Majski bioskopski hitovi
KULTURA · film/TV

U susret nezaustavljivom letu, u srpske bioskope su pristigli sveži strani naslovi sa velikim komercijalnim pretenzijama. Danas ćemo se osvrnuti na pet filmova u trenutnoj bioskopskoj ponudi i među njima izdvojiti one koji zavređuju da budu pogledani na što većem platnu.

Počećemo od jedinog ne-američkog filma u ovoj ponudi, ruskog „pljačkaša blagajni“ koji nosi dvosmisleni naslov Sila privlačnosti (Притяжение). Ovo naučnofantastično ostvarenje sa elementima ljubavne melodrame i društvene kritike zaradilo je u matičnoj Rusiji milijardu rubalja, nakon čega su usledila uspešna bioskopska prikazivanja u bioskopima širom sveta – uključujući Kinu, Meksiko, Brazil, Srbiju… Mnogi kritičari ovaj film porede sa Emerihovim Danom nezavisnosti, iako Sila privlačnosti sa tim budalastim holivudskim blokbasterom, osim početne premise o vanzemaljskoj invaziji, nema mnogo toga zajedničkog. Reditelj Fjodor Bondarčuk, sin čuvenog reditelja/scenariste/glumca Sergeja Bondarčuka, imao je već ranije pokušaje u žanru naučne fantastike (ne baš sjajan diptih Naseljeno ostrvo zasnovan na romanu braće Strugacki), a novi film predstavlja značajan napredak u odnosu na njegov prethodni SF opus.

Iako se spektakularne scene razaranja mogu videti samo na početku i kraju filma, središnji deo drži pažnju zahvaljujući priči koja kombinuje društvenu kritiku (otpor prema drugačijem, različitom) i ljubavni trougao između devojke, mladića i vanzemaljca. Za razliku od većine holivudskih blokbastera, Sila privlačnosti sadrži istinsku poruku i ima šta da kaže o svetu u kome živimo. Iako 3D nije na nivou američkih A produkcija i bez obzira na određene neizbrušenosti u scenariju, Bondarčuk nudi film koji svaki ozbiljniji poklonik naučne fantastike treba da pogleda – u vremenu klonova, Sila privlačnosti je jedan od retkih originala.

Paklene ulice 8 (The Fate of the Furious) nude ono što smo i očekivali i što smo već sedam puta pre toga gledali u ovom serijalu: spektakularne trke, uništavanje luksuznih četvorotočkaša i egzotične lokacije (ovoga puta: topla Kuba, ledena Rusija…). Postoji i nekakav zaplet, istina, mada priča i nije toliko bitna – ona služi samo da bi se koliko-toliko povezale akcione sekvence. A one i jesu glavni kvalitet filma. Iako novi reditelj F. Geri Grej očigledno nije po umeću na nivou svojih prethodnika, osme Paklene ulice nude sasvim zadovoljavajuće jurnjave i obračune – mada ne i mnogo više od toga. Priča o „porodici“ i „bratstvu“ se vremenom izlizala, a likova se toliko „nakotilo“ da je pravo čudo da film traje „samo“ 136 minuta. Glumačko pojačanje u vidu oskarovke Šarliz Teron je u teoriji predstavljalo veliki adut, dok se u praksi njena uloga svela na duge nenadahnute monologe u kojima njena Sajfer objašnjava Dominiku Toretu (umorni, gojazni Vin Dizel) motive svog zločinačkog zamešeteljstva. Naravno, poklonici serijala neće propustiti ovaj nastavak, kao ni sve sledeće, ali da se motor pregrejao – jeste.

Ako želite da se zaista dobro provedete u bioskopu – onda su Čuvari galaksije 2 (Guardians of the Galaxy Vol. 2) film za vas. Priznajem, nastavak nije na nivou odličnog prvog dela, ali magija i dalje fercera. Za početak: 3D je prekrasan, osmišljen i realizovan za čistu desetku. Naravno, tu su i glumci predvođeni sjanim Krisom Patom – svi od reda raspoloženi i u vrhunskoj formi. Pojačanje u vidu Kurta Rasela je dobrodošlo i na najlepši način priziva nostalgiju za osamdesetim godinama prošlog veka – što je i jedan od glavnih zamajaca ovog serijala (pored Rasela, tu je i Silvester Stalone koji će, po svemu sudeći, na značaju dobiti u trećem delu). Rasel je u prologu filma kompjuterski podmlađen i izgleda fenomenalno, sasvim prirodno i uverljivo, gotovo identično kao iz vremena Karpenterove Velike gužve u Maloj Kini (1986). Džejms Gan je napravio odličan posao sa nastavkom koji, iako prevashodno služi kao „tranzicioni“ film između prvog i trećeg dela, donosi neka krupna otkrovenja – pre svega ona koja se odnose na poreklo Pitera Kvila (Prat) i njegov odnos sa svemirskim gusarom Jonduom (Majkl Ruker).

