cover
PULS GRADA · enterijer/arhitektura

Lejdi Di poznata je po svojim nezaboravnim modnim izborima, ali ne naročito i po svom ukusu za dizajn enterijera. Kada je imala samo dvadeset godina preselila se u Kensington palatu, gde je uredila tri sprata po svom nahođenju. Zahvaljujući lepim fotografijama iz tog vremena možete sami prosuditi da li je Dajana imala dobro oko i za unutrašnju arhitekturu, pa ako vam se neko rešenje svidi, a vi ga slobodno primenite tokom letnjeg preuređivanja.

Princeza je morala da vodi posebnu pažnju kako bi se sve dobro uklopilo uz arhitekturu stare palate, antikvitete i masivne uljane slike. U pomoć je pozvala poznate dizajnere, ali i svoju mamu.

Soba za goste: Citrusne nijanse

U ovoj prostoriji su se održavale zvanične posete, ali malo intimnijeg karaktera. Tako na fotografiji vidimo princezu Dajanu i princa Čarlsa, sa poznatim britanskim novinarom, tokom jednog od intervjua. Većina zabava i proslava odvijala se u ovoj sobi, gde su dominirali nežni tonovi žute i rozikaste. Na zidu je visila flamanska tapiserija, koja se uklapala sa tepihom zbog sličnih floralnih motiva.

Soba za goste: Porodične fotografije

Ponos i dika ove sobe jeste bio Steinway klavir. Njega su krasile uramljene porodične fotografije u jednostavnim ramovima. Na njima su, između ostalog, bile Dajanine i Čarlsove slike sa sinovima, kraljica Elizabeta, Dajana sa braćom, sestrama i majkom… Prostorija je bila osvetljena stonim i zidnim lampama, jer po pravilu kraljevska porodica nije volela teška svetla koja dolaze od lustera i sa plofona.

Soba za goste: Upadljive draperije

Prilikom posete Dajanine omiljene dizajnerke Ketrin Voker, opet se mogu uočiti pastelne nijanse koje preovlađuju sobom, sa posebnim akcentom na draperije, koje su bile u tonu sa foteljama, jastucima i drugim manjim sitnicama.

Soba za goste: Impresivni detalji

Veliki mermerni kamin davao je poseban značaj i vizuelni pečat sobi za goste. Kao i stolovi koji su se nalazili oko njega, bio je ukrašen mnogobrojnim pepeljarama, lampama, činijicama, keramičkim figurama i kutijicama. Deo ovih predmeta bio je iz porodične kraljevske kolekcije, a drugi deo su Dajana i Čarls dobili na mnogim putovanjima i zvaničnim posetama širom sveta.

Dečje prostorije: Miniajturni luksuz

Ovo nije bila jedna soba, već čitav sprat! Prostorije su se nadovezivale, a to su bile posebne spavaće sobe za Viljema i Harija, zatim za njihove dadilje i čuvare. Tu je još bio niz kupatila, zone za igranje i kuhinja. Dizajn je uradio poznati brend za uređenje dečjih prostorija – Dragons of Walton Street, koji su osmislili tepih sa motivima jagoda, i napravili mini nameštaj za mlade prinčeve.

Dečje prostorije: Skupe igračke

Glavna soba za igranje bila je svetla i otvorena, sa povremenim akcentima u veselim bojama. Zeleni detalji na zidovima i roze nameštaj savršeno su se uklapali sa tepihom koji je na sebi imao motiv jagoda. Dajana je mnogo toga kupovala u luksuznoj i prestižnoj robnoj kući Harrods, uključujući plišane igračke i drvene konjiće za jahanje.

Dnevna soba: Nijanse nalik akvarel bojama

Smatra se da je ovo bila Dajanina omiljena soba. Zidovi u bledo roze, plavoj i beloj boji zapravo su tekstilni materijal fiksiran za zidove. Plave zavese, prljavo-roze sofa, jastuci sa raznim paternima i dezenima, mlečne lampe i vaze pune svežeg cveća dodatno su oživljavali ovu prostoriju.

Dnevna soba: Dajanin radni deo

U uglu dnevne sobe nalazio se Dajanin deo sa radnim stolom. Bio je presvučen kožom, a na njemu su se nalazili set sa pečatima i mastilom, fotografije njenih sinova, nekoliko satova i figurica Hrista.

Soba za ručavanje: Azijski akcenti

U kontrastu na druge sobe, gde su preovlađivale pastelne nijanse i puno boja, soba za ručavanje bila je zagasitija i dramatičnija. Azijski akcenti se ogledaju u pozlaćenim ramovima, lakiranom drvetu, kompletu sa stolom i stolicama od bambusovog drveta, i specijalno napravljenom krem-crvenom tepihu.

Soba za ručavanje: Usklađeni kontrasti

Tamno crvene zavese bile su iste nijanse kao i presvlake na stolicama, što je predstavljalo interesantan kontrast u odnosu na sto presvučen zelenim stoljnjakom.

1_cover Zlatni tron od kalašnjikova KDA studio kuća u Istri Upotreba tapeta u enterijeru pagecover Najlepše spiralne stepenice širom sveta pagecvr Najlepši plafoni na svetu · · ·