Naslovna fotografija - koze na drvetu u Maroku (foto Burak Senbak)_cover
U VAZDUHU · životinje

Nekada davno, koze su imale mnogo bolje odnose s javnošću. Njihova igra po vrletima nije oduvek poistovećivana sa Satanom i oduševljavala je različite kulture na različite načine.

U nordijskoj mitologiji, na primer, kočije boga Tora vukle su dve koze. Kada bi uveče zastao da se odmori, Tor bi ih žrtvovao i dobio pristojnu večeru. Tada bi pazio da ne pregrize ili polomi neku kost, jer je svaka bila važna. Samo na taj način mogao je biti siguran da će koze ujutro ponovo oživeti i stati na noge, da bi ga u kočijama hitro povele dalje.

Danas se moć predstavlja na drugačiji način. Pomalo je smešno da velikog boga vuku bradate domaće životinje pripitomljene pre 10.000 godina, iako za kozje noge, u zaprezi ili van nje, ne postoje prepreke. Pre šest godina Organizacija ujedinjenih nacija procenila je da u svetu živi više od 924 miliona domaćih koza. A pored domaćih, tu su i divlje vrste. Mnoge od njih s đavolskom samouverenošću osvajaju terene od kojih zastaje dah.

Nesvakidašnji prizor kozjih vratolomija može se videti na brani Cingino u Italiji, gde porodice alpskih kozoroga koračaju uz strmo delo ljudskih ruku da bi lizale kamen i nadoknadile nedostatak soli. Tamo gde ima soli, voće predstavlja poseban izazov. Koze su jedini preživari koji mogu da se popnu na drvo i to gimnastičko umeće redovno demonstriraju u Maroku, gde skaču po bodljikavim granama arganije da bi se počastile njenim plodovima.

Glavna staništa divljih koza nalaze se u Evropi, Aziji i Africi, a pripadnice nekih od 300 domaćih varijeteta napustile su farme i vratile se prirodi. Zahvaljujući tome, divljih koza sada ima u Australiji, na Kritu, Novom Zelandu i mnogim drugim mestima. U Severnoj Americi posebno je zanimljiva planinska koza. Iako ona, zapravo, taksonomski pripada drugoj grupi životinja, poput pravih koza može da osvoji bilo koju liticu.

U čemu je tajna? Papci ovih životinja posebno su prilagođeni penjanju. Oni mogu da se razmaknu i spreče pad, a opremljeni su i posebnim oštrim ispupčenjima koja onemogućavaju klizanje. Za sve ostalo, pobrinu se snažni mišići i fotografi koji kozje akrobacije zabeleže u pravom trenutku. Njih ima mnogo jer lude koze uvek izvode neke nestašluke, ali mi smo za našu foto-galeriju odabrali samo najbolje. Udahnite duboko i pogledajte.

Koze na drvetu u MarokuOtvori galeriju
Jesetra_ARCO-WWF Sačuvajmo jesetre – blago reke Dunav dog-photographer-of-the-year-1_cover Nagrađene fotografije pasa koje će vas dirnuti Cover  - Iravadijski delfin i beloliki saki (foto izvor amazingthailandholidays.com (levo) i cnnturk.com (desno)) Od leteće žabe, do paunastog fazana: 10 životinja za koje verovatno niste čuli · · ·