M4dXlBbiVIqdEq5IJBRI_cover
U VAZDUHU · flešbek

Francuski ilustrator Vincent Mah bio je dugo vremena fasciniran narativima koji su postali deo Pariza i njegove arhitekture. Kao da se duga i uzbudljiva istorija grada i sama uplela u građevine koje su vremenom nicale na prostoru francuske prestonice.

Na kraju je Vincent rešio da napravi knjigu sa ilustracijama koje će pokazati 750 godina u Parizu, svega što je ovaj grad doživeo i preživeo. Evolucija građevina, ali i specifičnog francuskog duha nalazi se na stranicama ove sjajne knjige.

Knjiga počinje godinom 1265. i pokazuje jednostavne kamene strukture koje tokom vremena počinju da bujaju, a grad počinje da se širi. Potom 1348. na primer grad zadesi strašna kuga koja u dobroj meri uništava određene delove svojih zdanja, ali istorija se nastavlja, a sa njom i život grada i njegovih građevina.

Već 1789. u jeku Francuske revolucije sve se opet menja i delimično razara da bi se potom izgradilo. Prema Vincentovim rečima: „Generacije su ovdje živele pre nas, hodale istim ovim popločanim trotoarima, i pod istim nebom sanjale svoje, možda iste snove“, kaže autor knjige. Kao zavete prošlih vremena te generacije ostavile su građevine, a vi pogledajte u galeriji neke od izmena u arhitekturi tokom prošlih vekova.

Kako se Pariz menjao kroz vekoveOtvori galeriju
0-61cover Fascinantni oklopi vojnika u Prvom svetskom ratu 15115110-28266310-328309-2-0-cover1 Svet se ipak nije toliko mnogo promenio Lipci - crrteži na pećini Lipci: Praistorijska galerija na otvorenom pagecover Viseći kavezi za bebe su nekada bili veliki hit u Londonu · · · · ·