pagecover
KULTURA · knjige

„U svakoj knjizi mora da bude i malo tuge kako bi se radost bolje videla.“

Ulf Stark

Čuveni švedski pisac Ulf Stark bio je majstor dočaravanja sve tananosti sitnih dečjih tuga, ali i sve siline grohotnog smeha, onog koji odzvanja iz parkova i školskih dvorišta. Pišući o sopstvenom dečaštvu u Sturebiju, predgrađu Stokholma, autor je stvorio likove nerazdvojnih drugara Ulfa i Persija, koje možete da upoznate u serijalu romana u izdanju Kreativnog centra – knjigama „Čarobne patike mog prijatelja Persija“, „Moj prijatelj šeik u Sturebiju“ i „Moj prijatelj Persi, Bufalo Bil i ja“.

Još jedna švedska autorka koja je svojom duhovitošću i maštom privukla pažnju svetske književne javnosti jeste Barbru Lindgren, dobitnica Nagrade Astrid Lindgren Memorial Award, jednog od najvažnijih priznanja za književnost za decu. U njenom romanu Loranga ima preča posla, nedavno objavljenom u prevodu na srpski jezik, susrećemo se s dogodovštinama pripadnika čak četiri generacije jedne neobične porodice.

Kada već pominjemo ovu prestižnu nagradu, teško je da se ne prisetimo i likova o kojima je pisala Astrid Lindgren, pre svega pegave riđokose devojčice Pipi, ali i drugih junaka – neobičnog gospodina Karlsona iz knjiga Bata i Karlson s krova i Karlson s krova ponovo leti i nestašnog dečaka Emila, junaka romana Emil iz Leneberije i Novi nestašluci Emila iz Leneberije.

Nestašni, radoznali, maštoviti i zabavni likovi iz ovih knjiga biće odlično društvo za sve ljubitelje čitanja, a avanture i komične situacije u koje oni zapadaju mogu biti i dobar mamac za ulazak u svet čitalaca i za onu decu koja su do sada zazirala od čitanja.

cover aristokratsko stopalo Promocija knjige „Aristokratsko stopalo“ teglas books and cupcakes @ cumic (7)_cover Makart Store & More: Books & Teglas & Gifts Akcija 4 za 1000 rsd Akcija: 4 za 1.000 u knjižari Bookastore gerfeld06667_cover Najveći kolekcionari knjiga među poznatim ličnostima · ·