cover
PULS GRADA · kulinarka

I dok mnogi uživaju u zimskoj idili, drugi se pitaju kako da izbegnu viruse i ne slome vrat na klizavim ulicama. I za jedne i za druge važno je da se okrepe i ugreju, kako bi našli motivaciju za svakodnevno funkcionisanje. Naravno, kuvano vino i čajevi standardno su poželjni, ali pravo je vreme da isprobate nešto novo i efikasno, a upravo to vam nude naredna tri recepta.

Koktel Hot Toddy

Činjenica je da kada se smrznete i počnete da osećate kako vam se virus ili prehlada prikradaju, alkohol zna da pomogne. Zato nije ni čudno što bi neke generacije savetovale da se odmah „drmne“ jedna rakijca, još bolje kuvana. I dok apsolutno možete konzumirati ovaj skoro pa narodni lek, za one koji vole nešto drugačiji ukus, savet je da isprobaju Hot Toddy. Pored burbona, koji je zvezda ovog koktela, kombinacija meda, limuna i cimeta stvara trojstvo koje garantovano budi i okrepljuje organizam. Umesto burbona možete koristiti viski, brendi ili rum. Piće je gotovo za svega 5 minuta, a dole navedeni sastojci predviđeni su za jednu osobu.

Sastojci

2 kašičice burbona
2 kašičice blagog tečnog meda
2 kašičice soka od limuna
½ šolje kipuće vode
prstohvat cimeta
po želji možete dodati i druge začine, poput klinčića i muskatnog oraščića

Burbon, med, sok od limuna i cimet sipajte u lepu šolju, po mogućstvu providnu. Prokuvalu vodu prelijte preko i dobro promešajte, vodeći računa da se med u potpunosti rastopi. Pijte dok je toplo.

Astečka topla čokolada

Neverovatna kombinacija slatkog i ljutog glavni je akter ove ne tako tipične tople čokolade. Inspiracija za recept potekla je od starih Asteka koji su smatrali da se posebne moći nalaze u kombinaciji kakao praha, čilija i začina. Ukoliko ste hrabri i radoznali, vi umesto crvenog bibera oprezno dodajte malo sušenog čilija. Kako bi recept bio još zdraviji, tu su bademovo mleko i stevija, ali ih vi slobodno zamenite nekim drugim tipom mleka, kao i medom ili javorovim sirupom. Astečka topla čokolada u sebi nosi i romantičnu notu, pa je idealna da se u hladnim danima uz nju zagrejete u paru. Shodno tome, recept u produžetku namenjen je za dve osobe.

Sastojci

1 šolja vode
1 šolja bademovog mleka
¼ šolje sirovog kakao praha
2 klinčića
¼ kašičice samlevenog kardamona
prstohvat đumbira u prahu
prstohvat samlevenog crvenog bibera
stevia

U šerpicu sipajte vodu, mleko, klinčiće, đumbir i biber. Kada provri sklonite sa vatre. Zatim sipajte kakao prah i kardamon, pa dobro umutite kako bi se lepo pomešalo. Dodajte steviu ili drugi zaslađivač po želji, pa sipajte u dve velike šolje.

Čaj od kurkume

Ovo naravno nije čaj u klasičnom smislu te reči, ali će vam pružiti neophodnu energiju, ugrejati vas i blagotvorno delovati na psihofizičko stanje. Pored toga, ovaj vid smese od kurkume možete držati u frižideru čak i do 3 meseca, i kada vam je potrebno okrepljenje samo izvaditi deo iz teglice i prelijte vrućom vodom. U Kini, Indiji i na Havajima kurkuma se smatra za lekovitu biljku koja poboljšava cirkulaciju i smanjuje upalne procese, a pored toga je puna i antioksidanasa. Količina navedena u produžetku biće dovoljna da napravite 4-5 čajeva.

Sastojci

1/3 šolje kvalitetnog meda
2 ½ kašičice sušene kurkume
1 limun

Dobro promešajte med, kurkumu i limun, dok ne dobijete kompaktnu smesu. Prebacite je u teglicu i držite u frižideru. Prilikom služenja, stavite jednu kašičicu „čaja“ od kurkume u šolju, pa prelijte vrućom vodom.

cover Savršen meni za „Dan zaljubljenih“ cover www.blondieishatkitchen.com Lila snovi – recept za latte od lavande božični-koktajli-1000x500 Božićni kokteli cover www.goodhousekeeping.com Praznični keksići koje će vam (skoro) biti žao da pojedete · · · · · · · · · ·