Roštilj sa društvom
U VAZDUHU · urban flash

Dolazak jeseni i hladnijih (čitajte: kišnih) dana možda će vas sprečiti da uživate u prirodi, ali upravo ovakvo vreme vam otvara nove mogućnosti za zabavu kod kuće sa društvom.

Uz dobro rashlađen Amstel dobra atnmosfera je zagarantovana, ali evo predloga kako da je dodatno „začinite“. A kada smo već kod začina, naš predlog je naravno – kuvanje sa prijateljima.

Zaboravite na jela koja se satima pripremaju, zahtevaju zavidno kulinarsko umeće i teško dostupne začine. Postoji mnogo ukusnih recepata u koje se pivo savršeno uklapa, bilo kao sastojak ili kao prateće piće uz jelo. Evo nekoliko korisnih saveta/predloga za sve vas.

Podelite zaduženja

Pre nego što počnete sa konkretnim planovima, znajte da je dobra organizacija pola posla. To znači da u vašoj ekipi sigurno postoji „ekspert“ za neko određeno jelo – za roštilj, testo, grilovanu piletinu ili nešto četvrto. Neka upravo to jelo bude vaš izbor, kako se posle ne biste hvatali za glavu ako nešto ne ide po planu. Veoma je bitno da jedna osoba u ekipi vodi i nadgleda ceo proces, kako biste svi ostali mogli da se zabavljate tokom kuvanja.

Svako mora da ima zadatak

Iako će jedna osoba iz ekipe biti „šef kuhinje“, važno je da i ostali imaju zadatke. Dobar tim je ono što se u svakom poslu ceni! Onaj deo ekipe koji se baš i ne snalazi u kuhinji, može da obezbedi muziku, pobrine se da svi uvek imaju piće, da zabavi ekipu nekim vicem ili duhovitom pričom.

Koji se začini najbolje kombinuju sa pivom?

Svetlo pivo ide odlično u kombinaciji sa karijem i čilijem, zato neka vaše jelo obavezno sadrži ove ili neke druge azijske začine! Važno je kada kuvate da su vam svi sastojci pri ruci i da unapred isplanirate i sagledate sve šta vam je potrebno. Naravno, manje spretnoj ekipi uvek nešto promakne (što je skroz ok), zato uvek imajte jednog člana koji će biti spreman da skokne do prodavnice i kupi šta nedostaje.

A kada govorimo o jelima – evo našeg omiljenog recepta za svinjska rebarca u pivu:

Pored toga što volite da ga pijete, Amstel bi mogao da bude i odličan sastojak u pripremanju dobrih starih svinjskih rebaraca, a recept je sledeći:

Potrebno vam je kilogram svežih svinjskih rebara, so, mleveni biber, beli luk u prahu, malo muskatnog oraščića, lovorov list, 2 kašike ulja i 3dl piva.

Prvo operite svinjska rebra, sklonite suvišnu masnoću, a zatim ih narežite na trake širine oko 10-12 cm. Pomešajte u činiji so, mleveni biber, beli luk u prahu, nastrugan muskatni orah i usitnjen lovorov list. Isečene trake svinjskih rebaraca pospite sa pripremljenom smesom sa obe strane i ostaviti ih oko pola sata da odstoje na sobnoj temperaturi. Dok čekate da rebarca upiju ovu začinsku magiju, pripremite roštilj. Žar treba da bude jak kako bi se rebra naglo zapekla sa obe strane. Zatim podignite rešetku i nastavite da pečete na tihoj vatri. Posle petnaestak minuta, kada rebra sa obe strane lepo porumene, prebaciti ih u zagrejanu šerpu u koju ćete potom dodati pivo, čija će se pena pomešati sa sokom od pečenja i začinima. Sačekajte da jelo provri, sklonite sa vatre i poslužite. Naravno, opet uz dobro rashlađeni Amstel!

Za kraj nam ostaje samo da vam još jednom predložimo da pozovete najbolje prijatelje na kulinarsku žurku i da se dobro zabavite. Prijatno!


pagecover Pravio je selfi svakog dana od 12. godine do venčanja robot-serving-ice-creamcover Reklama za sladoled od koje ćete imati noćne more pexels-photo-171296cover 5 teških istina koje moramo da prihvatimo ako želimo da budemo srećni poznaticover Ko bi rekao da su ove poznate ličnosti isto godište · · · ·