page-cover
PULS GRADA · gastro

Deo gastronomske scene Velike Britanije su brojni ljubitelji i poznavaoci hrane, aktivni i prisutni u mnogim medijima. Oni su autori blogova, i onlajn magazina, knjiga o hrani, originalnih tekstova i recepata, recenzija, Instagram fotografija. Predstavljaju svoje jedinstvene gastronomske filosofije i koncepte, anticipiraju trendove, preporučuju mesta koja vredi posetiti. Uticajni su, veoma popularni, različiti. I zanimljivo je pratiti ih.

Clerkenwell Boy

Klerkenvel je anonimni ljubitelj hrane koji se u London doselio iz Australije pre desetak godina. U svojim je tridesetim, i vlasnik je Instagram profila koji prati oko 180 hiljada ljudi. Objavljuje fotografije obroka koje naručuje isključivo u londonskim restoranima, a deluje kao da svake nedelje obiđe bar desetak zemalja sveta. Na njegovim slikama su šarene paste, minijaturni suši, mesnati takosi, sočni portugalski tartovi, bogat engleski doručak, neobično aranžirani tanjiri…

Klerkenvel svakodnevno slavi raznovrsnost gastronomske ponude britanske prestonice. Navodi da mu je London uzbudljiv zbog svoje bogate istorije, kulturnog diverziteta i kreativne energije, te da njegova opčinjenost ovim gradom ne prestaje. Kaže i da želi da na Instagramu predstavi hranu koja mu se dopada i koju želi da preporuči prijateljima i porodici. Smatra da je ova mreža idealna za to, te da se na njoj brzo i lako može sagledati ponuda bilo kog restorana. Ovaj dečko vrednuje dobar ukus jela, pre nego precenjeni estetski momenat, a na njegovoj listi omiljenih londonskih restorana su: Quality Chop House, St John Bread & Wine, Kiln, Hoppers, The Barbary, Noble Rot, Berber & Q, SomSaa, Café Murano, Bao, A Wong, Padella and Barrafina…

Džejmi Oliver je jednom prilikom rekao da je ljubomoran na njegove fotografije na Instagramu, a Najdžela Loson ga je nazvala esencijalnim. Klerkenvel je prošle godine bio i jedan od pokretača projekta Cook for Syria, koji je rezultirao objavljivanjem najprodavanijeg kuvara u Velikoj Britaniji 2017. godine.

Leyla Kazim

Lejla Kazim je autorka bloga na kome beleži svoje hronike s putovanja, priče o različitim kulturama, hrani, uticajima. Rođena je u Londonu, pisac je i fotograf, ima mauricijske i turske korene, i sve u životu joj se vrti oko hrane. Pokrenula je i sajt na kome predstavlja najbolje i najukusnije obroke koji se mogu naći u Londonu za manje od osam funti. Sajt se smatra ultimativnim vodičem, mestom koje nudi detaljne i precizne informacije o jeftinim obrocima u britanskoj prestonici. Lejla redovno traga za jeftinom hranom, procenjuje je i preporučuje, i dokazuje da možete dobro da jedete za malo para.

Ona navodi da su joj u Londonu omiljeni korejski restorani u New Malden-u, delu grada u kome je najveći broj korejskih emigranata. U vrhunskoj gastronomiji izdvaja slavnog britanskog šefa Hestona Blumentala i njegove invencije u restoranu The Fat Duck u Breju, u Berkširu. A kad je jeftina londonska hrana u pitanju, ističe da je njen favorit gozleme (turska palačinka) sa spanaćem, feta-sirom i sudžukom (ljutkasta goveđa kobasica). Turska Gozleme Company ima svoj štand na uličnoj pijaci Whitecross u Londonu, a gozleme tu koštaju pet funti (oko šest evra).

Chris Fynes

Kris Fajns, autor zanimljivog bloga o hrani We the Food Snobs predstavlja luksuznu hranu i hotele na zanimljivim destinacijama, glamurozne i skupe obroke. Blog redovno objavljuje i vesti o novim mestima u Londonu na koja treba obratiti pažnju, i preporučuje barove i restorane.

Blog Mi, snobovi hrane namenjen je onima koji teže ekstravaganciji i grandioznosti, i tragaju za novim gastro avanturama. Tim koji uređuje blog navodi da su im, kad je hrana u pitanju, važne tri stvari – kvalitet hrane, njen dizajn i originalnost. Nedavno su afirmativno ocenili lanac Byron koji pravi vizuelno atraktivne burgere od kvalitetne britanske govedine, i mnoge vegetarijanske varijante. S menija su izdvojili Flex burger koji prezentuje koncept potpuno nov za Veliku Britaniju – reč je o burgeru u kome se britanska govedina kombinuje s usitnjenim pečurkama (procenat mesa u njemu je 70 %). Ovog proleća pohvalili su i otvaranje restorana danskog lanca Mother pizza u Londonu. Picerija je otvorena u veličanstvenom ambijentu koji podseća na mesta ispod železničkih lukova u Londonu, i veličine je omanjeg aerodromskog hangara. Ovde se nude savršene pice (pice ovog lanca najbolje su u Kopenhagenu) s mnogim novim ukusima. 

