shutterstock_638230030_COVER
PULS GRADA · gastro

Za falafel i humus ste zasigurno čuli, a oni koji vode računa o kalorijama verovatno su makar jednom grickali proprženo seme leblebija kao zamenu za nezdrave industrijske grickalice. U pitanju je biljka sa visokim procentom belančevina, čije je seme veoma slično semenu soje i najčešće je svetlosmeđe boje. U zavisnosti od kraja i običaja može se koristiti kao dodatak jelima, salatama, za pripremanje ukusnog variva ili u poslednje vreme sve popularnijeg humusa.

Kako je sve počelo

Oblast iz koje potiče ova zdrava biljka je Srednji istok, odakle se njena upotreba proširila na Indiju, Evropu, a potom i Ameriku. Prema zapisima iz 15. veka, leblebija je bila zabranjena sveštenicima, posebno u kombinaciji sa belim lukom i medom jer se pokazala kao snažan afrodizijak.

Leblebije imaju visok stepen gvožđa, što je značajno u ishrani posebno ljudi koji slabo ili nikako ne jedu meso. Belančevine i kalcijum su takođe sadržani u ovim semenkama, a zahvaljujući aminokiselinama i niskom glikemijskom indeksu, moglo bi se zaključiti da su leblebije zaista čarobna namirnica. Ono što se ranije nije znalo, a novija medicinska istraživanja su pokazala, jeste da je i lišće ove biljke veoma zdravo, jer sadrži određene minerale i vitamine koji se teško unose drugim namirnicama u organizam (kalcijum, magnezijum cink, bakar i kalijum).

Seme se, kao nedozrelo, oljušti iz mahune a priprema se kao mladi grašak, najčešće se bari ili dinsta sa drugim vrstama povrća. U zemljama istoka od leblebija se pravi brašno, pa se od njega pripremaju peciva, ili se takvo brašno meša sa drugim tipovima brašna kako bi se pravile ukusne pekarske đakonije.

Osnovne karakteristike

Leblebije su ona namirnica koju svakako želite da imate na svom tanjiru, a posebno ukoliko ste zabrinuti za zdravlje svojih creva. Između 65-75% vlakana koja se nalaze u leblebijama su ona vrsta koja ostaje netaknuta sve dok ne stignu do vaših creva, a to znači da sve zdrave kiseline iz tih vlakana stižu baš tamo gde su i najpotrebnije. Ljudski metabolizam na taj način dobija mnoštvo „goriva“ i to onog dobrog koje hrani zidove creva.

U nekim delovima sveta (Indija), leblebije se jedu svakodnevno u velikim količinama i tokom čitave godine. Ipak, beneficije usled uzimanja ove namirnice postoje čak i ukoliko je uzimate manje nego što to čine, recimo Indijci. Za one koji imaju problema sa regulacijom šećera u krvi ova je biljka više nego poželjna, ali i drugi je mogu konzumirati zbog zdravih količina proteina koji su nam neophodni u organizmu, bez obzira da li ste vegetarijanac ili ne.

Zašto je leblebija savršena

U slučaju da ne jedete meso, dodatni proteini neće naškoditi, tako da zrna možete ubaciti u salatu bilo koje vrste, u supice, pa čak i u vegansku pastu. U slučaju da imate problem sa glutenom, od brašna leblebija možete da pravite savršena peciva i testa, pa čak i kolačiće. A ukoliko ste na dijeti propržite zrna u rerni i umesto da razmišljate o hrani, grickajte leblebije koje imaju niski glikemijski indeks i neće vam pokvariti dobru liniju!

Dve vrste leblebija

Tamnija boja leblebija poznata i kao Naut-leblebija se češće sreće upravo u Indiji. Ova zrna imaju deblju opnu i veću koncentraciju antioksidanasa, iako je nama u Evropi poznatija ona svetla, krem nijansa. Naravno, važno je zapamtiti da se u obe vrste leblebija nalaze dovoljne količine antioksidanasa, te da je upotreba leblebija u svakodnevnoj ishrani sasvim dovoljan korak ka brizi o sopstvenom zdravlju.

RECEPTI

1. Rižoto sa lukom, pečurkama i leblebijama

U potrazi ste za nečim što bi leblebije učinilo malo gurmanskijim obrokom? Hteli biste da se hranite zdravo, ali vas pomisao na ovu namirnicu već čini pomalo gladnima? Ne tražite više, jer je rižoto u kombinaciji sa hranljivim pečurkama i leblebijama prava poslastica. Vaša će nepca podrhtavati od zadovoljstva, a evo šta vam je potrebno da dođete do čarobnog gastro iskustva:

1 kašika maslinovog ulja

1 manji crni luk, sitno iseckan

1 veća šolja isečenih pečurki (šampinjoni ili druge)

1 češanj belog luka (najbolje izgnječen)

Šolja pirinča

1/3 šolje suvog belog vina

½ šolje obarenih leblebija

So i biber prema ukusu

½ litre pileće supe 

Priprema

Zagrejte ulje u voku ili većem tiganju, dodajte luk i na srednje jakoj vatri pecite ga do karamelizacije, dodajte pečurke i nastavite dinstanje još pet minuta. Dodajte beli luk i pirinač i nastavite sa kuvanjem sve dok pirinač ne postane blago kuvan, sipajte vino a potom polako dosipajte i supu. Gledajte da pirinač upija supu, tako da na kraju sve postane kremasto. Na kraju dodajte leblebije, tako da ih ostala smesa samo zagreje. Za poseban ukus dodajte sveže začine so i biber po ukusu.

2. Burgeri od leblebije

Biće gotovi za manje od 30 minuta, zato nemojte da se izvlačite na manjak slobodnog vremena, a posebno nakon što se izveštite, jer će vam u tom slučaju za ovaj zdrav obrok biti dovoljno između 10 i 15 minuta. Za ovaj pravi mali specijalitet biće vam potrebno:

4 kašike maslinovog ulja

2 crvena luka isečena

3 čenja belog luka

Malo korijandera, kumina,

1 ljuta papričica iseckana

2 x 400 grama obarenih leblebija (proceđenih)

Sok od 1 limuna

250 grama palente

So/biber

Priprema:

U tiganj stavite ulje, luk i papričicu, i lagano dinstajte na tihoj vatri, dodajte leblebije, začine i sok limuna, a na kraju dodajte i palentu koja će povećati gustinu čitavog sosa i učiniti ga savršenom podlogom za prazne kifle, zemičke ili burgere na koje ćete ovaj sos namazati.

Za salatu:

½ crvenog luka iseckanog

2 paradajza iseckana

Sveža salata u listovima

Poslužite burgere uz čili sos, i zemičke koje ćete iseći na pola i u njih ravnomerno ređati najpre smesu iz tiganja a potom salatu, i začine ili ljuti sos.

_DSC5170_cover Ping Pong PAUZA: Najbolja azijska kuhinja u centru grada cover 5 koktel II deo 5 koktela inspirisanih poznatim ženama (II deo) CPI_9327_cover Celer: Nacionalna kuhinja u modernom stilu Coffee Room Home Made Coffee Room: Vaši momenti! · ·