Komedija Male tajne velikog latino zavodnika (How to Be a Latin Lover) je rađena po oprobanom šablonu. Gledali smo to već stotinama puta – glavni lik je simpatični ugursuz koji raskravljuje srca dobronamernih ljudi oko sebe i pridobija njihovo poverenje, samo da bi ih nedugo zatim izneverio. Tada sledi kajanje i pokušaj iskupljenja koji mora da bude uspešan kako bi se zadovoljila formula. Tako je i u ovom filmu – glavni lik je ocvali žigolo Maksimo (glumi ga Eugenio Derbez) u potrazi za novom bogatom suprugom koji privremeno živi sa sestrom (Salma Hajek) i njenim desetogodišnjim sinčićem. Film sadrži 3-4 istinski smešne scene (sve su zastupljene u trejleru), dok je ostalo mlako. Derbez je solidan, ali nije komičar A klase. Zanimljivo da je ovaj film debitantska režija glumca Kena Marina (poznat po brojnim komedijama i sitkomima u kojima je glumio), te da je jedna od bitnih uloga pripala sedamdeset i šestogodišnjoj veteranki Rakel Velč koja u svom sadašnjem izdanju neodoljivo podseća na Tinu Tarner.

Kralj Artur: Legenda o maču (King Arthur: Legend of the Sword) je baš loše startotvao u svetskim bioskopima, pa se već predviđa da će novi film Gaja Ričija biti jedan od najvećih promašaja 2017. godine. To je velika šteta. Zašto? Zato što je u pitanju vrlo dobar, na momente čak i odličan film, jedna maštovita i iznenađujuće sveža verzija priče o kralju Arturu – sve to uz snažan Ričijev autorski pečat. Ovaj prekrasno snimljen, produkciono raskošan fentazi poseduje odličnu glumačku podelu i vrlo dobru priču, što je sve veća retkost u okviru holivudske visoke A produkcije. Neuspeh Artura na blagajnama je dodatno problematizovan činjenicom da je to drugi promašaj u nizu za Ričija, imajući u vidu da njegov prethodni film, špijunska retro ekstravaganca Šifra U.N.C.L.E., takođe loše prošao na blagajnama (da apsurd bude veći – i to je bio zaista dobar film, čak u mnogim aspektima vrhunski). Čarli Hanam u naslovnoj ulozi je zadovoljstvo za oči, dok je Džud Lo efektan kao zli Vortigern. Ne sporim da filmu u dramaturškom smislu nedostaje kohezije (prvobitna Ričijeva verzija od tri i po sata je na zahtev čelnika studija znatno skraćena, a usledila su i dosnimavanja), mada to, kada se sve sabere i oduzme, ne smeta previše. Planirani serijal o Arturu neće zaživeti, ali Legenda o maču srećom poseduje potrebnu zaokruženost da bude posmatrana i kao priča za sebe. Imajući navedeno u vidu – nemojte se ogrešiti o Ričija, pogledajte njegov novi film na velikom platnu. Među pohvale treba dodati i to da je 3D odličan, što je svakako informacija koja će biti značajna za one koji u na velikom platnu vole da iskuse „dodatnu dimenziju“.

-GO - Lora Novi „Tvin Piks“ gledajte na kanalu HBO Screen-Shot-cover Prvi trejler za povratničku sezonu „Will & Grace“! Trejler za seriju „Gypsy“: Naomi Watts glumi terapeutkinju u novom trileru Netflix-a Pogledajte trejler za novu hit seriju „Gypsy“ Keeping Up with the Kardashians - Season 11 „Life of Kylie“ – Serija o Kylie Jenner premijerno na kanalu E! · · ·