Sestre Hemsley

Jasmina i Melisa Hemsli su autorke knjiga The Art of Eating Well i Good and Simple i promovišu jednostavno i zdravo kuvanje. Imaju više stotina hiljada pratilaca na Instagramu.

Simpatične sestre u svojim tridesetim zagovornice su zdravih stilova života (joga, detoksikacija, ajurveda, izbalansiranost). Promovišu zdrav način ishrane koji podrazumeva više povrća i druge zdrave namirnice, i zdravo kuvanje. Savetuju ljude da manje konzumiraju prerađenu hranu i da se odluče za hranu koja je ukusna, hranljiva, jednostavna, lako svarljiva. Njih dve isključivo koriste zdrave, organske namirnice, i naglašavaju da je ta zdrava opcija jednostavna i dostupna svakome. Osmislile su mnoge recepte, a većina njih sadrži meso i dve vrste povrća. Mnogo je i alternativa za klasične recepte koje sadrže gluten i rafinisani šećer. Na njihovom sajtu su nedavno objavljeni i recepti za kolač od banane i badema s prelivom od sira, za puding od maline i čija semenki, hleb sa cimetom i bananom, za miso supu sa đumbirom…

Hemsli sestre imaju i svoju kompaniju i ketering servis, i kuvaju za slavne klijente, vlasnice su i kafića u Selfridžu. Autorke su i popularnog TV programa koji je nakon premijere na Kanalu 4 u Velikoj Britaniji prikazan i u 28 zemalja sveta.

Deliciously Ella

Veoma uticajna Ela Vudvord ima Instagram nalog koji prati preko milion ljudi, i veoma posećen blog. Ima i razgranat i inventivan gastro biznis, a sve njene novine brzo postaju glavni fokus interesovanja ljubitelja hrane.

Ela kaže da njen koncept slavi ukusnu prirodnu hranu, i podseća ljude na sve neverovatne, uzbudljive i raznovrsne stvari koje mogu da urade s njom. Pokretanje bloga Deliciously Ella inicirao je zdravstveni problem u ranoj mladosti. Obolela je od tahikardije, i da bi se izlečila okrenula se zdravom načinu ishrane, prirodnoj, neobrađenoj hrani. Usvojila je zdrave namirnice biljnog porekla. I počela da konzumira sve što joj je do tada bilo nezamislivo – kelj, bademovo mleko, kinou, manje poznate biljke i začine. Ishrana joj je pomogla da se izleči, a svoja iskustva je podelila na blogu. Objavljivala je zdrave recepte i zanimljive načine kombinovanja hrane, i postala veoma popularan autor.

Prvi kuvar koji je objavila 2015. godine bio je najprodavaniji debi kuvar u Velikoj Britaniji ikada, preveden je i objavljen u 16 zemalja sveta. Usledila su još dva kuvara, kao i pokretanje porodičnog biznisa s mužem. Kompanija Deliciously Ella bavi se zdravom hranom i plasmanom različitih proizvoda, i od pre tri godine ima i svoju londonsku prodavnicu. Kompanija pravi i prodaje energetske loptice (recept za ovaj zdrav slatkiš bio je jedan od najpopularnijih na njenom blogu). Ove loptice su najprodavanije u Elinoj londonskoj radnji, u ponudi su i drugi originalni proizvodi – musli, granola, energetske kuglice s kokosom, bademom, borovnicama, đumbirom, ovsene pločice… U najavi su bombice s puterom od kikirikija. 

Rosie Birkett

Rozi Birket je kuvarica, stilista hrane i bloger. Poreklom je iz istočnog Londona, i sumira modernu londonsku kuhinju koja je zdrava i jednostavna, ali i stilizovana i puna uticaja najrazličitijih kultura.

Rozi je prava zvezda u svetu hrane, prisutna u svim medijima. Knjiga koju je nedavno objavila – East London Food, predstavlja 40 vrhunskih šefova iz istočnog Londona i fenomen tamošnje izuzetne kulinarske scene. U svojoj prethodnoj knjizi – A lot on her plate, Rozi je objavila kolekciju maštovitih recepata nadahnutih i britanskom i kuhinjama različitih meridijana (francuskom, indijskom, meksičkom). Fan sezonskih namirnica, Rozi Birket je u ovom kuvaru donela mnogo ideja za jednostavna jela, za sve prilike, i za svačiji džep.

Ona je i čitani kolumnista BBC Good Food magazina, najprodavanijeg ostrvskog magazina koji se bavi hranom. Svakog meseca kreira, kuva i stilizuje četiri do šest sezonskih jela. Redovno piše i za Guardian, i u rubrici nazvanoj Lunch on the run (Ručak za poneti) prezentuje svoje ideje. Ovog proleća predložila je salatu s krompirićima, jajima i krastavčićima, kao i jednostavnu salatu s tunom, belim pasuljem i rotkvicama. 

