cover
PULS GRADA · gastro

Još od kad smo bili deca učili su nas da hranu koja ne dolazi u ambalaži obavezno treba da operemo pre pripreme ili konzumacije. Ipak, malo ljudi zna da ova navika ponekad donosi više štete nego koristi budući da može da dovede do širenja bakterija i drugih negativnih posledica.

Saznajte u tekstu koji sledi koje 4 namirnice treba obavezno da perete pre upotrebe, a za koje 4 to nije preporučljivo.

Ne treba prati:

1. Jaja

Na jaja se često stavlja specijalna supstanca koja ih štiti od kontaminacije bakterijama. Voda, s druge strane, uništava ovu zaštitu pa zbog toga ne bi trebalo da ih perete.

2. Piletinu

Bakterije na svežoj piletini su veoma opasne po naše zdravlje. Najpoznatija od njih je svakako salmonela. Mnogi misle da se ovaj problem može rešiti pranjem mesa pre njegove pripreme, međutim time samo prenosimo štetne organizme na naše ruke i slivnik. Ne treba da se upuštamo u ovu aktivnost, već je dovoljno da samo termički obradimo meso i bakterije će biti uništene.

3. Testeninu

Teško je reći kako su ljudi došli na ideju da je dobra ideja prati testeninu, ali pokušajte to da uradite pred profesionalnim kuvarima i momentalno će vas izbaciti napolje iz kuhinje. Oni smatraju se ispiranje testenine vodom uklanja skrob koji će omogućiti bolju apsorpciju sosa kada napravite vašu pastu.

4. Pečurke

Pečurke su specifičan slučaj. S jedne strane u redu je da ih malo isperete vodom pre pripreme i brzo obrišete ubrusima, ali ni po koju cenu nemojte da ih ostavite u sudu punom vode. Time ćete umanjiti njihovu prirodnu elastičnost i učiniti ih manje ukusnim.

Traba prati:

1. Voće i povrće sa jestivom ljuskom

Ako vam voće ili povrće spolja izgleda čisto, to ne znači da ne treba da ga operete pre konzumacije. Dovoljno ga je malo staviti ispod mlaza vode i obrisati ubrusima i biće spremno za jelo.

2. Voće i povrće sa nejestivom ljuskom

Trebalo bi prati i voće i povrće sa nejestivom ljuskom (banane, lubenice, dinje…) s obzirom na činjenice da bakterije sa nje vrlo lako mogu preći na jestivi deo namirnice.

3. Koštunjavo voće

Nikad ne možete znati kako je koštunjavo voće transportovano do vaše lokalne prodavnice, pa je preporučljivo da ga operete posle nabavke. Osim toga, pranje uklanja fitinsku kiselinu sa površine ovih namirnica. Ona se koristi da bi zaštitila koštunjavo voće od parazita, ali u nekim slučajevima može biti štetna i po ljudski organizam.

4. Suvo voće

Kod ove hrane postoji veliki rizik kontaminacije. Posebno je problematično kada je kupujemo na meru, ali treba biti oprezan i sa onom u pakovanju. Pranje je u svakom slučaju obavezno, a nije ni odmet i da je ostavite u vodi nekoliko sati.

cover Napravite legendarnu pitu sa višnjama iz serije Twin Peaks 2cover Hotel Crowne Plaza: Nedelja je dan za branč pivocover Novosadski festival zanatskog piva Cocktail Selection IMG_2808cover Nezaboravno iskustvo: Home Made Cocktail Selection · ·