:

Otopite kokosovo ulje na srednjoj temperaturi. Sklonite sa vatre i dodajte kakao pa dobro umutite da se razbiju grudvice. Dodajte javorov sirup i dobro umutite.
Svaki kolačić prelijte ovom čokoladom i držite Jafu u frižideru jer se čokolada brzo topi na sobnoj temperaturi!

Jovana Kostić poslastice Jovanin predlog za brzi (granola) doručak Jovana Kostić - torta za zaljubljene Jovanin veganski čizkejk sa jagodama za sve zaljubljene Jovanine poslastice Jovanina topla čokolada sa ukusom lešnika Jovana Kostić smuti sa bananom Jovanin smuti sa bananom i mangom · · ·