Florence Knight

Florens Najt se proslavila kao šef u restoranu Polpetto u londonskom Sohou, kao jedan od najmlađih glavnih šefova u Velikoj Britaniji. Postala je prepoznatljiva po jednostavnom kuvanju – bez previše sastojaka i nepotrebnih dodataka. Ona je i kolumnista magazina Sunday Times, i svoju kulinarsku filosofiju dosledno i redovno prezentuje i na Instagramu. Njen kredo u kuvanju je oslanjanje na kvalitetne sezonske namirnice, i sposobnost kuvara da iz njih izvuče najbolje.

Nedavno je, za katolički Uskrs, u magazinu Sunday Times objavila svoj predlog za praznični meni. Sadržao je dinstan celer s kaparom, pečene špargle s pekorinom, jagnjetinu kuvanu u mleku, kao i recepte za krompiriće s mirođijom i senfom, i za kolač s rabarbarom (sezonsko povrće koje Englezi koriste u mnogim varijantama) s bademom i kremom.

Kulinarski minimalizam Florens Najt, čiji se nov restoran s nestrpljenjem očekuje, oličen je i u njenoj knjizi One: A Cook and her Cupboard (Jedan: kuvar i njegov kredenac). U ovoj knjizi je svaki recept zasnovan na jednom glavnom sastojku – maslinovom ulju, kečapu, soli, šećeru, medu…

KS

U Londonu, naravno, nije sva hrana zdrava i jednostavna. Na Instagram stranici KS ate here predstavljena je ulična hrana koja zavodi, curi i preliva se – tu su slojeviti burgeri, sočne pice, slasni plodovi mora, masni krompirići, bogato punjene tortilje, slojeviti sendviči, uzbudljivi slatkiši… Fotografije su pravi food porn, a ovaj nalog je pravo mesto za sve ljubitelje ulične hrane sklone preterivanju.

Kar-Šing Tong istražuje i konzumira londonsku uličnu hranu nekoliko puta nedeljno. Od 2012. godine svoju strast deli s istomišljenicima na internetu – najpre je bio aktivan na Tviteru, a zatim je otvorio i Instagram profil koji danas prati 74.600 ljudi.

Tong je u svojim tridesetim, poreklom je s Novog Zelanda, i za svoje redovno dokumentovanje ponude ulične hrane u britanskoj prestonici kaže da mu je samo hobi. Navodi da je to svojevrsno vođenje dnevnika i beleženje načina života u gradu. Tong ističe da je ulična hrana u Londonu evoluirala u poslednjih nekoliko godina, te da je važna i privlačna mnogima – zbog svog ukusa i cene, i doživljaja opuštenosti koji nudi. Tong živi u jugoistočnom Londonu, i navodi da su mu omiljena lokalna mesta 161 Food + Drink u Sidenhamu, Sylvan Post i St David Coffee House u Forest Hilu, kao i razni ulični marketi. I kaže da najviše voli da naručuje masna i sočna rebarca, fine hamburgere sa slatkim krompirom, i francuski tost. 

Thoroughly Modern Milly

Instagram stranica Mili Keni Rajder je prelepa i inspirativna za ljubitelje hrane i putovanja. Mili je svoj blog nazvala Potpuno moderna Mili po čuvenom filmu iz šezdesetih, inspiracija joj je i rodni London, i unutrašnjost Velike Britanije, i putovanja po svetu. Zainteresovana je i za tradiciju, i za nove momente, artistički nastrojena, naklonjena detaljima.

Na svom blogu koji je pokrenula pre osam godina bavila se hranom i umetnošću. Blog se razvio u onlajn magazin www.thoroughlymodernmilly.com, a aktivan je i prelep i inspirativan Instagram nalog. Predstavljene su fotografije iz Londona, raznih restorana, marketa, prodavnica, tu su i slike iz unutrašnjosti Engleske, vintidž i rustični seoski ambijenti. Predstavljene su i zanimljive slike enterijera hotela i restorana s putovanja po svetu, urbane panorame, gradski detalji.

Mili kaže da se nada da inspiriše ljude, i da se trudi da ih ohrabri da odu malo dalje od svog lokalnog restorana, i isprobaju nešto novo. Kad je pokrenula blog, imala je želju da piše o umetničkim događajima koje posećuje, nije joj padalo na pamet da bi mogla da piše o hrani i da je fotografiše. Hrana je postala inspirativna na raznim putovanjima, a ona danas na sajtu redovno objavljuje tekstove o hrani. Nedavno je pisala o novom azijskom restoranu u Sohou, Freak Scene, o edukaciji na britanskim farmama sira, i o obilasku Albe i Torina, gradova na severu Italije.

Nedavno je objavila i knjigu Weekend Journals: Cornwall, vodič kroz živopisne predele jugozapada Engleske, i značajne lokalne hotele i restorane. Informativan i koncizan vodič ima originalne fotografije, i predstavlja 40 najboljih mesta koja u Kornvolu treba posetiti.

Megle_cover Kefir: Novi ukus vitalnosti shutterstock_741377110_cover Raw cakes: Ukusni, zdravi, slatki i laki za spremanje IMG_5837_cover Ukusi Balkana na Dalekom istoku prostor Miamiam: Novi meni nudi nove magične fuzije ukusa u kojima ćete uživati · ·