cover
PULS GRADA · gastro

Slatkiši su nešto čime nagradimo sebe na kraju dugog dana, čime želimo da obradujemo dragu osobu, oni su dodatak lepoj atmosferi koju delimo sa drugima. Vreme koje provodimo sa prijateljima je dragoceno, a ukoliko se na to doda i slatkiš po ukusu, vreme dobija novu dimenziju. Ovako misli Mila iz male radionice za pravljenje kolača „Milini slatkiši“, o kojoj ćete saznati mnogo više toga slasnog u nastavku.

Miline slatkiše čini tandem drugara koji su odlučili da uobičajen posao zamene pokretanjem ove male radionice za pravljenje kolača. Pored toga što su Mila Veljić i Filip Lakić inženjeri, povezala ih je još i ljubav prema hrani i muzici. Filip je neverovatno radoznala osoba, koja sa svojim autorskim bendom Gnjile ima dva snimljena albuma, a bavi se i pčelarstvom, dok Mila uz to što dugi niz godina radi kao tonac, voli da se bavi rukotvorinama poput šivenja i heklanja.

Kako kaže Mila, ljubav prema pravljenju slatkiša potiče još od njenog detinjstva i prvih susreta sa oklagijom. Tokom godina imala je prilike da isproba brojne recepte iz kuhinjske fioke, da im ponešto zameri, unese koju izmenu i, konačno, svoju verziju kolača posluži dragim ljudima tokom mnogobrojnih okupljanja, druženja i proslava. Njihove reakcije su nešto što ju je ponajviše ohrabrilo i podstaklo da razmotri bavljenje kolačima ne samo u vidu hobija već i profesionalno. A onda je upoznala Filipa, koji je pored toga što je umeo da uživa i veruje u kolače koje ona pravi, postao sjajna podrška i vetar u leđa za ostvarivanje ove ideje.

Jednom kada je, kao i bezbroj puta pre toga, Mila za neko okupljanje napravila kolače, njen prijatelj Edin zaključio je da kolači moraju imati i reklamu, pa je na ceduljici ispred poslužavnika napisao: „Milini slatkiši – sve drugo otpiši“. Taj blesavi gest i sam slogan bili su beskrajno simpatični da se, toliko godina kasnije, naziv Milini slatkiši za radionicu za pravljenje kolača prosto sam nametnuo. Zato puno hvala Edinu, Milinom prijatelju koji je to smislio!

Uređenje prostora Milinih slatkiša bila je avantura po sebi. Želeli su da naprave prostor koji pomalo budi nostalgiju, u kom će se ljudi osećati prijatno i dobrodošlo, a koji je istovremeno u skladu s nekim novijim trendovima. Naravno, sve to uz minimalan budžet, pa su sami pravili police i restaurirali nameštaj, a svoje stare kuhinjske predmete iskoristili su kao ukrase, i tako dočarali toplinu Milinih slatkiša.

S obzirom na to da su i sami veliki ljubitelji domaćih kolača, Mila i Filip su se za početak opredelili za neke od njihovih omiljenih recepata. Kukiji (cookie) i mafini bili su “obavezna postavka”, zbog reputacije koju su stekli među prijateljima i šire. Takođe, vodili su računa da u ponudi postoje i voćni i čokoladni kolači različitih tekstura, kako bi svaki sladokusac mogao da pronađe nešto za sebe.

Za sve ljubitelje čokoladnih poslastica tu su čoko mafin, kuki sa čokoladom i lešnikom, kuki sa belom čokoladom, bademom i brusnicom, čoko-plazma i čoko-malina. S druge strane, za ljubitelje voćnih poslastica imaju voćni mafin, banana lebac, tart sa višnjama, i limun tart. Ovo su samo neki slatkiši od kojih su krenuli, ali se neće zadržati isključivo na njima, jer već isprobavaju nove recepte koje će polako uvoditi u narednom periodu.

Teško je izdvojiti posebnu preporuku, pošto su slatkiši koje Mila pravi kao njena deca. I dok sve zavisi od ličnih preferenci i trenutnog raspoloženja, ako ste u žurbi svakako “s nogu” probajte čoko mafin i kuki sa crnom čokoladom i lešnikom, dok banana lebac ostavite za doručak uz kafu, a limun tart degustirajte tokom toplih dana. Znajte još i da su Mili ipak omiljeni tart sa višnjama i čoko-malina.

Slatkiše možete uvek naručiti i za različite proslave i događaje, a za prilike u kojima prisustvuje puno ljudi posebno su praktični kukiji i mafini. Uz to, paketići kukija mogu biti i sjajan poklon, dok je za manja okupljanja bilo koji tart odličan izbor.

Šta još dodati na kraju, osim da ako jednostavno želite osmeh na licu i sreću u stomaku, sad i odmah uputite se pravo ka Milinim slatkišima!

VEL_0213 Danubius slavi 100 godina postojanja web 2_cover The Square: Inovativni restoran ima novog šefa kuhinje cover Tortastično – najbolje ideje za rođendansku tortu 736189_739129226131897_3862319499751548235_o_cover Ima Sushi: Sjajan balans tradicionalnog i modernog · · · · · · ·